Galbūt taip yra todėl, kad kai kurios fantazijos staiga pasirodo esančios šokiruojančios pačiam fantazuotojui. Pavyzdžiui, religingas asmuo įsivaizduoja save užsiimantį grupiniu seksu, arba heteroseksualus žmogus pradeda galvoti apie jaudinančią homoseksualią sueitį.

Vyriškos giminės koledžo studentai apie seksą galvoja daugiau nei 7 kartus, o moteriškos lyties koledžo studentės – daugiau nei 4. Apie 85 procentus vyrų ir 70 procentų moterų fantazuoja tuo metu, kai masturbuojasi. Dažniausiai žmonės fantazuoja apie įprastinį lytinį aktą su dabartiniu arba buvusiu mylimuoju, pažįstamais, naujai sutiktais žmonėmis, kino ar televizijos žvaigždėmis.

Apie 25 procentai žmonių jaučiasi kalti dėl savo minčių. Tik nedidelė dalis žmonių neturi seksualinių fantazijų – greičiausiai dėl to, kad jie mano, jog tokios mintys gali būti prilygintos veiksmui: pavyzdžiui, galvojimas apie seksą su kino žvaigžde gali būti moraliniu priešvedybinio sekso arba neištikimybės ekvivalentu.

Taip pat yra žmonių, manančių, kad seksualinės fantazijos reiškia blogą psichinę sveikatą arba nenormalius seksualinius troškimus. Taip būna labai retai, tačiau kai kurie psichologinių problemų turintys žmonės fantazuoja apie bausmes, kurios nutraukia jų seksualinį aktą arba nuolat patiria sadistines fantazijas.

Tačiau daugeliui mūsų fantazijos yra naudingos – jos padidina mūsų seksualinį susijaudinimą, masturbaciją paverčia labiau jaudinančia, pakelia mūsų pasitikėjimą savimi, leidžia neįmanomus ir neleidžiamus dalykus (fantazijose paauglė mergaitė gali glamonėti vyro penį arba paauglys berniukas gali suvedžioti savo draugo motiną), pašalina įtampą, padeda nugalėti savo seksualines baimes ir pasitarnauja kaip repeticija prieš tikrą lytinį aktą.

Daugelis mūsų nemano, kad mintys yra moraliniai veiksmo ekvivalentai. Žmonės, kurie fantazuoja, mylisi dažniau ir patiria didesnį malonumą. Profesionalai dažniausiai mano, kad seksualinių fantazijų neturėjimas yra nesveikumo ženklas.

Psichologai Johnson ir Kolodny teigia, kad iškrypusios seksualinės fantazijos nebūtinai reiškia, kad jūs jas norite paversti faktiniais veiksmais (pavyzdžiui, niekas nenori būti išprievartautas). Žinoma, kai kurios svajonės yra apie veiksmus, kuriuos norėtume patirti, o kai kurios – ne.

Dauguma seksualinių vyrų ir moterų fantazijų yra ganėtinai panašios, išskyrus tai, kad moterys gali įsivaizduoti romantiškesnes situacijas (ir asmeninius – emocinius vyro aspektus), o vyrai dėmesį sutelkia į kūno dalis. Taip pat vyrai yra labiau linkę įsivaizduoti, kad jie kažką daro moteriai (dominuoja), o moterys įsivaizduoja, kad yra daroma joms (paklūsta).

Vyrams ir moterims būdinga įsivaizduoti, kad jie daro kažką, skirtingo nei įprastai: sutinka patrauklų nepažįstamąjį mėnulio apšviestame paplūdimyje, yra porno filmo žvaigždė, prostitutė, mylisi futbolo aikštės viduryje, žiūri į besimylinčius gyvūnus ir t.t.

Mums patinka įsivaizduoti, kad esame geidžiami. Mes siekiame naujovių. Ne tik masturbacijos, bet ir įprastinio lytinio akto metu žmonės dažnai įsivaizduoja, kad mylisi su kitu žmogumi, o ne tikruoju partneriu: ankstesniu meilužiu, kaimynu, mokytoju, įžymybe ar žvaigžde ir t.t. (Tai yra dažniausias kaltės jausmo šaltinis, o tokių fantazijų atskleidimas partneriui nėra labai gera mintis).

Žinoma, mūsų fantazijos dažnai yra nerealios. Psichologai Johnson ir Kolodny pasakoja įdomią istoriją apie vieną muzikos fanę, kuri, mylėdamasi su kitais muzikantais, visuomet fantazuodavo apie Mick’ą Jagger’į. Vieną kartą jai pasitaikė galimybė atsigulti į lovą su pačiu Mick’u Jagger’iu. Dideliam jos nustebimui, ji turėjo naudotis savo fantazijomis lytinio akto metu, nes jis nebuvo toks puikus meilužis, kaip ji įsivaizdavo.

Dvi kitos “uždraustų” seksualinių fantazijų rūšys yra labai dažnos – žiūrėjimas į kitus besimylinčius žmones (galbūt grupinę orgiją) ir seksas su tos pačios lyties partneriu. Daugelį žmonių stebina tai, kad 24 procentai vyrų ir 36 procentai moterų fantazuoja apie išprievartavimą.

Daugiau nei 10 procentų moterų teigia, kad seksas per prievartą yra jų mėgiamiausia seksualinė fantazija. Atminkite, kad fantazijos nėra norai! Moterų fantazijos apie išprievartavimą gali atspindėti geismą, ne norą būti sužeistai, o norą būti patrauklia, pasyvia ir vengti atsakomybės už seksualinius veiksmus.

Dėl neaiškių priežasčių kai kuriems vyrams ir moterims atrodo seksualu skausmo sukėlimas ar jo patyrimas. Fantazijos apie užkariavimą ir/ar pažeminimą taip pat yra palyginus dažnos: žmonės fantazuoja apie tai, kad jie kontroliuoja paklusnųjį, verčia ką nors arba patys yra verčiami, yra suvedžiojami seksui. Galia, atsakomybės neigimas ir pyktis fantazijose susimaišo su seksu – tačiau taip gali atsitikti ir realybėje.

Atsitiktinės, praeinančios seksualinės mintys niekam nedaro žalos ir greičiausiai yra svarbios siekiant išlaikyti sveiką susidomėjimą seksualiniais žaidimais su savo partneriu. Jeigu jus apsėda žalingos ir smurtinės mintys, kurios daro įtaką jūsų elgesiui, tai yra potencialiai pavojinga (ieškokite gydytojų pagalbos). Tačiau seksualinės fantazijos (arba svajonės), kurių jūs neįgyvendinate, nėra nenormalios.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją