“Jau 16 metų dirbu su vyrais ir moterimis, kurie bandė atnaujinti santykius su buvusiais mylimaisiais. Per tą laiką pastebėjau, kad kai kurie būdai yra geresni už kitus, o kai kurie - visiškai neveiksmingi,” - “Psychology Today” teigia psichologijos profesorė Nancy Kalish.

Ko nereikia daryti?

1. Nepradėkite iš karto tikinti, kad jį (ją) visada mylėjote ir labai norėtumėte vėl būti kartu, nes galite išgąsdinti ir nubaidyti.

2. Neapipilkite asmeniniais klausimais. Leiskite kitam žmogui pasidalinti savo patirtimi tokiu tempu, koks jam priimtinas.

3. Nesiskųskite dabartiniu ar prieš tai buvusiu mylimuoju/sutuoktiniu.

4. Nesakykite nieko blogo apie buvusiojo šeimą.

5. Norėdami pirmą kartą po ilgos pertraukos susisiekti su buvusia meile, neskambinkite telefonu. Verčiau nusiųskite elektroninį laišką į darbo (ne namų) pašto dėžutę arba užkalbinkite socialiniame tinklalapyje.

6. Jei po pirmojo ar antrojo laiškelio jūsų buvusi meilė dingo, nepersekiokite. Tikėkite, kad atrašys, bet nesitikėkite per anksti ir per daug.

7. Jei negavote jokio atsakymo, neprisigalvokite nebūtų dalykų. Gali būti, jog buvęs mylimasis vis dar kažką jums jaučia, bet, pavyzdžiui, turi kitą žmogų šalia ar nori nuo šių jausmų apsaugoti santuoką. Jis perskaitė žinutę, bet instinktyviai nusprendė neatnaujinti santykių. Kai kurie mano klientai būna šokiruoti, kai jų buvusieji apkaltina persekiojimu. Jei žmogus nenori bendrauti, jums nepavyks pakeisti jo nuomonės.

Ką galima daryti?

1. Tegul pirmasis elektroninis laiškas skamba neįpareigojančiai. Jūs apgalvojote ši žingsnį ir pasirinkote jums tinkamą laiką, tačiau jūsų buvusiajam jūsų laiškas bus kaip perkūnas iš giedro dangaus. Užtenka parašyti: “Labas, kaip sekasi? Galvojau apie tave. Jei sugalvosi atrašyti, man bus labai malonu.” Ir viskas.

2. Galite kalbėti apie praeitį, prisiminti smagius laikus, bet neminėkite tuo metu buvusių jausmų. Palikite tai ateičiai.

3. Kalbėkite apie tai, kas įvyko jūsų gyvenime po išsiskyrimo: kaip sekėsi mokslai, karjera, ar sukūrėte šeimą ir susilaukėte vaikų, kaip sekasi jūsų tėvams (jei buvęs mylimasis juos pažinojo), ką mėgstate veikti laisvalaikiu. Jei apie savo gyvenimą rašote socialiniame tinklalapyje, jūsų buvusi meilė tikriausiai viską jau žino, bet visai normalu apie tai jam papasakoti ir asmeniškai.

4. Vėlesniuose laiškuose paanalizuokite išsiskyrimo priežastis. Jei reikia, atsiprašykite.

5. Nepasiduokite įkyriam norui nuolat apie save priminti. Verčiau parašykite laišką savo draugui.

6. Dar kartą rašykite tik sulaukę atsakymo. Tikriausiai norėsis užversti savo buvusįjį elektroninių laiškų lavina, bet turėkite kantrybės sulaukti atsakymo. Gali būti nelengva, bet nepasiduokite.

7. Kai gausite atsakymą, nepulkite atrašyti tą pačią minutę. Nesiūlau žaisti katės ir pelės - palaukti reikia todėl, kad nesudarytumėte spaudimo kitai pusei irgi iškart jums atrašyti. Ne visi turi laiko rašinėti kasdien ar kelis kartus per dieną. Jei buvęs mylimasis pajus, kad nespėja patenkinti jūsų poreikių, jis gali išvis nustoti atsakinėjęs.

O prieš pradėdami kurpti laišką, pirmiausiai pasirašykite juodraštį.

Pamąstykite, ko tikitės iš atnaujintų santykių, o ne sėskite ir aklai rašykite. Apsvarstykite visas galimybes. Ar sugebėsite susidoroti su bet kokiu galimu scenarijumi? Ar gali būti taip, kad sulauksite nemalonių ar skausmingų pasekmių? Kaip su tuo susidorosite? Ar prieš rašydama savo buvusiai meilei, apie tai užsiminsite dabartiniam draugui? Jei ne, kodėl? (Jei esate vedęs/ištekėjusi, išvis nerekomenduočiau rašyti, bet tai jau kita tema.) Palaukite keletą dienų, o tada leiskitės vedini jausmų… Bet nepamirškite proto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)