Džordžijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu apklausė beveik 500 žmonių apie jų pajamas, bendravimą su sutuoktiniais ir pastarųjų rodomą dėkingumą.

Tyrėjai nustatė, kad svarbiausias veiksnys, lemiantis santuokos kokybę – tai sutuoktinio dėkingumas. „Pastebėjome, kad jeigu žmogus jaučiasi sutuoktinio branginamas ir įvertintas, tai daro tiesioginę įtaką tam, kaip jis jaučiasi santuokoje, koks atsidavęs yra ir ar tiki santykių tęstinumu“, – universiteto pranešime spaudai pasakojo tyrimo bendraautoris Tedas Futris.

Tyrimo autorius Allenas Bartonas pridėjo: „Tai atskleidžia žodžių „ačiū tau“ jėgą“.

A. Bartonas, podaktarinių mokslinių tyrimų partneris universiteto Šeimos tyrimų centre, teigia, kad jeigu pora nelaiminga, o jų santykiai sudėtingi, dėkingumas gali pataisyti situaciją.

T. Futris pasakojo: „Svarbiausia, pastebėjome, kad kai poroms būdingas neigiamas konflikto modelis – pavyzdžiui, reikalavimas/atsitraukimas – dėkingumas ir įvertinimas gali neutralizuoti nepageidautinas tokio elgesio pasekmes ir gražinti santuokos stabilumą“.

A. Bartonas teigė, kad tai pirmas tyrimas, patvirtinantis, kad sutuoktinio įvertinimas gali apsaugoti santuoką.

„Manome, kad tai gana svarbu, nes tyrimas parodo, kaip sutuoktiniai praktiškai gali sustiprinti savo santuoką, ypač, jeigu jie nėra puikūs ginčų sprendėjai“, – pasakojo A. Bartonas.