Nuo 20 iki 30 m.

Vyrams tai eksperimentų, naujovių, patirties įgijimo, savivertės įtvirtinimo metas. Šiuo laikotarpiu kiekis dažniausiai atstoja kokybę. Svarbiausias klausimas: „Ar aš geras lovoje?“, rašoma zdr.ru.

Moteriai fiziologija antroje vietoje, kur kas svarbesnis psichologinis komponentas. Esant tokio amžiaus pirmoje vietoje yra platoniškumas, erotiškumas. Kur kas svarbiau jaudulys, išgyvenimai, pykčiai, susitaikymai, jausmai, glamonės, švelnumas. Artumas daugeliui tampa būtinas tik artėjant 30-mečiui.

Norint suteikti tokio amžiaus moteriai malonumą, vyrui pakanka būti švelniam ir dėmesingam. O merginai, norint patikti jaunuoliui lovoje, reikia pasistengti. Seksologai pataria išmokti daryti erotinį masažą, išmokti oralinio sekso gudrybių, taip pat ir neįprastų dalykų – stimuliuoti ir analinę sritį. Galima žaisti temperatūromis – nuo vėsumo, šalčio iki karšto kontakto, ši technika vadinama „arbata su medumi“. Esminis patarimas – iš psichologijos srities.

Seksologai pataria: „Vyrams pagyrimų ir komplimentų reikia ne mažiau ne moterims, ypač tokio amžiaus. Todėl kai vyras jums kažkuo patinka, žavėkitės garsiai – platūs pečiai, protingos akys, lytinio organo ar bicepsų dydis, jo aistringumas ar švelnumas. Žodžiu, girkite jį, girkite...“

Nuo 30 iki 40 m.

Tai bene prieštaringiausias amžius. Viena vertus, tai moteriško seksualumo sužydėjimo metas. Moteris jau žino, ko ji nori ir kaip tai pasiekti. Ji tampa iniciatyvesne, drąsesne intymioje sferoje.

Rezultatas – orgazmai tampa ryškesni, reguliaresni. Kai kurios moterys sužino, kas tai yra, tik po gimdymo – po stipraus organizmo sukrėtimo.
O šio amžiaus vyrams seksas atsiduria antrame plane. Testosterono gaminasi žymiai mažiau nei jaunystėje. Be to, dėl nuolatinio streso daugeliui stipriosios lyties atstovų sutrinka hormonų pusiausvyra – daugėja prolaktino, o testosterono mažėja. Užtai nesunku patenkinti tokio amžiaus vyrą – jis jau tiksliai žino, ko jam reikia. Iš moters reikalaujama tik įsiklausyti į partnerio norus.

Deja, būtent tokio amžiaus dažniausiai kyla „neseksualinio pobūdžio problemų“, kurios gali sunaikinti bet kokį geismą. Moterys dažnai pasineria arba į vaikų auginimą, arba į darbą ir neskiria vyrams reikiamo dėmesio. Vyrai nustoja savimi rūpintis. Daugelis išgyvena vidutinio amžiaus krizę. Žinoma, yra ir fizinių niuansų. Dažnai po gimdymo moterims sumažėja makšties raumenų tonusas. Vyrai, nenorėdami įžeisti sutuoktinės, nesako, kad jiems tai nepatinka. Rezultatas – nervingas seksualinės nesėkmės laukimas.

Šiuo laikotarpiu ir vyrams, ir moteris svarbu atsiminti – santykius reikia puoselėti. Reikia prisižiūrėti, skirti partneriui užtektinai dėmesio. Šiuo etapu lovoje jau vyrauja susiformavęs skonis, taigi moteris gali parinkti „raktų“ jauduliui, kurie „užkuria erotinį partnerio variklį“. Vienus jaudina nėriniuoti apatiniai, prisegamos kojinės ir aukštakulniai, kitus – naminis striptizas, dar kažką – žvakės ir šampanas, tam tikrų kvepalų kvapas.

Vyrams irgi vertėtų atsiminti, kad moterims reikia rodyti dėmesį visą gyvenimą, ne vien iki vestuvių. Dar vienas šio laikotarpio pavojus – rutina. Net nuostabiausias seksas gali nebetenkinti, jei tie patys veiksmai nuolat kartojami. Kalbama ne tik apie pozas. Nenuvertinkite preliudijos. Sekso laukimas turi savo žavesio, o šeimyninės poros praktiškai praranda šį aspektą. Pagrindinis patarimas – grąžinkite į santykius romantiką.

Nuo 40 iki 50 m.

Šio amžiaus moteris galima suskirstyti į dvi grupes. Vienos laimingos šeimoje, turi mylintį vyrą, išmokusios ne tik gauti malonumą, bet ir jį suteikti. Tos, kurios vyro neturi, arba deda ant sekso kryžiuką, įtikinusios save, kad joms to ir nereikia. Ir iš tiesų jos praktiškai nebejaučia potraukio. Kitos priešingai – stengiasi semtis iš gyvenimo kuo daugiau. Jos puikiai atrodo, nes prisižiūri, lengva užmezga romanus, gauna iš jų maksimumą fizinio malonumo, nes daug ko moka.

Daugumai moterų po 50-ies prasideda klimaksas. Beje, tai ne pretekstas nutraukti lytinį gyvenimą. Kai kurioms moterims šiuo laikotarpiu iš tiesų sumažėja seksualinis potraukis, bet tikrai ne visoms. Kaip rodo tyrimai, menopauzės laikotarpiu apie 70 proc. moterims niekas netrukdo patirti malonumą lovoje – yra ir noro, ir galimybių.

Vyrams viskas ir paprasčiau, ir sudėtingiau. Viena vertus, vienišumo problema tokio amžiaus vyrams greičiausiai asmeninis pasirinkimas nei aplinkybės. Kita vertus, po 45 m. palaipsniui mažėja seksualinis aktyvumas. Kad „viskas pavyktų“, vyrams reikia laiko nusiteikti seksui, reikia pabūti vienam, persijungti. Ne visi psichologiškai nusiteikę priimti seksualumo sumažėjimą. Todėl ir būna „žilė galvon, velnias uodegon“ – vyras bando sau ir visiems įrodyti, kad jis dar ohoho.

Moteris šiuo laikotarpiu labai svarbu lytinio gyvenimo reguliarumas, antraip gali įvykti tarsi užsikonservavimas. Seksologijoje yra „našlio sindromo“ samprata. Iš pradžių ne tai galvoje, paskui ir nesinori, nes pokyčiai įvyko jau ir hormonų lygiu.

Šiuo laikotarpiu galima ir reikia įtraukti į artumą kuo daugiau intymumo, kompensuojant sumažėjusią aistrą, pataria seksologai. Pavyzdžiui, tai gali būti žiūrėjimas į akis oralinio sekso metu ar susikabinimas rankomis, patiriant orgazmą.

Nuo 50 m.

Sulaukus 50 m. pokalbiai apie seksą daugeliui kelią ironišką šypseną – koks dar intymumas, metas apie sielą galvoti. Tačiau šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad maždaug ketvirtadaliui šio amžiaus vyrų seksualinė funkcija tampa geresnė nei 30 – 40 metų. Taip yra todėl, kad sulaukus tokio amžiaus dingsta kai kurie sutrikimai – pavyzdžiui, priešlaikinė ejakuliacija ar nervingumas laukiant.

Moterys irgi nusiteikusios seksualiniam ilgaamžiškumui. Daugiau nei 30 proc. sulaukusių 50 m. moterų sako, kad sustiprėjo intymumo poreikis, o seksualiniai santykiai tapo ryškesni.

Kalbant apie fiziologiją, vyrams su metais sumažėja genitalijų audinių jautrumas, sumažėja sėklos kiekis. Todėl lėčiau kyla seksualinis susijaudinimas, lėčiau vyksta erekcija, bet ji trunka ilgiau nei jaunystėje. Moterims susiaurėja makštis, jos sienelės tampa mažiau elastingos, sumažėja klitoris. Tačiau jautrumas nepakinta, taigi niekas netrukdo moterims patirti malonumą. Dažnai sulaukus tokio garbingo amžiaus seksas tampa meilės žaidimu, ir tai visiškai tenkina abu partnerius.

Skirtingo amžiaus žmonių santuoka

Atskira tema – partnerių, tarp kurių – didelis amžiaus skirtumas, santykiai. Seksologų nuomone, idealu, jei partneriai vienmečiai arba moteris jaunesnė penkeriais metais. Skirtumas nuo 10 metų jau laikomas dideliu.

Esant silpnai seksualinei konstitucijai ar somatiniams susirgimams (įprastai vyresnio partnerio) gali kilti seksualinių problemų, įspėja seksologai. 20–40 m. amžiaus to praktiškai nesijaučia, o 40–60 m. amžiaus seksualinės disharmonijos rizika žymiai padidėja.

Yra ir kitų niuansų. Jei 30-metė ar 40-metė moteris gyvena su 20-mečiu vaikinu, iš pradžių viskas gali būti puiku – abiem seksualinio piko laikas. Bet vėliau seksas atsiduria antrame plane, jam reikia visavertės šeimos su vaikais, o jų tikimybė tokioje sąjungoje maža. Be to, moterys vėliau gana greitai netenka patrauklumo. Turint omenyje konkurenciją santuokų rinkoje šie veiksniai gali išardyti santykius.

Atvirkštinis derinys ne ką perspektyvesnis. Iš pradžių jaunai merginai patinka brandaus, patyrusio vyro dėmesys. Iki tam tikro laikotarpio lova jų santykiuose nevaidina pagrindinio vaidmens. Bet po kiek laiko moteriai reikia vis daugiau sekso, o vyras negali jai jo duoti. Net jei tai nėra santuoka iš išskaičiavimo, didelė skyrybų ar neištikimybės rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (443)