Sekso linksniai

Seksualinio gyvenimo pradžia tiek vyrams, tiek moterims neretai sukelia prieštaringų jausmų. Jaunuolis žavisi naujais potyriais ir jų siekia dar ir dar, tuo tarpu merginai pirmas seksas gali nesukelti teigiamų emocijų.

„Seksualumas turi tris komponentus, - teigia seksologė Irina Paniukova. – Platoniškąjį – emocijas ir jausmus. Erotiškąjį – glamones, bučinius, kūniškąją trauką. Ir galų gale – patį lytinį aktą. Jauniems vyrams svarbiausias yra trečiasis komponentas, merginoms – pirmi du. Tai gali paaiškinti pati gamta. Jų pirmapradė sekso funkcija – giminės pratęsimas.

Jaunystė – tinkamiausias reprodukcinis laikas. Vyras siekia apvaisinti kuo daugiau moterų, o moteris, natūralu, renkasi vyrą – maitintoją ir savų vaikų tėvą. Todėl jai labai svarbus erotiškasis komponentas.
Situacija keičiasi labai pamažu. Artėjant keturiasdešimtmečiui vyrams vis labiau rūpi jausmai, moterims – sekso kokybė. Todėl seksualiniai santykiai ir tampa labiau harmoningi nei jaunystėje.“

Du keliai vienam tikslui pasiekti

„Iš 18-25-erių vyro reikalauti brandos – kvaila, - įsitikinęs seksologas Gerardas Leleu. – Geismas stipresnis už juos. Reikia laiko, kad stipriosios lyties atstovas išmoktų jį kontroliuoti, atitolinti savo malonumą tam, kad jį pirmiau patirtų partnerė.“

Pasak seksologų, subrendęs meilužis - dosnus glamonių. Ir jos jam teikia tokį pat malonumą kaip ir partnerei. Seksualiai subrendęs vyras žino daugiau erogeninių moters zonų, o ne tik krūtis ir klitorį.

Subrendusi moteris juda suvaržymų ir tabu atsikratymo keliu.

„Ji turi pažinti savo malonumą, o reiškia ir savo kūną, - teigia G. Leleu. – Tam puikiai gali pasitarnauti masturbacija. Išsiaiškinusi kelią, kuriuo ateina pasitenkinimas, moteris tampa seksualiai aktyvesnė. Tačiau tam reikia laiko: sulaukusios 35-erių moterys daug dažniau patiria vaginalinį orgazmą nei jaunystėje.“

Taigi, tvirtina seksologai, tik seksualiai subrendusių žmonių lytinis aktas tampa abipusiu patirties pasidalijimu, kur kiekvienas žino, kas geriausia jam ir partneriui.

Vien patirties nepakanka

Seksas, pasak seksologų, - kone vienintelė sritis, kur įmanomas visiškas partnerių susiliejimas. Būtent jis yra ilgalaikių ir tvirtų santykių tikslas.

„Jeigu jo nėra, pora ima ieškoti kitų susiliejimo taškų ten, kur jų iš esmės nelabai ir gali būti – finansų, emocijų sferose, - teigia I. Paniukova. – Tuo tarpu susiliejimas sekse daro partnerius laisvus. Juo labiau kad žvelgiant iš reprodukcijos taško, iš 45-etės moters gamta jau nebesitiki giminės pratęsimo. Todėl seksualiniuose poros santykiuose svarbūs tampa kiti aspektai – hedonistiniai ir altruistiniai. Tai yra mokėjimas gauti ir dovanoti pasitenkinimą.“

Ar seksualinė branda pasiekiama tik sukaupus pakankamai patirties? Savaime suprantama, be jos neapsieisi. Tačiau seksologai vieningi: vien patirties nepakanka. Reikia ją dar ir suvokti. Jei seksualinė patirtis apsiriboja tik partnerių gausa, ji gali virsti uždaru ratu, kuriame malonumo bei pasitenkinimo vis mažiau ir mažiau. Taigi, banalu, bet tiesa – kiekybė pralaimi kokybei.

Seksologas G.Leleu pataria

Neakcentuoti pirmųjų seksualinių santykių nesėkmių

Pirmieji santykiai tai kaip apšilimo pratimai. Iš karto visų sekso subtilybių neįmanoma sužinoti. Svarbiausia nepulti į paniką ir išsiaiškinti nesėkmės priežastis, kad situacija nebepasikartotų.

Išsiaiškinti savo socialinį bei kultūrinį „bagažą“

Koks vaidmuo mano šeimoje buvo skiriamas seksui? Koks joje yra vyro bei moters vaidmuo? Nemažai intymų gyvenimo tabu lemia mūsų auklėjimas, iš vaikystės atsinešti stereotipai.

Mylėti savo kūną ir juo rūpintis

Leisti sau būti nerūpestingam. Žaidimo ir kūrybos dvasia būtina brandžiam ir turtingam seksualumui.

Seksas – ne valdžios įrodymas, tai dviejų partnerystė, palaimą garantuojant abiem.