- Ar pokalbiui apie seksą svarbu aplinka? Ir jeigu iškyla problemų, galima apie tai kalbėtis lyg tarp kitko ar tinkamesnė vieta bus miegamasis?

- Bet kokiam pokalbiui svarbi aplinka. O kalbėtis apie seksą geriausia tuomet, kai abu partneriai turi pakankamai laiko, yra ramūs. Aš nepradėčiau šia tema kalbėtis kavinėje ar restorane. Kalbėtis apie tai lovoje po lytinio artumo – irgi ne pats geriausias variantas. Ši vieta skirta ne aiškinimuisi, o romantikai, aistrai.

Seksualinės komunikacijos taisyklės būtų tokios:

1. Gerai apgalvokite, ką norite pasakyti partneriui, kokią žinią pranešate. Aiškiai suformuluokite savo pageidavimus.

2. Kalbėkite konkrečiai. Visuomet pradėkite nuo gerų dalykų – nuo to, kas jums patinka. Pavyzdžiui, „man labai patinka būti su tavimi, tik norėčiau, kad judėtumei lėčiau (greičiau)...“

3. Jokiu būdu nekaltinkite ir negatyviai nevertinkite partnerio – kalbėkite tik apie save. Bet kokios fantazijos apie tai, ką ne taip daro partneris, sugriaus dialogo galimybę. Juk jeigu jums ir taip viskas aišku – kam tas pokalbis?

- Apie seksą kalbėti dalykiškai neįprasta, o užuominos ne visada suprantamos. Kokia gi forma tinkama ir veiksminga?

- Kiekvienos poros kalba savita, savos intonacijos, frazės, žodeliai, kurie jaudrina. Ir aš jų nekeisčiau į visiškai „dalykinį“ pokalbį.

Tačiau jeigu pasiryžtate su partneriu aptarti jūsų netenkinančias situacijas, kai norite su juo susitarti, o ne jį suvilioti, apsieikite be užuominų ir kalbėkite be užuolankų. Galbūt daugumai porų nepriimtina apie norą pasimylėti užsiminti tiesiogiai: aš pažįstu žmonių, kurie apie tai susitaria, tarsi kalbėtų apie kasdienius dalykus. Viskas priklauso nuo poros. Kol abu bendravimas tenkina – jis ir rezultatyvus, ir veiksmingas.

- Jeigu partneris siūlo išbandyti tai, kas man atrodo nepriimtina, galima jam pasakyti apie tai tiesiai šviesiai, o gal geriau tik užsiminti, kad šiandien nesi „geros formos“?

- Jeigu partneris siūlo tai, kas jums nepriimtina, pasakykite jam tai kuo švelniau, tačiau aiškiai. Pavyzdžiui, „aš išgirdau, ką tu nori išbandyti, tačiau nesu dar tam pasirengusi. Man neramu dėl to, nedrąsu ir t.t.“

Vėl gi svarbu ne vertinti partnerį, o kalbėti apie save ir savo troškimus ar nenorą užsiimti tuo, kas jums nepriimtina.

Žinoma, galime baimintis, kad jeigu atsisakysime daryti tai, ko geidžia mylimasis, jis arba užpyks, arba, dar blogiau, eis „paslaugų“ ieškoti kitur. Tačiau aš neįsivaizduoju situacijos, kad tikrai mylintis žmogus džiaugtųsi, kad aš norėdama jį patenkinti „peržengiau save“.

Kad neįskaudintumėte partnerio, svarbu priimti jo troškimus, leisti suprasti, kad suvokiate, kaip apie tai jam nelengva kalbėti ir paprašyti laiko viską gerai apgalvoti. Ką gali žinoti, gal iš tiesų vėliau išdrįsite pabandyti tai, kas jums siūloma. Jeigu vis dėl to tai jums taip ir liks tabu, pasakykite, tačiau vėlgi kalbėkite tik apie savo jausmus: „kol kas mane tai baugina, man per sunku tam pasiryžti“.

- Kalbėti atvirai apie seksą sunku ne tik dėl kompleksų ar gėdos jausmo. Mus taip pat veikia ir aplinka bei visuotinai priimtos taisyklės. Turbūt sutiksite, kad visoje posovietinėje erdvėje nėra susiformavusi pokalbių apie seksą tradicija.

- Egzistuoja kultūrinis mitas, kad jeigu kalbėsi apie santykius, ypač seksualinius, jie nebebus romantiški. Įprasta manyti, kad idealūs santykiai tokie, kai partneriai atspėja vienas kito troškimus, užbaigia vienas kito sakinius, o seksas jau nuo pirmos nakties yra nepakartojamas.

Pop kultūra „maitina“ šią iliuziją: daugumoje melodramų taip ir rodoma – stebuklingai, romantiškai, aistringai ir idealiai. Gyvenime taip būna ne visada. Skirtumai tarp mūsų sukurtų iliuzijų ir to, kas vyksta realiame gyvenime, kalbat apie seksą, yra gana dideli. Taigi nesitikėkite permainų iš karto, kai tik nutarsite ką nors keisti.

Jeigu pokalbiai intymiomis temomis jums siejasi su daugybe neįveikiamų kliūčių, galbūt geriau viską palikti kaip yra. Nenorite apie tai kalbėti, nereikia. Tiesa, neturėkite iliuzijų, kad partneris tik tada yra idealus, kai viską apie jus žino. Taip būna tik pasakose.

Kokios to pasekmės, paklausite? Neretai tai - amžinos idealo paieškos, keičiant vieną partnerį kitu. Atminkite - nėra žmonių viską žinančių ir nuspėjančių.