Tačiau, nepaisant kylančių konfliktų, daugelio žmonių santuokos yra sėkmingos ir laimingos. Jų sėkmės pagrindas – tai, kaip jie susitvarko su konfliktais ir nesutarimais. Šiame straipsnyje bus nagrinėjami klausimai, susiję su konfliktais: kokie yra bendri nesutarimų pagrindai santuokoje, lyčių skirtumai bendravimo būdo kontekste ir tinkamo konfliktų sprendimo svarba. Taip pat bus aptarti įgūdžiai, reikalingi santuokoje sprendžiant konfliktus ir problemas.

Labiausiai paplitę nesutarimų pagrindai

Nors visi santykiai yra skirtingi, sutuoktiniai dažnai nesutaria dėl bendrų dalykų. Aptarsime keletą klausimų, kurie dažnai santuokoje įžiebia konfliktus.

Pinigai

Nepaisant poros turimo pinigų kiekio, tai dažniausiai būna didžiausiu santuokinių konfliktų šaltiniu. Vyrai ir žmonos dažnai turi skirtingus įsitikinimus, kaip reikėtų tvarkytis su pinigais, nes jie turi skirtingas iš šeimos atėjusias vertybes ir tikslus, susijusius su pinigais. Potencialūs nesutarimai dėl pinigų gali kilti dėl to, kaip reikėtų pinigus išleisti, kiek sutaupyti ir kas turėtų būti atsakingas už sąskaitų apmokėjimą.

Sutuoktiniams yra svarbu aptarti savo vertybes ir jausmus, susijusius su pinigais, kad kiekvienas galėtų geriau suprasti kitą partnerį. Biudžeto sudarymas ir finansų planavimas dažnai pareikalauja derybų ir kompromisų, tačiau tai yra svarbios užduotys, padedančios sutuoktiniams identifikuoti savo prioritetus ir ateities tikslus.

Sutuoktinio pusės giminės

Konfliktai dėl sutuoktinio pusės giminių paprastai būna problematiškiausi pirmaisiais bendro gyvenimo metais. Dažnai kylanti problema yra tai, kad vienas partneris pradeda jausti, kad jo sutuoktinio giminės yra per daug kritiški ar per daug kišasi į jų gyvenimą. Vyrai ir žmonos gali nesutarti dėl tėvų apsilankymų dažnumo ir trukmės. Kai kurios poros taip pat gali jausti, kad jų partneris yra per daug priklausomas nuo savo tėvų.

Visos šios problemos dėl giminių gali sukelti konfliktą šeimoje. Partneriai su šiomis problemomis gali susidoroti, pasidalindami savo jausmais ir aptardami, kokius norėtų turėti santykius su savo antrosios pusės giminėmis.

Tokių pokalbių metu yra labai svarbu vengti kaltinimų ir kritiškai kalbėti apie partnerio gimines. Neigiamų nuostatų ar jausmų kito asmens giminėms išreiškimas blogina situaciją, nes taip partneriai susvetimėja, be to, tokia situacija skatina gynybinę reakciją.

Seksas

Seksas yra emocijų kupinas klausimas ir daugelis partnerių bijo, kad jų sutuoktinis šioje srityje gali juos įskaudinti ar atstumti. Dėl šios priežasties žmonės labai dažnai vengia aptarinėti savo jausmus ir lūkesčius, susijusius su seksu. Netgi tuomet, kai partneriai kalba sekso temomis, jie dažnai susigėsta ir apie savo jausmus kalba netiesiogiai. Tai gali vesti prie konflikto tarpusavio santykiuose.

Sunkumai dėl sekso dažnai atspindi problemas kitose santuokos srityse. Poros, norinčios išspręsti konfliktus dėl sekso, turi bendrauti tiesiogiai ir specifiškai išreikšti savo poreikius ir troškimus. Daugelis žmonių šioje srityje jaučiasi pažeidžiami, taigi, yra labai svarbu, kad pokalbis būtų švelnus ir kupinas meilės atmosferos.

Vaikai

Vaikų auginimas yra daug laiko ir milžiniško energijos kiekio reikalaujanti užduotis. Aptarinėjant vaikų auginimo klausimus labai lengva susierzinti. Vyrai ir moterys dažnai turi skirtingus įsitikinimus dėl to, kaip reikėtų auklėti vaikus, nes jie patys buvo auginami skirtingai.

Sutarimas dėl to, koks yra geriausias vaikų auklėjimo būdas, ne visuomet yra įmanomas, taigi, yra labai svarbu, kad pora šioje srityje išmoktų surasti kompromisą ir derėtis. Kad ir kokias tėvai nustatytų taisykles ar priimtų sprendimus, svarbu tai, kad jie prieš vaikus būtų vieningi. Priešingu atveju vaikai išmoks apmulkinti tėvus vieną prieš kitą ir taip dar labiau prisidės prie santuokinės disharmonijos.

Lyčių skirtumai konflikte

Dėl socialinių ir biologinių faktorių vyrai ir moterys konflikto metu sąveikauja ir elgiasi skirtingai. Moterys iškelia problemas ir rūpesčius žymiai dažniau nei tai daro vyrai. Vyrai yra labiau linkę vengti konfliktų ir sumenkinti stiprias emocijas, kurias jaučia viduje.

Kai vyrai uždaro ir nuslopina savo jausmus, moterys dažnai primygtiniau reikalauja aptarti iškeltas problemas. Tačiau šioje vietoje vyrai nori atsitraukti dar toliau. Šie skirtingi sąveikos būdai gali vesti prie nusivylimo ir nesusipratimų.

Norint nugalėti frustraciją dėl skirtingų bendravimo būdų yra svarbu, kad pora patobulintų savo konfliktų sprendimo metodus. Moteris turi įsitikinti, kad ji problemą iškelia švelniai ir pozityviai, nekonfrontuojančia maniera. Ramus, švelnus priartėjimas keliant problemą diskusijai dažnai suteikia geresnes galimybes sulaukti abu partnerius patenkinančio sprendimo.

Vyrai turėtų atsakyti ir reaguoti į partnerės rūpesčius ir skundus pagarbiai. Jie gali išmokti suprasti, kada moteriai reikia pasikalbėti ir prisiimti aktyvesnį vaidmenį sprendžiant problemą vietoj to, kad nuo jos atsiribotų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją