Kodėl skaudiname tą, kurį pažadėjome mylėti ir saugoti?

Problemos esmė yra įsijautimo į "kito kailį" trūkumas. Paaiškinti, kas su mumis vyksta, padės viena “Žvaigždžių kelio” (Star Trek) serija. Daktaras Spokas savo noru leido ateiviui užvaldyti savo kūną, kad tas galėtų susisiekti su Kapitonu Kirku iš erdvėlaivio "Enterprise".

Patekus į Daktaro Spoko kūną, pirmoji ateivio reakcija buvo: “O, kokie vieniši jūs visi esate”. Matote, ateivių pasaulyje jie buvo susiję vienas su kitu telepatijos pagalba, taigi, kiekvienas galėjo jausti tai, ką jaučia visi kiti. Jie visi buvo emociškai surišti. Patekęs į Spoko kūną, ateivis pamatė, kad žmonės yra emociškai atskirti vienas nuo kito. Ir jis apibūdino mūsų būseną kaip neįtikėtinai izoliuotą ir vienišą.

Viena svarbiausių mūsų emocinės izoliacijos pasekmių yra nesugebėjimas pajausti, kokį poveikį darome kitiems. Ir tai sukelia pagundą skaudinti kitus, nes taip darydami mes nejaučiame to skausmo, kurį sukeliame. Jei būtume emociškai susiję su kitais, kaip buvo ateiviai, nekiltų noras daryti ką nors neapgalvoto, pelnytis kitų sąskaita. Taip elgdamiesi įskaudintume ir patys save.

Visuomet kyla problemų, norint įtikinti vieną iš sutuoktinių, kad šis savo elgesiu neskaudintų kito. Įsijausti yra sunku. Kiekvienas sutuoktinis skundžiasi, koks neatidus yra kitas, net nepagalvodamas apie savo nedėmesingumą.

Įsijautimo trūkumas skatina neatidumą. Kadangi nejaučiame to, ką jaučia kiti, mes linkę sumažinti savo negatyvų poveikį kitiems ir savo neatidumo net nepastebime. Reikalavimai yra ne daugiau, nei sutuoktinio paskatinimas daryti tai, kas jam priklauso. Nė vienas iš šių dalykų nelaikomas pasipelnymu kito sąskaita, nes sutuoktinis, skaudinantis kitą, pats to skausmo nejaučia.

Sutuoktinių neatidumas vienas kito jausmams yra didžiausi "meilės trukdžiai", nes būtent tai ir vyksta – naikinama meilė, kurią vienas kitam jaučia vyras ir žmona.

Dažniausiai santuokoje pasireiškiančius "meilės trukdžius" galima suskirstyti į penkias grupes: Savanaudiški Reikalavimai, Nepagarbi Nuomonė, Pykčio Protrūkiai, Erzinantis Elgesys ir Nesąžiningumas.

Pirmieji trys yra nesąmoningi, neapgalvoti būdai vienam iš kito gauti tai, ko nori. Kai prašymas nepadeda, sutuoktinis dažnai pereina prie reikalavimo (“Man nesvarbu, kaip tu jautiesi – padaryk tai, arba...!”). Jei ir tai neduoda pageidaujamo rezultato, išreiškiama nepagarbi nuomonė (“Jei turėtum nors kiek proto, nebūtum toks tingus ir savanaudis, padarytum tai.”). Galiausiai, jei ir tai nesuveikia, pykčio protrūkis dažnai vainikuoja paskutines pastangas (“Tu dar pasigailėsi, kad to nepadarei.”).

Žinoma, reikalavimai, nepagarba ir pyktis nepadeda sutvarkyti reikalų. Paprastai atsižvelgiame į partnerio norus iš dėmesingumo ir rūpestingumo, o ne paveikti "meilės trukdžių". Jei sutuoktinis yra reiklus, nepagarbus ir piktas, jūsų dėmesys ir rūpestis sumažėja, kartu ir pastangos ką nors dėl jo ar jos daryti.

Vietoj to, kad partnerio noras būtų įvykdytas, kyla noras priešintis. Jei norite santuokoje turėti viską, ko reikia, žinokite, kad reikalavimas, nepagarba ir pyktis to nesuteiks. Jūs negalėsite gauti to, ko norite, jei atsiduosite šiems žalingiems potraukiams.

Nuolaidžiaujant šiems trims "meilės trukdžiams", rezultatas yra didesnis, nei vien neišpildyti norai – jūs taip pat griaunate meilę, kurią jaučia jums sutuoktinis. Visi šie potraukiai ir jų pagalba išugdomi įpročiai daro jūsų sutuoktinį nelaimingu.

Ketvirtasis "meilės trukdis", Erzinantis Elgesys – tai tokie įpročiai ir poelgiai, kurie suteikia jums džiaugsmo, bet siutina jūsų sutuoktinį. Santuoka yra dviejų artimai susijusių pusių partnerystė, kurioje bet kokie vienos pusės poelgiai būtinai turės įtakos kitai pusei.

Galiausiai, penktasis "meilės trukdis", Nesąžiningumas. Sutuoktiniai dažnai atskleidžia vienas kito nesąžiningumą, nes jie yra emociškai artimi vienas kitam. Jei jūs ar jūsų sutuoktinis turite polinkį meluoti ar iškreipti tiesą, išvykite šį blogą įprotį iš jūsų santuokos, kol jis dar visko nesugriovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją