Dabar mokslininkai atrado priežastį, kodėl muzika ir seksas kartu taip tinka.

Tos pačios cheminės sistemos smegenyse, kurios sukelia malonumo jausmą mylintis, vartojant svaigalus ar valgant skanų maistą, yra stimuliuojamos ir klausantis mėgstamo muzikinio kanalo.

Siekdami patikrinti teoriją, mokslininkai rado būdą laikinai užblokuoti natūralias opioidines medžiagas, gaminamas, kai jaučiamės maloniai. Septyniolikai bandymo dalyvių buvo grojama muzika sekant jos daromą poveikį.

Daktaras Danielis Levitinas, McGill universiteto Kanadoje neurologas, muzikantas ir įrašų prodiuseris, sakė: “Įspūdžiai, kuriais dalyviai dalijosi su mumis po eksperimento, buvo nuostabūs. Vienas sakė: „Žinau, kad tai mano mėgstamiausia daina, bet jaučiausi kitaip negu anksčiau.” Kitas teigė: „Skamba gražiai, bet man neturi jokio poveikio.”

Jis pridūrė, kad pirmą kartą akivaizdžiai įrodyta, jog opioidai smegenyse “tiesiogiai dalyvavo muzikiniame malonume”.

Nesenas tyrimas atskleidė, kad sūris turi cheminių medžiagų, sukeliančių pripratimą, paaiškinant, kodėl kai kuris maistas traukia labiau. Kitu tyrimu nustatyta, kad muzika darant mankštą padėjo žmonėms atlikti sunkesnius pratimus išsiskiriant cheminėms medžiagoms, kurios žmonėms padeda jausti mažesnį nuovargį.

Tikėtina, kad šių procesų supratimas galėtų padėti rasti naujus būdus gydyti priklausomybes.