Vyrai nenori vesti?

Jei norime išsiaiškinti, kokių žmonų ieško vyrai, pirmiausia turime paneigti mitą, kad vyrai apskritai nori vesti. Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad vyrams santuoka – tai tarsi kalėjimas, į kurį jie mažiausiai nori patekti.

Galbūt jūs panašių palyginimų išgirstate iš daugelio vyrų, tačiau metas pažvelgti tiesai į akis, rašoma DarniPora.lt. Nors vyrai dažniau vengia vedybų, tačiau vedę kur kas rečiau būna skyrybų iniciatoriais nei moterys. Įdomu, kodėl? Ar ne todėl, kad šitas „kalėjimas“ jiems visai patinka?

Viena iš priežasčių, kodėl šiais laikais tuokiamasi vis vėliau, yra ta, kad visuomenėje tapo priimtina gyventi kartu nesusituokus. Taigi nenorėdami padaryti klaidos vyrai turi galimybę ilgiau rinktis, kuriai pasižadės „kartu būti iki grabo lentos“, nes juk mėgautis gyvenimo kartu malonumais galima ir nesusituokus.

Tačiau vyrai nori vesti nė kiek ne mažiau (jei ne daugiau) nei anksčiau. Kone prieš dešimtmetį JAV atlikta paklausa atskleidė, kad daugiau nei 90% paauglių berniukų planuoja kada nors vesti ir turėti vaikų. Šie skaičiai nedaug skiriasi nuo apklausos, atliktos 1977 metais, rezultatų.

Tobula namų šeimininkė ar karjeristė?

Džefris niekada nebuvo sudaręs savybių sąrašo, kurias turėtų turėti jo būsima žmona. Kai jis sutiko Andželą, jis tiesiog žinojo, kad tai ta moteris, su kuria Džefris nori praleisti visą savo gyvenimą.

Inteligentišką vyrą sužavėjo ne tik įspūdingo grožio moters išvaizda – Džefris jautė, kad juos sieja daug bendro, ir tai buvo svarbiausia. Jie abu mėgo šokti, turėjo panašų požiūrį į gyvenimą, jų nuomonės, kaip reikėtų auginti vaikus, sutapo. Džefris visada palaikė Andželą ir skatino jos norą tapti slaugytoja – ne tik todėl, kad jis žavėjosi šia profesija, bet ir todėl, kad suprato, kaip svarbu, kad šeimoje abu partneriai uždirbtų pinigų.

Džefrio prioritetai renkantis žmoną skiriasi nuo jo tėvo ar senelio, kurie į savo žmonas pirmiausia žiūrėjo kaip į potencialias motinas ir namų šeimininkes. Juk dar prieš pusšimtį metų mažoji dalis moterų dirbo, kai šiais laikais daugelis jų prisideda prie šeimos biudžeto. Tuo tarpu vyrai vis daugiau padeda žmonoms tvarkytis namuose.

Akivaizdu, kad keičiantis moters vaidmeniui visuomenėje vyrai turėjo prisitaikyti. Džefris tikisi, kad jo žmona dirbs ir prisidės prie šeimos biudžeto, o Andžela tikisi, kad jis padės jai tvarkytis namuose. Kai vaidmenys santuokoje tapo lygiaverčiai, atrodo, vyrų ir moterų lūkesčiai ėmė panašėti – ir vieni, ir kiti tikisi rasti sielos draugą, kuris patenkintų emocinius ir intelektualinius poreikius.

Gera mama ar supratinga mylimoji?

Suvienodėjusios sąlygos šeimoje darbo ir buities klausimais paskatino vyrus daugiau dėmesio kreipti į širdies reikalus. Kai kurios apklausos rodo, kad vyrai norėtų vesti moterį, kuri patenkintų jo emocinius poreikius. Kai kurie psichologai teigia, kad dalis vyrų vengia santuokos, nes bijo, kad reikės per dažnai priimti kompromisus, o taip pat skyrybų rizikos. Jie įspėja, kad psichologiniai poreikiai (žmona yra ir sielos draugė) yra sunkiau patenkinami nei buitiniai (žmona – tai namų šeimininkė).

Graži ar protinga?

Akivaizdu, kad šiais laikais vyrams svarbi ne tik moters išvaizda. Jei savo aplinkoje (darbovietėje, draugų būryje, giminės susitikimuose) paklaustumėte vyrų, kam jie teiktų pirmenybę – gražiai, bet kvailai ar protingai, bet labai nesimpatiškai moteriai, pastebėtumėte, kad balsai pasiskirstytų maždaug po lygiai. Taip, tai du kraštutinumai, kurie atskleidžia apie vyrų norą, kad jų sutuoktinė būtų ir graži, ir protinga.

Jei moteris bus kvaila, ji negalės patenkinti emocinių poreikių ir būti sielos drauge, nes jie kartu paprasčiausiai neturės apie ką kalbėtis.

Jei ji nebus graži, vyras nejaus potraukio, o seksas vyrams (nors moterys to nenori pripažinti, joms taip pat) yra labai svarbus dalykas santykiuose.

Jei tarp gražios ir protingos vyrams sunku pasirinkti, tai grožis neabejotinai laimi prieš pinigus. Kone prieš dvylika metų JAV atliktos apklausos rezultatai atskleidė, kad daugiau nei 50% vyrų mieliau rinktųsi gražią bet neturtingą žmoną, o negražią, bet turtingą vestų daugiau nei 20% vyrų. Mokslininkų teigimu, grožis yra svarbus faktorius renkantis sutuoktinę, nes vyrai užprogramuoti skleisti savo genus (daugintis), taigi atkreipia dėmesį į fizines savybes. Kad ir kaip moterims tai nepatinka, pamatęs gražią moterį kiekvienas vyras pagalvoja apie seksą su ja. Tik jei ne šis vyriškas instinktas, ar žmonija iki šiol nebūtų išnykusi?

Vadovautis instinktais ar protu?

Tačiau negalima paneigti, kad šiais laikais vyrai, dairydamiesi žmonos, įvertina ir racionalias aplinkybes. Kitaip tariant, atsižvelgia į amžių, socialinę padėtį ir kitus dalykus. Pavyzdžiui, vyras ir moteris gyvena vienas nuo kito kelių tūkstančių kilometrų atstumu ir nė vienas neturi galimybių persikraustyti pas kitą. Net jei tarp jų įsiliepsnos didelė trauka ir meilė, vyras tokios moters neves, nes protas jam sakys „jūs vis tiek negalite būti kartu“.