Jei tapote statistikos auka ir judate išsiskyrimo link, turbūt turite tam tikrų lūkesčių, kaip šio itin skausmingo nutrūkusio bendro gyvenimo mazgo išnarpliojimas turėtų vykti. Ar lūkesčiai atitinka realybę?

Skyrybų advokatai, psichologai, šeimų konsultantai ir skyrybas patyrusios moterys patvirtina, kad įsivaizdavimas su tikrove toli gražu ne visada sutampa, rašo womenshealthmag.com.

Štai realios istorijos, padėsiančios tiksliau įsivaizduoti realų skyrybų paveikslą.

Iš esmės pasikeitusi finansinė situacija

„Kai tenka spręsti su skyrybomis susijusias problemas ir susidurti su kylančiais iššūkiais, daug rūpesčių sukelia finansų sritis, ypač jei jums buvo tekęs tradicinis žmonos vaidmuo, kai nereikia apmokėti sąskaitų, planuoti investicijų ir kaupti lėšų pensijai“, – sakė advokatė Nicole Sodoma.

Neišvengiamai teks daugiau dėmesio skirti sveikatos draudimui ir realistiškai įvertinti perspektyvas likti dabartiniame būste.

„Daugybė moterų kovoja, siekdamos likti šeimos būste, tačiau vėliau suvokia neuždirbančios pakankamai, kad galėtų dengti paskolą, ar gauna neigiamą atsakymą dėl perfinansavimo, kuris kartais yra būtinas vykstant skyryboms“, – tęsė teisininkė.

Tokio pobūdžio problemas sprendžia sertifikuotas skyrybų atveju pagelbėti galintis finansų analitikas. Deja, net ir geriausias teisininkas negali suvaldyti su investicijomis ir mokesčiais susijusių veiksnių, kai dalinamas turtas“, – pripažino su skyrybomis susijusių finansų planuotojas Pamas Friedmanas.

Elgėsi kaip šunsnukis, bet visko negausite

Kai 48 m. Bostone gyvenanti viešųjų ryšių specialistė Catherine užpildė skyrybų prašymą dėl vyro neištikimybės ir šventai tikėjo, kad tokiomis aplinkybėmis viskas, pradedant vaikų globa ir baigiant didžiąja šeimos kapitalo dalimi, atiteks jai. Vis dėlto realybė skyrėsi nuo jos lūkesčių.

„Pasisodinęs mane skyrybų advokatas paaiškino, kad dalinant turtą ir sprendžiant dėl vaikų globos praeities nuodėmės teisme neturi reikšmės“, – skausminga patirtimi dalinosi ji. Galiausiai vaikų priežiūra tarp buvusių sutuoktinių buvo paskirstyta lygiomis dalimis, o daugiau uždirbančiai moteriai teko mokėti buvusiam sutuoktiniui vaikų išlaikymo išmokas.

Nutols santuokoje gyvenančios draugės

Liūdna realybė tokia, kad net ir turint itin tvirtus ryšius su santuokoje gyvenančiomis draugėmis, vos tik jūs pranešate ketinantys apleisti skęstantį laivą, neišvengiamai rizikuojate susidurti su rimtais iššūkiais.

„Visos mano draugės sakė teisingus dalykus, reiškė apgailestavimą ir liūdesį, bet aš jaučiausi taip, lyg jos naudotų mano patirtį tam, kad įtikintų save, kad jų santuokų tokios bėdos neištiks“, – ne pačiomis maloniausiomis patirtimis dalinosi 42 m. rinkodaros specialistė iš Niujorko.

Kai ji kreipėsi į bičiules, norėdama kartu su jomis bare palengvinti liūdesį ar savaitgalį susitikti kavos, kol sūnus laiką leido su buvusiuoju, visos jos staiga kažkur išnyko.

„Jaučiausi įskaudinta, kai po dešimtmetį trukusios draugystės nė viena iš jų nerado šiek tiek laiko, kurį būtų galėjusi praleisti su manimi, kai man akivaizdžiai skaudėjo ir labai trūko pokalbio su asmeniu, kuriam nebūtų aštuoneri“, – draugių išdavyste stebėjosi skyrybas patyrusi moteris.

Laimei, yra ir gerų naujienų: galite susirasti naujų draugių, kurios sėkmingai pakeis prarastųjų vietą. Rebecca sūnaus mokykloje susidraugavo su kitomis vienišomis mamomis ir džiūgavo sulaukusi itin šilto bendravimo.

Judėjimas pirmyn kaip lėtas procesas

Anot santuokų ir santykių psichologės Nicki Nance, laikas, kuris bus skirtas prarastiems santykiams apverkti, prilygs pusei laiko, kurį praleidote turėdamos santykius. Tai reiškia, kad su buvusiu vyru santuokoje nugyvenus dešimtmetį, tikėtis apčiuopiamesnio palengvėjimo galima tik po penkerių metų. „Moterys stebisi, prisimena, kaip prastai buvę vyrai su jomis elgdavosi, kaip gi joms gali jų trūkti? Man tenka paaiškinti, kad ilgimasi ne vyro, kuris paliko moterį, o vyro, už kurio ji tekėjo, liūdima dėl laikų, kai santykiai dar nebuvo pašliję.“ – pasakojo specialistė.

Dažniausiai patenkama į spąstus, kai įklimpstama į gilų liūdesį dėl neva prarastų laikų, kurie buvo praleisti su netinkamu vyru.

„Pastebiu, kad mano klientės labiau nerimauja dėl su senėjimu susijusių procesų, jos jaučiasi sužlugdytos, nes iššvaistė dešimtmetį savo gyvenimo būdamos su tuo žmogumi. Mėginu juokauti, sakau joms, kad nereikėtų įskaičiuoti laiko, praleisto miegant, o juk tada iš dešimtmečio išskrenta net 6,5 m.! Vis dėlto mano užduotis įtikinti moterį, kad laikas nebuvo iššvaistytas, jos augo kaip asmenybės, patyrė teigiamų akimirkų santykiuose net ir blogiausiais laikais.“ – teigė psichologė.

Gresia klaidų pasikartojimo grėsmė

„Išsiskyrus gali atrodyti, kad jūs traukiate vyrus, kurie yra kaip du vandens lašai panašūs į jūsų buvusį sutuoktinį. Sudėtinga tiksliai pasakyti, ar jie patys jus randa, ar vis tik jūs juos pasąmoningai prie savęs traukiate. Bet kuriuo atveju teks sąmoningai dėti pastangas tam, kad neįsiveltumėte į panašią istoriją dar kartą.

„Turiu pacienčių, kurios surašo tiksliai kriterijus, kuriuos jų ateities partneris turi atitikti ir ko jos nenori matyti naujame sutiktame žmoguje, pagal patirtis su buvusiaisiais. Taigi jei naujasis princas neatitinka reikalavimų sąrašo, teks jam pamoti ranka.“ – teigė N. Nance.

Galiausiai bus geriau

Tikėtina, kad šiuo metu jaučiatės siaubingai, bet svarbu žinoti, kad dauguma moterų pasibaigus skyrybų procesui ir nurimus aistroms pasijaučia kur kas laimingesnės, nei buvo iki šiol. Didesnis laimės jausmas beveik garantuotas net ir tais atvejais, kai buvo patirti rimti finansiniai sunkumai, susiję su skyrybomis.

„Laimei, man neteko praleisti likusio gyvenimo palaikant santykius, kuriuose nėra meilės, su vyru, kuris elgėsi su manimi netinkamai. Aš sau suteikiau antrą šansą, o kai tai suvokiau, pasijaučiau labai stipri ir laiminga.“ – gyvenimo pamokas ir padarytas išvadas reziumavo skyrybų patirtį turinti Rebecca.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)