Pasitaiko tokių moterų, kurios didžiuojasi savo nežabotu seksualiniu elgesiu (pavyzdžiui, Samantha iš „Sekso ir miesto“), tačiau ne visos mes tokios, kai kurios mūsų apskritai yra labai santūrios. Ir tai normalu, rašo shape.com.

„Dažnai moterys pasakoja apie savo sutrikimą, nes jos nežino, kaip turėtų elgtis sekso srityje, – sako seksualinio švietimo ekspertė dr. Sari Locker iš Kolumbijos universiteto, parašiusi knygą „The Complete Idiot‘s Guide to Amazing Sex“. – Jos girdėjo, kad turėtų būti laisvos, nesusikausčiusios, visada nusiteikusios seksui, ir privalo sugebėti mylėtis su kiekvienu, bet kuriuo metu, kokiu tik nori būdu.“

Tačiau, pasak S. Locker, dauguma žmonių nesupranta, kad „nusiteikusi seksui“ moteris gali ir palaukti tinkamo partnerio arba visiškai nesimylėti. Galima mylėtis (su apsauga) su nepažįstamuoju. Galima laukti iki santuokos. Svarbiausia išsiaiškinti, kas tinka būtent jums – ne jūsų draugėms, ir juo labiau ne serialų personažams.

Esmė ta, kad dauguma mūsų yra kažkur per vidurį tarp šių dviejų kraštutinumų – sekso visur ir visada ir jokio sekso iki vedybų. O išsiaiškinti, kur tiksliai jūs esate, ne taip paprasta.

„Seksas gali būti susijęs su emociniais iššūkiais, – sako psichoterapeutė ir santykių ekspertė Lisa Brateman iš Niujorko. – Suvokę savo emocijas lengviau suprasite, kokioje spektro vietoje jūs esate.“

Vos dar nelabai aišku? Nieko nuostabaus. Pakalbinome du sekso srities ekspertus, kurie išskyrė penkias netinkamas priežastis, kodėl mes ryžtamės seksui.

1. Noras atkeršyti.

Seksas iš keršto yra didelė klaida. „Keršyti buvusiajam nėra gera mintis, – sako L. Brateman. – Kai sąmoningai siekiame įskaudinti kitą žmogų, tai neigiamai atsiliepia mums patiems, nes mums tampa nemalonu nuo pačių savęs.“ Geriausias kerštas? Tiesiog gyventi toliau ir pamiršti buvusįjį.

2. Pasiduodate partnerio seksualiniams įgeidžiams ir pamirštate apie savo norus ir poreikius.

Taip, naujų pozų ar glamonių išbandymas gali suteikti daug džiaugsmo miegamajame, bet labai svarbu, kad jūsų partnerio ir jūsų skonis sutaptų.

„Jūsų seksualinis gyvenimas turi būti pagrįstas tuo, kas teikia džiaugsmo ir jums, ir jūsų partneriui, o modelis, kai vienas nuolat tenkina kito įgeidžius, nėra sveikas, – sako S. Locker. – Kompromisai yra gerai, bet jei atsisakysite visko, kas jums patinka, nukentės ir santykiai, ir jūsų gyvenimas, beje, ne tik seksualinis.“

3. Stengiatės patenkinti emocinius partnerio, o ne savo poreikius.

„Kai emociniai poreikiai nepatenkinti, negalite jausti intymumo ir artumo“, – sako L. Brateman. Jei apsimetinėsite, kad santykiai nuostabūs ir puikūs, nors iš tiesų taip nėra, jausitės išsekę. Mylitės net ir tada, kai nejaučiate potraukio ir nesijaučiate laiminga? Greitai seksas ims atrodyti kaip prievolė arba dar vienas buities darbas.

4. Seksą naudojate savivertei didinti.

Mums visiems būna blogų dienų. Tačiau jei po nemalonios dienos biure arba po nutrūkusių santykių savivertę stiprinti bandote kito žmogaus glėbyje, arba dar blogiau, lovoje, – patys ieškotės problemų. Po tokio sekso greičiausiai jausite nerimą, liūdesį, atrodys, kad jumis pasinaudojo, sako S. Locker. Seksas gali tik trumpam padėti nuslopinti tikras emocijas, po to jos sugrįš dar stipresnės.

5. Seksą naudojate kaip derybų svertą.

Bendravimas santykiuose yra lemiamas veiksnys. Jei vengiate kalbėtis apie svarbius dalykus, o seksualumą naudojate tam, kad gautumėte tai, ko norite, ilgainiui neišspręsti klausimai ims kauptis.

„Intymumo negalima nusipirkti, – sako L. Brateman. – Kai seksas naudojamas tikslams pasiekti, jis santykiuose tampa savotiška valiuta, ir tai destruktyviai veikia santykius.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)