Atsako gydytojas urologas Marius Anglickis:

Varpos dydis ir forma labai varijuoja. Dažniausiai vyrai skundžiasi dėl per didelės arba dėl per mažos varpos. Kita ir kiek retesnė vyrų bėda – varpos kreivumas. Jei jis nedidelio laipsnio, tai tuomet didesnių problemų nesukelia. Gali būti įgimtas ir įgytas varpos kreivumas. Deja, savo klausime jūs to nenurodote.

Jei kreivumas įgimtas ir jis nedidelis, iki 30 laipsnių, tuomet nieko daryti nereikia. Tačiau didesnis kreivumas gali labai komplikuoti seksualinį gyvenimą. Tuomet atliekama varpos tiesinimo operacija.

Dažniausia įgyto varpos kreivumo priežastis – Peirono liga. Šių vyrų varpa jaunystėje būna tiesi, tačiau ilgainiui jie pradeda pastebėti, kad ji darosi kreiva. Ligai progresuojant varpa gali tiek nukrypti, kad lytiniai santykiai tampa nebeįmanomi ar net pavojingi.

Peirono ligos gydymas yra labai sudėtingas ir ilgalaikis. Nors kai kas Lietuvoje bando šią ligą gydyti vaistais ar net ekstrakorporinėmis litotripsijomis (tokiu pačiu metodu skaldomi inkstų akmenys), tačiau toks gydymas yra kontraversiškas ir mažai efektyvus. Vienintelis efektyvus gydymo metodas – operacinis pažeidimo pašalinimas ir varpos ištiesinimas.

Dėl išsamesnio ištyrimo jus privalo apžiūrėti kvalifikuotas gydytojas urologas. Jis ir nuspręs, koks gydymas jums reikalingas, o gal jis visai nereikalingas.