”Aš vis dar miegu vienoje lovoje su vyru, nors man patinka miegoti vėsioje patalpoje, o jis mėgsta, kai naktį kambaryje būna šilta. Jam patinka užsikloti šiltais patalais, o aš jų tiesiog nekenčiu. Jis nori miegoti po flaneline patalyne, o man patinka šilkinė. Jam patinka miegoti apsikabinus, o aš pergyvenu, kad jei jis numirs, aš liksiu surakinta jo glėbyje.

Jis mėgsta galvą pasidėti ant didelės krūvos pagalvių, o aš miegu be jų. Jis, eidamas miegoti, dėvi megztą kepuraitę su bumbulu, kojines, šiltą pižamą, o aš apsirengiu sportinius marškinėlius, jeigu iš tikrųjų yra šalta. Jam patinka garsus žadintuvas, o aš mėgstu švelnų žadintuvo garsą su snaudimo funkcija. Jis per naktį keliasi keletą kartų, o aš – nė vieno. Mes abu blaškomės ir vartomės.

Jam patinka susivynioti į antklodę. Man patinka iškišti kojas iš po antklodės, o jis mėgsta, kad jos būtų po antklode. Jis mėgsta eiti miegoti anksti, o aš esu tikra pelėda. Jam patinka anksti keltis, o man patinka dar šiek tiek pasivolioti lovoje. Man patinka tyla, kai per atidarytą langą girdžiu vandenyno šurmulį. O jis nori, kad langas būtų uždarytas ir dar įsijungia savo triukšmingą oro drėkintuvą.”

Kodėl tokie žmonės kaip mes dalinasi viena lova, jeigu miegodami atskirai jie tikrai pailsėtų geriau. Dažniausiai atsakymas yra tas, kad, net ir tuo atveju, kai žmonės ne taip gerai pailsi miegodami kartu, jiems patinka komfortas ir emocinis artumas, kurį patiria miegodami kartu.

Pagal paskutinius atlikto tyrimo duomenis, daugiau nei vienas iš dešimties (12%) susituokusių amerikiečių miega atskirai. Be to, “pagal apklausų duomenis, mažesnis pasitenkinimas vedybiniu gyvenimu daro įtaką miego įpročiams. Beveik pusė tų, kurie yra ne visiškai patenkinti vedybiniu gyvenimu (47%) teigia, kad šiandien jie miega mažiau nei prieš penkerius metus ir daugiau nei trys ketvirtadaliai jų patiria miego problemas nei laimingiau susituokę žmonės (77% prieš 69%).

Jūsų didžiam nustebimui, apklausa taip pat parodė, kad šeimose, kuriose yra vaikų, yra daugiau miego problemų. “Susituokę žmonės, turintys vaikų, vidutiniškai miega mažiau nei poros, neturinčios vaikų (6.7 prieš 7.2 valandas per parą) ir vieniši žmonės, neturintys vaikų (7.1 valandas). Daugiau nei vienas iš dešimties (12%) susituokusių suaugusiųjų, turinčių vaikų, teigia, kad miega su vaiku; didžioji šių žmonių dalis (81%) teigia turintys miego problemų.”

Nesutarimai, kurie sukelia miego problemas poroms, dažniausia susideda iš ginčų dėl to, kuris užims kurią lovos pusę, miego pozų, kambario temperatūros, miegojimo apsikabinus, ar neapsikabinus, patalynės tipo, žadintuvo, blaškymosi ir vartymosi, tylos laipsnio, kėlimosi vidury nakties, lovos dydžio, čiužinio kietumo, knarkimo, miegojimo su vaikais arba naminiais gyvūnais, košmarų, dėl ėjimo miegoti susipykus, vaikščiojimo per miegus, nemigos.

Taigi ką daryti porai, kurioje partneriai turi skirtingus miegojimo įpročius?

Surasti kompromisą. Tai – vienintelis sprendimas. Kai poros santykių pradžioje pradeda kartu miegoti, jie yra pasirengę paaukoti patogumą dėl to, kad galėtų būti arčiau partnerio. Po maždaug penkerių metų daugelis žmonių ir vėl pradeda norėti gerai išsimiegoti.

”Vyras žino, kad kai kambaryje pasidarys taip karšta, kad nebegalės ištverti, aš atidarysiu langą. Aš to nedarau per dažnai ir jis dėl to nesiskundžia. Mes sutarėme dėl patalynės iš natūralaus audinio. Mes pabūname apsikabinę, o po to jis žino, kad turi mane paleisti, nes priešingu atveju aš užsiusiu.

Mano lovos pusė neapkaišyta antklodėmis. Žiemą aš ant jo lovos pusės užtiesiu šiltą antklodę, sulenktą pusiau. Kai vandenyno gausmas būna iš tikrųjų garsus, jis neprieštarauja, jeigu mes išjungiame jo oro drėkintuvą ir atidarome langą. Jis išmoko naktį atsikelti ir vėl atsigulti į lovą taip, kad manęs nepažadintų.

Mes turime du žadintuvus. Vieną, kuris prikeltų ir numirėlį, ir antrą, kuris turi snaudimo funkciją. Kai jo žadintuvas įsijungia, jis tuoj pat jį užtildo. Kai jis persiverčia į mano lovos pusę, aš jam švelniai įspiriu arba stumteliu alkūne.”

Psichologai rekomenduoja “šaukštus” - tokią miego pozą, kai žmonės miega ant šono, susiglaudę kaip šaukštai stalčiuje. Jis teigia, kad tai puikus būdas padidinti intymumą, sumažinti stresą ir išvengti ginčų. Kartais žmonės jaudinasi, nes jų sutuoktinis miega atsukęs jiems nugarą arba labai atitolęs. Neskubėkite daryti išvadų. Nors miego pozos gali būti įspėjimu santuokai, ekspertai teigia, kad santuokoje nėra “gerų” ar “blogų” miego pozų.

Pagal miego specialistę iš Mičigano universiteto daktarę Beth Malow, poros praleidžia beveik trečdalį savo gyvenimo drauge miegodami. Ji skatina žmones miegoti apsikabinus ir teigia, kad miegojimas atskirose lovose gali būti pavojingas santuokai. Daugelis santuokos ekspertų tiki, kad taikingas miegojimas kartu gali padėti išlaikyti sveiką santuoką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją