Akivaizdu, kad tai turi neigiamos įtakos meilės žaidimams. Ką daryti?

Visų pirma, reikia suprasti, dėl ko žmogus taip liguistai suvokia nuogumą. Didelė tikimybė, kad tokio nenatūralaus požiūrio į savo kūną ištakų reikia ieškoti vaikystėje.

Nuo vaikystės

Tikėtina, kad priežastis – perdėtas tėvų, močiučių ir vaikų darželio auklėtojų griežtumas. Siekiant nukreipti vaiką nuo domėjimosi seksualiąja gyvenimo puse ir taip jį (bei save) apsaugoti nuo nereikalingų problemų, jie be perstojo bruka vaikui priešiškumą lytiniams organams ir viskam, kas su jais susiję.

Buvo manoma, kad masturbacija – tai blogai ir neleistina. Dėl to už nepaklusimą reikia bausti itin griežtai, ir baisiausia, viešai. Tokį stresą – visuotinį išjuokimą ir pažeminimą bendraamžių akyse – išgyvenęs vaikas pasiryžęs visam likusiam gyvenimui pamiršti tai, kas pas jį yra žemiau liemens.

Be to, susiduriama su draudimu („Negalima savęs liesti TEN!“, „Negalima po kambarį vaikštinėti nuogam“), skelbiamu suaugusio autoritetingo žmogaus – vieno iš tėvų ar auklėtojo – kuriam vaikas negali pasipriešinti. Dėl to įteigiamas nusistatymas giliai įskiepijamas į sąmonę ir net 19 metų sulaukęs žmogus negali paaiškinti, dėl ko jis taip bijo apsinuoginimo bei sekso temų.

Didelė tikimybė, kad netgi brandžiame amžiuje toks žmogus drovėsis nusirengti lankydamasis pas gydytoją, bendroje rūbinėje (pavyzdžiui, baseine) ir netgi namie – savo nuogo kūno vaizdas sukelia nemalonius pojūčius: baimę būti pamatytam, išjuoktam ir apšauktam. Savaime suprantama, visa tai vyksta nesąmoningai (vargu ar žmogus galvoja, kad gydytojas ar kartu baseine plaukiojantis žmogus iš jo juoksis) – taip yra dėl vaikystėje įteigto baimės ir gėdos jausmo.

Ramybės drumstėjai

Kita priežastis – išgyventas pažeminimas. Kaip žinia, vaikai yra patys žiauriausi sutvėrimai: jei jau jie nusprendė ką nors sudoroti, jiems tai neabejotinai pavyks. Pasityčiojimo priežastis gali būti fiziologiniai pasikeitimai, prasidėję anksčiau nei įprasta (krūtinės formavimasis, plaukų atsiradimas).

Vaikas buvo įžeidžiamai išjuoktas nurodant tai, kad jo kūnas skiriasi nuo kitų, vadinamų „normaliais“, todėl jam visam gyvenimui įvaromas kompleksas dėl savo fizinio netobulumo.

Priežasties-pasekmės ryšys

Norint pakeisti savo požiūrį į nuogumą, labai svarbu suprasti tokio požiūrio į kūną priežastis. Svarbu prisiminti, kada pasijutote nejaukiai, įsivaizduoti detales ir į situaciją pažvelgti iš šiandieninio, suaugusio žmogaus požiūrio taško. Argi taip baisu ir nepataisoma viskas buvo tą akimirką? Gali būti, kad kalta ne jūs, o žmonės, kurie tuomet buvo su jumis – suaugusieji, kurie jus barė arba bendraamžiai, kurie išjuokė.

Kai prisiminsite visą savo santykio su kūnu istoriją, nuogumas nebeatrodys toks bauginantis.

Jei iš tiesų susidūrėte su tokia problema, pasinaudokite mūsų patarimais. Tikimės, kad jie padės susitaikyti su savo nuogumu.

Miegokite be rūbų. Pajuskite savo nuogą kūną. Todėl pabandykite miegoti nuoga. Dabar kaip tik vasara, todėl tai bus ir funkcionalu. Viena vertus, buvimas be drabužių teiks jums malonių pojūčių – kūnas bus atsipalaidavęs, jo niekas nevaržys. Kita vertus, nebijosite. Juk po antklode jūsų vis vien niekas nematys.

Netraumuokite savęs. Jei jums maloniau mylėtis tamsoje – taip darykite ir toliau. Bet paaiškinkite partneriui, dėl ko taip elgiatės. Toks pokalbis nebus lengvas, bet jis padės jums ir jūsų partneriui geriau vienas kitą suprasti. Vyras bus dėmesingesnis jūsų norams, o jūs nebūsite viena su savo problema.

Peržiūrėkite savo garderobą. Gali būti, kad drovumas verčia jus rengtis itin konservatyviai: ilgi sijonai, kelnės, marškinėliai su uždaru kaklu ir tik žemos pakulnės. Pabandykite apsirengti ką nors ne tokio rimto – pavyzdžiui, trumpesnį sijonėlį. Tučtuojau eiti į diskoteką taip apsirengus gal ir nereikia, bet nueiti iki parduotuvės būtų visai protinga mintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)