Iš pradžių keli žodžiai apie ją. Gyvų akių, lieknutė, išsiskyrusi 38-erių moteris. Simpatiška, draugiška. Tiesiog neįtikėtina, kad viena. Pasak pačios Rūtos, tai visai nekeista. Lietuvoje daug tikrai šaunių moterų, kurios neturi poros, kaip, beje ir vyrų. Atrasti vieniems kitus – problema.

Kur susipažįsta šiuolaikiniai žmonės, DELFI pašnekovė teoriškai žinojo, tačiau tik neseniai išbandė greituosius pasimatymus, internetines pažinčių svetaines, dalyvavo ir pirmajame Lietuvoje „Vilnius Singles Networking” renginyje, skirtame suaugusiems nuo 22 iki 45 metų.

Prie stalelio vienas vyras

„Bilietas į jį kainavo per 30 eurų, vakaro metu skirtinguose Vilniaus restoranuose dalyviams buvo patiektos trys vakarienės. Sėdėdamos prie stalelių komandos spėliojo, iš ko pagaminti patiekalai. Visi renginio dalyviai susitiko trečiajame bare ir renginio organizatorė paskelbė, kas geriausiai pasirodė. Pati idėja man labai patiko. Jeigu renginyje dalyvautų panašus skaičius vyrų ir moterų, būtų galima sakyti, kad taip galima ieškoti poros. Tačiau kai prie tavo stalelio sėdi vos vienas vyras, o prie kai kurių – nė vieno? Labai nelygios lyčių proporcijos“, – konstatavo Rūta.

Pasak pašnekovės, arba Lietuvoje iš tiesų mažai vyrų, arba jie tiesiog į tokius renginius neina.

Pokalbiui po 7 minutes

Apie greituosius pasimatymus vilnietė sužinojo iš draugės, pastaroji – iš jų organizatorės, kuri „pati yra jauna, ieško vyro, nemažai jų pažįsta ir sako, kad jai netinka, tačiau galbūt tiktų kažkam kitam“.

Pirmas nemokamas greitųjų pasimatymų renginys, kuriame dalyvavo Rūta, vyko klube „Vanille Lounge“. Dalyviai buvo pasitikti su gėrimu, merginos pasodintos prie staliukų. Vyrai prieidavo po 7 minutes prie kiekvienos pabendrauti. „Moteriai faina tai, kad nereikia kaip grožio konkurse demonstruotis, vaikščioti. Pats vyras prie tavęs prieina“, – komentavo pašnekovė.

Greitojo pasimatymo dalyvių vyrų amžius siekė 30-40 ir daugiau metų. Pasak Rūtos, per kelias minutes, kai vyras su tavimi šnekasi, gali kai ką apie jį suprasti. Pvz., pasako, kad buvusi žmona į Angliją išsivežė vaiką. „Mes į tą renginį ėjom trys draugės, tad paskui pasidalijom informacija – viena vieną dalyką sužinojo, kita kitą ir jau galima daryti išvadas“, – pridūrė ji.

Net sau nepripažįsta, kad ieško žmogaus

Koks vyro paveikslas išryškėjo minėtuose renginiuose? Kaip pastebėjo DELFI pašnekovė, dauguma vyrų atėjo ne vieni, o su draugais, nes nedrąsu eiti vienam ir net sau pripažinti, kad tikslas ne gerai praleisti laiką, o susirasti porą. „Reikia kompanijos, kuri padrąsintų tave ir kad neatrodytų, jog rimtai ieškai žmogaus. Tačiau juk net piršto nepajudintum, jei tau tai nebūtų svarbu“, – mano Rūta.

Pirmajame greitajame pasimatyme vienišų vyrų buvo kiek daugiau nei moterų, tačiau, kaip suprato ji, organizatoriai dalį prišnekino ateiti per pažinčių portalus, gal net pakvietė dalyvauti nemokamai.

Panaršiusi po pažinčių portalus ir savaitę pavaikščiojusi į pasimatymus Rūta jau gali daryti šiokias tokias išvadas: „Yra visokių, kuriems nesiseka, bet yra ir normalių žmonių. Mano draugės draugė pernai ištekėjo už vyro, su kuriuo susipažino per pažinčių svetainę, mano pačios draugė irgi vasarį ištekėjo, dar žinau moterį, kuri šiemet išteka už vyro, su kuriuo susipažino per užsienietišką pažinčių portalą“.

Internetinių pažinčių pliusai ir minusai

Pažinčių internete pliusas, kad po darbo gali prisėsti prie kompiuterio ir susirašiusi susitarti dėl susitikimo.

„Pastebėjau, kad vyrukai ilgai negaišta, siūlo susitikti, bet yra subtilūs, prie tavęs neprilimpa. Jei pajaučia, kad „ne“, patys nebeskambina. Tai man buvo labai keista ir patiko: nepriekabiauja, iš paskos nevaikšto, nemaldauja tavo dėmesio. Iš pradžių dėl to nerimavau – maža ką, pristos koks maniakas. Ką tada daryt? Bet tokių nepasitaikė“, – įspūdžiais dalijosi Rūta.

Susitikimams vilnietė pasirinkdavo viešas vietas. Iš to, kur siūloma susitikti, jos nuomone, irgi nemažai galima pasakyti apie žmogų. „Kai man pirmą kartą pasiūlė susitikti Akropolyje, pagalvojau, na ir vieta! Ir iš tiesų – tai jau diagnozė”, – plačiau atvejo nekomentavo ji.

Mokė, kokių nuotraukų nedėt

Kaip Rūtai pasidejavo vienas iš vyrų, su kuriuo susipažino internetu, didžiausia problema – užimtos, gerus darbus turinčios, daug pasiekusios moterys. Nukelia ir nukelia susitikimus, turi planuotis kelioms savaitėms į priekį.

Ji pati eksperimento savaitę nedirbo, tad du kartus per dieną galėdavo eiti į pasimatymus – ryte ir dieną, nes vakarą skiria savo atžalai. Paklausta, ar šis faktas neatbaidydavo gerbėjų, Rūta sakė: „Mano požiūriu, jei vaikas yra kliūtis, tai sorry. Nors kelioms mano draugėms, kurios turi po du vaikus, kiek sunkiau“.

Prisiregistravusi pažinčių svetainėje Rūta įsidėjo portretinę nuotrauką, kurioje matyti tik veidas. Kaip ją protino vienas iš vyrų, su kuriuo susirašinėjo, tokios nuotraukos – pavojingos, nes jei moteris deda tik savo portretą, gal yra stora, baisi.

Ar vyrų nuotraukos atitinka realybę? Pasak Rūtos, gal ir taip, tačiau žmogaus žvilgsnis nėra objektyvus. „Man nė karto gyvas žmogaus vaizdas nesutapo su susikurtuoju jo paveikslu. Be to, daug kas į pažinčių svetaines deda senas ar mėgėjiškas nuotraukas – su pagauta žuvimi ar apsikabinęs moterį, kurią tik nukirpo“, – visko prisižiūrėjo Rūta.

Jai simpatiški vyrai, kurie neskuba tujinti, aprengia paltą ir pan. „Aš senovinė, todėl man simpatiškesni buvo žmonės, kurie nepuolė tardyti kur dirbu, kiek uždirbu, kodėl išsiskyriau ir gal dar pas jį sugrįšiu“, – vardijo Rūta, pridurdama, jog universaliausias klausimas, kurį užduoda bene visi – kaip sekasi ieškoti poros.

Norėjosi vemti

Vienas iš vyrų jai prisipažino, kad pasimatymas su ja jam 41-as. Paklaustas, kiek iš tokio skaičiaus moterų krito į akį, vyras sakė, kad trys. Dvi po pirmo pasimatymo tarė „ne”, o kita, jo žodžiais, buvo aferistė, norėjo pasipelnyti.

Gyvenimas rodo, kad internete žmonės atranda vieni kitus, tačiau procesas reikalauja nemažai pastangų ir laiko. Rūtai po savaitės susitikimų norėjosi vemti: „Apsinuodijau žmonėmis, bet tiksliai negalėčiau pasakyti, kuo, ar kad intensyviai bendravau su dideliu skaičiumi skirtingų nepažįstamų žmonių, ar kad bandžiau pergudrauti likimą“.

Savaitės eksperimentas apie vyrus vilnietei padėjo suprasti kelis dalykus. Visų pirma, kad nemažai internete pažinčių ieškančių vyrų neprieitų gatvėje prie moters, nes yra nedrąsūs.

Didelė dalis einančiųjų į greituosius pasimatymus – patyrę skyrybas, tebekraujuojantys, tačiau užuot gydęsi žaizdas, pabandę suprasti, kas iš tiesų atsitiko, puolantys į kitą glėbį.

Greiti nauji santykiai – kelias ar akligatvis?

Po skyrybų gali kilti noras užmegzti romantinius ryšius. Emocinė logika šiuo atveju tokia: užmezgus pastovius santykius būtų kur kas lengviau ir patogiau gyventi nei būti vienam, be to tokie santykiai prisidėtų prie naujo moteriško ar vyriško tapatumo ir tolesnio gyvenimo kūrimo.

„Žinoma, kurkite gilesnius santykius, bet priešinkitės naujiems įsipareigojimams šiuo laikotarpiu. Ryšys, kurį kursite dar tebebūdami pažeidžiami (nepamirškite, jūs tebeturite užslėptų motyvų, susijusių su skyrybomis!) bus pradėtas statyti ant nestabilaus pagrindo. Svarbu suprasti, ar jūs tikrai norite būti su šiuo žmogumi, ar tik siekiate patenkinti skyrybų metu frustruotus poreikius“, – įspėja psichologė Jelena Trofimova, apie tai rašanti knygoje „Įskaudinta meilė. Skyrybos: išgyventi ir kilti“.

Labiau tikėtina, kad šiuo laikotarpiu bus reikalingas žmogus, kuris padėtų išmokti vėl pasitikėti kitais, pakeltų savigarbą, praskaidrintų vienatvę, atitrauktų dėmesį nuo skyrybų realybės, skausmo, nevilties ir nerimo.

„Kurį laiką jums to reikės ir, be abejo, tokio rūpesčio jūs esate verti. Tačiau vėliau gali paaiškėti, kad šie trumpalaikiai privalumai nebuvo pakankamas pagrindas kurti ilgalaikius santykius. Jei paskubėsite įsipareigoti tokiam ryšiui, vėliau, sugrįžę „į save“ po išgyventų skyrybų, atstatę savivertę, pasitikėjimą savimi, vėl pasijutę pilnaverčiais žmonėmis, rizikuojate atsibusti tarsi po letargo miego ir šalia savęs pamatyti žmogų, kuris ne tiek jums išties rūpi ir yra įdomus, kiek buvo labai reikalingas tada, kai jautėtės pažeidžiami, išgyvenote krizę ir buvote praradę pasitikėjimą savo moteriškumu ar vyriškumu“, – komentuoja psichologė.

Kada esame pasirengę naujiems santykiams?

Naujiems santykiams žmogus pasiruošęs tuomet, kai yra išgyvenęs emocines skyrybas. T.y. ne tik faktines, fizines, bet ir suvedęs „emocines sąskaitas“, nutraukęs emocinį prisirišimą, kuris reiškiasi ne tik ilgesiu, bet ir pykčiu, sąskaitų suvedinėjimu ne tik išorėje, bet ir viduje, nustojęs tiesiogiai ar netiesiogiai apeliuoti į buvusį sutuoktinį ir praradęs norą įrodyti savo patrauklumą.

Pradedant kurti naują santykį patariama priešintis pagundoms vertinti naują draugą ar draugę kaip potencialų kandidatą į vyrus ar žmonas arba lyginti jį ar ją su kokiu nors savo pačių susikurtu etalonu.

„Vis dėlto, svarbiausia yra pasirūpinti savo moteriška arba vyriška savigarba, tinkamu skyrybų išgedėjimu, neužbaigtų emocinių ryšių su buvusiu sutuoktiniu užbaigimu, pilnavertiško gyvenimo atstatymu – pirmiausiai savarankiškai, vienam, kai šalia nėra kito žmogaus“, – apibendrino psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (911)