Pagalbos šauksmas Kazanėje

„Rusijos ir Mongolijos stepių gyventojai nuoširdžiai domėjosi, kas tokie esame ir kur važiuojame“,- pasakojo kartu su Šarūnu Palioku žiguliuku Mongolijos sostinę pasiekęs V. Marozas: „Taigi ne sykį aiškinome, ką reiškia „N40“ ženklai, kuriais buvo papuoštas mūsų automobilis“. Vietinius pašnekovus pasakojimai apie vyrų klubą sudomino, tačiau apie tokį reiškinį kaip vyrus užklumpanti viduramžio krizė beveik niekas iš sutiktųjų nebuvo girdėjęs.

„Tiesa, Kazanėje viena moteris paprašė pakalbėti su jos vyru, kuris visus vakarus guli, pliaupia alų ir inkšdamas reikalauja dėmesio“ - pasakojo vienas iš „N40“ vėliavnešių: „Tačiau nesu tikras, ar būtent tokiems personažams apibūdinti yra skirtas viduramžio krizės terminas“.

Išklausę pasakojimo apie N40 ekspediciją, klubo nariai paniro į ilgą filosofinę diskusiją apie vyro problemų prigimtį. Ar viduramžio krizė tėra viskuo pertekusio vakariečio problema? O galbūt problemos neigimas yra tylėjimo ir užsisklendimo kultūros palikimas, paveldėtas iš sovietmečio? Ir ar viduramžio krizė gali paaiškinti postsovietinio kaimo problemas, kur vyrai sėkmingai mušasi, geria ir kariasi nepriklausomai nuo nugyventų metų skaičiaus?

Kas baisiau: VAK‘as ar TPS‘as?

Viduramžio krizė yra rimtas reikalas, apie kurį turime rimtai ir kalbėti“ - teigė vaikų chirurgas, N40 vyrų klubo narys Regimantas Šapranauskas: „Iš biologinės perspektyvos galime kalbėti apie hormoninės pusiausvyros pokyčius, o iš socialinės pusės reikia įvardinti tą aplinkybę, jog, užaugus vaikams, nepastebimai susidaro gyvenimo prasmės ir tikslų vakuumas“.

Klausydamas mediko samprotavimų, judėjimo įkūrėjas Algirdas Kazlauskas prisiminė, kas jam padėjo užpildyti savąjį prasmės ir adrenalino vakuumą: „Nuobodžiaudavau po darbo namuose ar prie biliardo stalo ir bijau, kad greitai būčiau tuo Kazanės rusu patapęs, jei ne spyris į užpakalį, kurį per kažkurį savo gimtadienį gavau iš ekstremalaus poilsio organizatorių Safari.lt ir konkrečiai Vaidoto Marozo – sako, jei mėgsti su džipais draskytis, tai pirmyn, užteks liūdnų teorinių svajonių“.

Tuo tarpu pats V. Marozas pabrėžė, jog amžiaus iššūkius dažnai užaštrina finansinis nepriteklius: „Skaudžiausiai man kirto ne VAK‘as - vidurinio amžiaus krizė, o TPS‘as - tuščios piniginės sindromas“ - sunkesnius verslo laikus prisiminė visureigių sporto entuziastas: „Būdavo, tupiu namie ištisas savaites su pigiausia burokėlių mišraine, išgėrinėju vienumoje ir mąstau, kaip iš beribių skolų išsikapanoti, ir kažką sumąsčiau, išsikapanojau“.

Kviečia vilniečius į diskusiją

Bičiulio paskatintas įsitraukti į automobilių sporto sūkurį, A. Kazlauskas vis dažniau startuodavo įvairiose visureigių ir ralio varžybose, o galiausiai nutarė imtis ir socialinės misijos – su bendražygiais įkūrė vyrų klubą „N40“. Judėjimas skatina Lietuvos vyrus kovoti su viduramžio problemomis ir dilemomis prisijungiant prie klubo veiklų, apie kurias klubo steigėjas kalbėjo paslaptingai: „Taip, yra ralis ir automobilizmas, ir čia veiklos naujiems nariams yra daug ir velniškai smagios, dar yra gyvenimiškos diskusijos ir pramogos susiėjimuose, o kiti mūsų metodai gyvenimui galąsti kol kas tegul išlieka paslaptyje“.

Dalį savo paslapčių klubo atstovai ketina atskleisti ateinantį ketvirtadienį (rugpjūčio 28 d.). Vilniaus senamiestyje 19.00 vyks viešas ir atviras visiems N40 pasisėdėjimas, kurio metu vaizdais ir įspūdžiais iš ekspedicijos N40 Trakai - Ulan Bator dalinsis klubiečiai Vaidotas Marozas ir Šarūnas Paliokas. „Kviečiami visi, kam viduramžis stogą rauna ir kam įdomios keistos kelionės keistais automobiliais po keistas šalis“,- į renginį kvietė A. Kazlauskas: „Jei bus šalta ar lis, „Amatininkų užeigoje“, Didžioji g. 19/2, o jei švies saulė - “Geležinio vilko“ kavinėje Sirvydo skvere (priešais Prancūzijos ambasadą)“.

Jau nuo kitos savaitės DELFI pradės publikuoti įdomiausias ir nuotaikingiausias ištraukas, patarimus bei istorijas iš N40 vyrų klubo korespondencijos su viduramžio krizės kamuojamais Lietuvos vyrais, pagal pageidavimą išsaugant visų diskusijoje dalyvaujančių asmenų anonimiškumą. Sek mūsų rubriką „Gyvenimas prasideda nuo 40” ir prisidėk prie socialinio projekto savo klausimais, istorijomis bei patarimais – laukiame Jūsų laiškų el. paštu info@n40.lt. Aktyviausių DELFI skaitytojų laukia firminiai N40 marškinėliai!