Disforija po lytinio akto (dar vadinama postkoitaline disforija) yra terminas, naudojamas liūdnumo, nerimo, graudumo, agresyvumo ir bendro melancholiškumo jausmui po lytinės sueities apibūdinti. Įdomiausia šiuo atveju yra tai, kad taip nutinka po abiejų partnerių sutikimu vykusio suartėjimo.

„Net kai buvau vieniša, po sekso apninkanti depresija transformuodavosi į kitokį tuštumos atspalvį. Visada tai priskirdavau baimei būti palikta, – pasakoja 27 metų Jerilyn apie ją ištinkančius postkoitalinės disforijos epizodus. – Ėmiau svarstyti, ar kaskart, kai užsiimdavau seksu, iš manęs buvo kažkas atimama, nors aš pati tuo seksu mėgaudavausi“.

Sekso terapeutė ir santykių konsultantė Denise Knowles iš organizacijos „Relate“ leidiniui „The Independent“ sakė: „Nėra neįprasta po sekso jausti liūdnumą. Tai nebūtinai reiškia traumą ar apgailestavimą. Tai neprivalo reikšti ką nors bloga“.

Pasak specialistės, tai lemia po sekso organizme vykstantis hormonų, tarp kurių yra endorfinas, oksitocinas ir prolaktinas, sprogimas.

„Lytiniai santykiai yra labai intymus aktas, o orgazmas išlaisvina daugybę gerą savijautą lemiančių hormonų. Kai orgazmas pasiekia piką, tie hormonai staiga krenta ir netekus to artumo, kuris padėjo tai pasiekti, gali apimti liūdnumas, – aiškina D. Knowles. – Nuo absoliutaus džiaugsmo pereinate prie atskirumo. Tai savaip gali paskatinti moteris ir kai kuriuos vyrus jausti šiokį tokį liūdesį. Tačiau tai organiška biologinė funkcija, kuri daugiau ar mažiau pasireiškia daugumai žmonių. Paprastai tai reiškia, kad esate labai padidėjusio emocinio susijaudinimo būsenoje ir išėjote iš jos, kas natūraliai ir įvyksta“.

Neseniai buvo atliktas šio mažai dar pažinto fenomeno tyrimas. Jo metu paaiškėjo, kad 46 procentai iš 230 tyrime dalyvavusių moterų per pastarąjį mėnesį „keletą kartų“ patyrė disforiją po lytinių santykių. Mokslininkai nustatė, kad santykių intymumas tam įtakos neturi.

Gauti rezultatai sutapo su tais, kurie buvo gauti kitame, 2011 metais atliktame, tyrime. Tada buvo nustatyta, kad trečdalis moterų po sekso jaučiasi prislėgtos, nors pats seksas jas patenkino. Mokslininkai mano, kad tai gali turėti evoliucinę funkciją.

Tačiau D. Knowles atkreipia dėmesį, kad reguliari prasta savijauta po sekso nėra normalu.

„Jeigu jaučiatės nusiminę ir tai nėra vien tik dėl natūralaus atsiskyrimo po sekso, reikėtų į tai pasigilinti. Tai galėtų byloti apie rimtesnę problemą. Jeigu taip jaučiatės, jums gali padėti sekso terapija ar konsultacijos. Tai gali būti santykių, o ne sekso problema“, – tikina sekso terapeutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)