Meilė taip pat būna besąlyginė (
Fromm’o “motinos meilė”
), kur “aš tave mylėsiu nepaisant to, ką tu darysi, nes esi mano sūnus... dukra... tėvas... brolis... draugas”.

Meilė sau kartais suprantama kaip neįveikiama kliūtis mylėti kitus, kiti ją supranta kaip būtiną dalyką norint mylėti kitus, kaip populiarioje frazėje “reikia mylėti save, kad galėtum mylėti kitus”. Be abejo, tiek besaikė meilė sau, tiek savęs niekinimas gali sugadinti visą romantiką. Paprasčiausias pakantumas sau palengvina susitaikymą su mylimojo keistenybėmis.

Žmogiškieji meilės santykiai turi labai sudėtingas varomąsias jėgas. Čia mes apžvelgsime kelias meilės rūšis, kai kurios iš jų jau buvo minėtos anksčiau (romantiška, draugiška ir ieškanti naudos, neromantiška). Skirtingi mylimųjų tipai turi omenyje skirtingus dalykus, kai sako “aš tave myliu”.

Mes visi norėtume manyti, kad pažįstame tikrąjį dalyką, tikrąją meilę, bet ar taip yra iš tiesų? Mes manome, kad visi myli taip kaip mes. Bet tai nėra tiesa. Taip pat, mes mylime kitus tokiu būdu, kaip norėtume, kad mus mylėtų, o ne kaip mylimasis nori būti mylimas. Kokiam mylimojo tipui priklausote? Kokios rūšies meilės norite iš mylimojo? Ko nori jūsų partneris?

Neegzistuoja jokia meilės formulė. Jūs išmokstate mylėti... atkreipdami dėmesį ir darydami tai, ką atrandate, kad reikia padaryti. – Aldous Huxley

Sociologas iš Kanados John’as Lee apibūdino šešias mylimųjų rūšis. Du Kalifornijos sociologai Thomas Lasswell’is ir Terry Hatkoff’as sukūrė Meilės Skalę keleto šių tipų išmatavimui:

-romantiška meilė – šis mylimasis nuolatos galvoja apie mylimą žmogų, yra pavydus, nerealistiškas, toleruoja bet ką, yra seksualiai viliojamas fizinės išvaizdos, jam reikalingas nuolatinis patvirtinimas, kad jis/ji yra taip pat mylimas.

Tipiškai tokia meilė trunka keletą mėnesių ar metų (kai kurie antropologai teigia, kad ji trunka 4 metus, t.y. kol kūdikis išauga iš globos amžiaus ir pradeda vaikščioti ir bėgioti. Tada meilės saitai atsilaisvina ir stipresni vyrai ieško kitos moters, kad apvaisintų ją savo genais.)

- geriausio draugo ar draugiška meilė – šis mylimasis mėgaujasi artima draugyste ir intymumu. Tai ramūs, lėtai besivystantys, pasitikėjimu ir atsidavimu pagrįsti tarpusavio santykiai, be didelių susižavėjimų, nusivylimų ar seksualinių aistrų. - nesavanaudiška meilė – mylimasis yra atsidavęs ir aukojantis visą save mylimam žmogui, duoda nieko nesitikėdamas gauti atgal, yra švelnus, rūpestingas ir pareigingas.

- logiška meilė – mylimasis rūpestingai renkasi “tinkamą žmogų”, remdamasis logikos principais, ieško žmogaus su panašiais interesais, išsilavinimu ir religija, harmoningos asmenybės, bendrų vertybių ir kelia ilgalaikius tikslus.

- meilė – žaidimas – šis asmuo gali būti labai žavus, bet sunku pavadinti jį mylimuoju; jis/ji mėgsta pasimatymų žaidimus. Jis/ji mėgaujasi susitikimu, padarytu įspūdžiu, vilionėmis, pergale, bet dažniausiai neslepia, kad yra labai mažai (ar iš viso nėra) vilties, kad santykiai bus ilgalaikiai.

Be abejo, yra ir kitų meilės ir mylimųjų rūšių, pavyzdžiui, tokie, kur ieško fizinio idealo – puikaus kūno ar tam tikros fizinės savybės, ar tokie, kurie yra tiek egoistiški, kad nori pilnai kontroliuoti kitą žmogų ir jei santykiams iškyla menkiausia grėsmė, jie suserga, puola į depresiją ar krečia kvailystes.

Turbūt jūs lengvai galite pasakyti, kokiam mylimųjų tipui priklausote. Jei ne, padarykite testą. Jūs taip pat galite išsiaiškinti, kokios rūšies meilės tikitės. Jums tikriausiai įdomu, kokios rūšies meilės sudaro geriausius derinius? Pasak Lasswell’o ir Lobsenz’o, geriausių draugų partnerystė yra labai puiki, taip pat ir dviejų logiškų mylimųjų ar draugiškos-logiškos meilės derinys.

Kokios meilės rūšys tarpusavyje nesuderinamos?

Romantiškasis ir draugiškasis (ar logiškasis) mylimieji gali turėti problemų, nes savo meilę jie išreiškia skirtingais būdais. Vienas nori būti lepinamas pietumis žvakių šviesoje ir aistringu mylėjimusi, kitas nori ramaus vakaro namuose, skaitant knygą, planuojant kelionę ar naujo namo įsigijimą.

Net romantiškas mylimasis gali nepatenkinti kito romantiškojo mylimojo; iš tiesų, romantiški mylimieji bus nelaimingi, jei neras naujų meilės išraiškos būdų po 3 ar 4 bendravimo metų, kai jaudulys ir seksualinė aistra išgaruoja.

Panašiai savininkiško ir draugiško mylimųjų derinys bus konfliktinis – vienas iš jų yra audringas, kitas nerūpestingas. Jei savininkiškas mylimasis išvyksta kuriam laikui, jis/ji nerimaus, ar draugas labai jo ilgisi, “jei mane mylėtum, labai ilgėtumeisi manęs”.

Kaip ir galima tikėtis, žaidėjai ir savininkiški mylimieji nėra gera pora. Dauguma mylimųjų aiškiai nepasako, ko jiems reikia; jie tikisi, kad partneris perskaitys jų mintis. Jie nesiryžta pasakyti “gali padaryti tai..., kad aš jausčiausi mylimas”, ir galiausiai sako tik “kai darai taip..., žinau, kad manęs nemyli”.

Moterys duoda seksą, kad gautų meilę; vyrai duoda meilę, kad gautų seksą. Žmonės, suprantantys meilę, taip elgtis nesugeba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją