„The American Journal of Psychiatry“ skelbia, kad nesaikingas alkoholio vartojimas yra viena rimčiausių įvairaus amžiaus vyrų problemų. Žurnalo duomenimis, net 23 proc. suaugusių vyrų bent kartą per mėnesį padaugina alkoholio, išgerdami daugiau nei 5 stipriuosius gėrimus per vieną vakarą. Tačiau mūsų šalyje šie skaičiai sukelia tik šypseną - tokį alkoholio kiekį suvartojantį vyrą dažna lietuvaitė pavadintų „blaivininku“.

Prasmingo svaigulio paieškos

Bostono universiteto psichologė Lynn Margolies pabrėžia, kad vyrų vidutinio amžiaus krizės požymiai neretai sutampa su paaugliško maišto simptomais. Vyrai alkoholiu mėgaujasi per stipriai, savo išvaizda rūpinasi narciziškai ir reiškia nuolatinį nepasitenkinimą konservatyviu gyvenimo būdu. Atsainiai žiūri į šeimos vertybes, dėmesį teikia vien savo, o ne artimųjų poreikiams, ieško naujų būdų savivertei padidinti.

Tačiau psichologai vieningai sutaria, kad alkoholis tikrai nėra problemų sprendimo ir streso „nuleidimo“ priemonė. Tai greičiau daugelio problemų priežastis, kuri mūsų regione, deja, laikoma kone normaliu laisvalaikio praleidimo būdu. Poilsis ir atsipalaidavimas neatsiejamas nuo išgertuvių, o streso malšinimui dažnai naudojami itin stiprūs gėrimai.

„Pagrindinis klausimas yra alternatyvos kausimas: ar mūsų visuomenė ir mūsų papročiai pasiūlo vyrams įkvepiančių ir prasmingų būdų kovai su stresu ir dvasiniu nuosmukiu pasiekus viduramžį?“, - klausia Algirdas Kazlauskas, N40 vyrų autoklubo įkūrėjas: „Pilam ir mes, tik ne į save – į baką, o lenktynių metu, skriejant nuo tramplynų ar „išiminėjant“ staigius posūkius, sveiko streso ir pasikrauni, ir išsikrauni kaifuodamas. Greičio ir adrenalino svaigulys malonumo ir įspūdžių suteikia nepalyginamai daugiau nei alkoholis“.

„Alko-turizmo“ era tęsiasi?

Vyrų autoklubas atstovai pasakoja apie netikėtą paradoksą, su kuriuo susidūrė įkūrę judėjimą. Pradėję veiklą vedini vyriškai sveikatai draugiškų automobilizmo idėjų, klubo nariai sulaukė nemažai užklausų iš interesantų vyrų, kurie vienaip ar kitaip išreiškė entuziastingą susidomėjimą klubo „baliavojimo papročiais“ ir „išvykomis į pirteles po lenktynių“.

Anot A. Kazlausko, tokios asociacijos tarp vyriškų užsiėmimų ir išgėrinėjimo žmonėms kyla dėl vis dar nepamirštų sovietinių papročių, kuomet medžiokle ar žvejyba dažniausiai būdavo maskuojamos vyrų „alko-turizmo“ išvykos. „Neapsimetame valančiukais, bet kuo daugiau širdies įdedi į automobilizmą ar kitą prasmingą veiklą, tuo mažiau noro lieka tą širdį velnio lašais guosti“,- pasakojo lenktynininkas ir siūlė nemaišyti autosporto su liūdna klasika tapusiais pirtelių papročiais: „Tegul tik pamėgina kas nors pas Benediktą Vanagą komandoje vakare po pirmųjų važiavimų atsikimšti alaus butelį – nenorėtumėte būti tuo žmogumi“.

Stikliuko filosofijos skurdas

Ne veltui juokaujama, kad celiulitas dažnai vargina vidutinio amžiaus vyrų pilvus. Dietologų teigimu, vyrai turi mažiau poodinių riebalų nei moterys, todėl visas kalorijų perteklius, ypač atsirandantis žalingais būdais malšinant stresą, linkęs nusėsti būtent pilvo srityje. Tačiau labiausiai susirūpinti vertėtų ne papilnėjusiu pilvu, o šiek tiek į pietus nutolusiomis vyriško žemėlapio teritorijomis.

Alkoholis laikomas vienu stipriausių depresantų. Todėl jo padiktuoti atsakymai į viduramžio krizę lydinčius klausimus, tokius kaip „ką aš veikiu savo gyvenime?“, „ar mano gyvenimas toks, apie kokį svajojau?“, būna negatyvūs ir sukelia tik dar didesnį dvasinį bei fizinį maudulį. Deja, grėsmė iškyla ir gebėjimui atlikti vyriškas pareigas.

Brauno universiteto duomenimis, tragiškai didėja erekcijos sutrikimų rizika, o galimybė patirti orgazmą sumažėja net 11 proc.

„Sako, bėgimas ir svorių kilnojimas pakelia testosterono lygį. Tai mes paskui savo bolidus trasose ir palakstom, ir iš griovių pakilnojam, žodžiu, kaip reikiant pagerinam vyrišką sveikatą“ - juokavo klubo narys, teisininkas Andrius Petruškevičius.

Ar ir Tave ištiko viduramžio krizė – traukia stikliukas? Stok į N40 vyrų autoklubą!

O kokius vyriško streso malšinimo būdus renkatės Jūs? Pasidalinkite mintimis ir gyvenimiškomis patirtimis. Sekite mūsų rubriką „Gyvenimas prasideda nuo 40” ir prisidėkite prie socialinio projekto savo klausimais, istorijomis bei patarimais – laukiame Jūsų laiškų el. paštu info@n40.lt. Aktyviausių Delfi skaitytojų laukia firminiai klubo marškinėliai!