„Tau sukaks 82 metai. Tavo ūgis sumažėjo šešiais centimetrais, sveri vos 45 kilogramus, tačiau po senovei esi nuostabi, moteriška ir geidžiama. Štai jau 58 metai, kaip mes gyvename kartu ir aš tave myliu dar labiau nei iki tol“, - tai eilutės iš paskutinės filosofo Andre Gorzo knygos „Lettre à D. Histoire d'un Amour“ (pranc. „Laiškai D. Vienos meilės istorija“), kreipimasis į savo žmoną Dorine (ji buvo dvejais metais jaunesnė už savo vyrą).

Perskaitę šias eilutes daugelis moterų nepatikliai palinguos galva. Juk dar likus daugybei metų iki tokio garbaus amžiaus dauguma jų su nerimu žvelgia į savo atvaizdą veidrodyje. Jos baiminasi, jog atsiradusios raukšlės ir maišeliai po akimis bei pasmukusi krūtinė pavers jas ne tokiomis patraukliomis partnerių, su kuriais gyvena ilgus metus, akyse.

Moterys išties negailestingos sau, kai kalba eina apie amžiaus nulemtus pokyčius. Jos jaučiasi tarsi įsipareigojusios visada būti viliojančiomis, nuostabiomis ir geidžiamomis.

„Kiekvienam moters amžiui – savas grožis, tačiau tai sunku priimti, - samprotauja psichoterapeutas Viktoras Kaganas, dirbantis su pagyvenusiais žmonėmis. - Žinoma, ne visos senėjimą priima tragiškai, nors nerimauja dėl to, manau, visos. Moteris patrauklia gali būti bet kokiame amžiuje. Matau tai pagal tas, kurioms virš septyniasdešimt ar net virš aštuoniasdešimties“.

„Negana to, visuomenė palaiko moterų nepasitikėjimą savimi, - kolegai antrina psichoterapeutas Andrejus Kornejevas, - primesdama joms tam tikrus standartus: kaip būtina atrodyti, kad vyras ją vertintų. Tuo remiasi visa industrija. Nesuskaičiuojamos grožio firmos, plastinės chirurgijos klinikos, sporto centrai klestės ir neš pelną, jeigu tik moterys nerimaus dėl savo išvaizdos. Iš esmės, jie eksploatuoja jų natūralią baimę prarasti artimus santykius su savo antrąja puse. Toks socialinis spaudimas didina moterų nerimą“.

Išklausyti ir patylėti? Pabandyti nuraminti? Kiekvienas vyras renkasi savus metodus. Dauguma jų visgi žino, kad mėginimas nuraminti bus sutiktas su nepasitikėjimu.

„Ji vis labiau ir labiau savęs gėdijasi, - pasakoja 53 metų Igoris apie savo 47 metų žmoną. - Aš kartoju jai, kad ji man patinka ir visada patiks, tačiau jaučiu, kad jos nuogąstavimų išsklaidyti nepavyksta“.

Jie mato ne detales, o visumą

Moterys pastebi kiekvieną žilą plaukelį, kiekvieną naują raukšlelę, skundžiasi bent kiek suapvalėjusiomis kūno formomis... Kodėl jos tokios griežtos pačios sau? Ekspertai įsitikinę, kad tai visiškai ne koketavimas. Moterims labai sunku matyti, kaip nyksta jų išorinis patrauklumas. Joms tai tikra tragedija, mat moters kūnas (jos vaizduotėje) simbolizuoja jos galybę. Tai jo dėka ji išmoko mylėti save ir pažino savo seksualumą.

„Kad moteris galėtų vertinti save kaip asmenybę, jai būtina tvirtai žinoti, kad jos kūnas yra patrauklus, - įsitikinęs psichoanalitikas F. Dolto. - Pastebėdama senėjimo požymius, ji jaučia, kad praranda savo, kaip moters, vertę“.

56 metų Viktoras, dešimtmetį gyvenantis su metais vyresne Margarita, pasakoja: „Aš ilgai nepastebėjau, kad ji keičiasi. Tačiau ji nuolat kartojo: „Pažiūrėk į šias raukšleles aplink akis. Tai nesąžininga, kad tu jų nematai“. Būtent šis jos nerimas leido man suprasti, kad ji sensta. Dabar aš pastebiu jos galvos skausmus, karščio priepuolius naktimis, jaučiu jos nuovargį ir prastą savijautą... Atėjus menopauzei jos seksualinis potraukis stipriai krito. Ir ji vis dažniau manęs klausdavo: „Kaip tu gali manęs dabar geisti?“

Kartais ji elgiasi kaip septyniasdešimtmetė bambeklė. Tačiau manęs tai neerzina. Žinau, kad ir sulaukus septyniasdešimties jos kūnas man bus mielas ir artimas. Jei jau mums visiems lemta pasenti, žinoma, aš taip pat pasensiu. Ir tai automatiškai mus suvienys.

Kai Margarita kalba man apie savo raukšles ir aš jos žodžiuose jaučiu tam tikrą koketavimą, nesileidžiu į ši žaidimą – nekalbu apie tai ir nesistengiu jos atkalbėti. Bet kai suprantu, kad jos diena buvo sunki, kad ji prastai jaučiasi ir iš tikrųjų nerimauja, tada apkabinu ją ir nuoširdžiai pasakau, kad ji yra nuostabi“.

Paradoksalu, tačiau vyrai dažniausiai iš tiesų nepastebi pokyčių, taip slegiančių jų antrąsias puses ir nejaučia viso to sąmyšio, kurį patiria jų žmonos. Bent jau nesuteikia tam ypatingos reikšmės.
„Esmė tame, kad vyrams santykių patikimumas dažnai yra svarbiau už žmonos odos lygumą ar krūtinės stangrumą, - aiškina psichoterapeutas A. Kornejevas. - Kalba eina apie nusistovėjusius ir šiltus santykius, kai partneriai vienas kitą gerai supranta, kai jiems norisi kažką daryti, rūpintis vienas kitu“.

Porą jungia meilė ir vyras priima savo moterį kaip visumą. Todėl jis gali net neprisiminti, kokios spalvos palaidinę ji apsivilko šį rytą. Kaip sakoma – veidu į veidą veido nesimato. Kasdieniniame santuokiniame gyvenime nebelieka to atstumo, kuris būtinas nešališkam stebėjimui.

„Man reikia specialiai pasistengti, norint pabandyti prisiminti, kaip detaliai atrodė mano žmona prieš dešimt metų, - tikina A. Kornejevas. - Ir nesu įsitikinęs, kad man tai pavyktų“.
„Pažvelgti iš šalies“ pavyksta tik tuomet, kai santykiai atšąla ir namuose gyvena du svetimi žmonės“, - kolegai antrina V. Kaganas.

Vyrai taip pat keičiasi

Žinoma, meilė vyro visiškai neapakina. Vartydamas nuotraukas ar žiūrėdamas vaizdo įrašus jis gali atkreipti dėmesį, kad jo žmona pasikeitė. Tačiau štai prieš ketvirtį amžiaus padarytoje nuotraukoje jis stovi šalia – kur gi dingo jo puiki plaukų kupeta ir raumeningas torsas? Sensta jų žmonos, bet ir patys vyrai keičiasi.

„Marija buvo žavinga mergina, dabar jai 59 metai ir ji – žavinga moteris, - pasakoja 62 metų Borisas. - Ji vis dar taip pat šypsosi ir yra labai patraukli. Ant jos veido atsirado raukšlių, tačiau jos mano moters veido nedarko. Man netgi atrodo, kad aš pasenau labiau nei ji“.

Septyniasdešimtmetis Jurijus su meile pasakoja apie savo bendraamžę žmoną Aną, su kuria kartu nugyveno 39 metus: „Mes abu pasikeitėme. Keistis – tai visiškai natūralus procesas. Mūsų kartu sukurtas bendras gyvenimas ir mūsų bendri planai ateičiai – tai man dabar svarbiausia“. Kiek patylėjęs Jurijus priduria: „Jos kūnas pasikeitė, tačiau ji tokia pat elegantiška. Jos išvaizdos pasikeitimai nepakeitė mano jausmų, poreikio ją matyti ir liesti“.

„Seksualinis moters patrauklumas vyrui su amžiumi virsta seksualiniu prisirišimu“, - patikslina psichoterapeutas V. Kaganas. Žinoma, bėgant metams jos kūnas ir išvaizda keičiasi, tačiau kitokiu tampa ir vyras. Jis tai taip pat suvokia. Daugeliui svarbu tai, kaip moteris elgiasi: rūpinasi savo išvaizda ar seniai numojo į ją ranka, yra aktyvi ar su metais jos pasaulėžiūra susiaurėjo iki televizoriaus ekrano, ar sugeba išsaugoti paslaptingumą ir gebėjimą būti ypatinga savo vyrui.

„Po mūsų pirmagimės dukters gimimo Liza liko liekna ir lengva, kaip paauglė. Dabar, praėjus šešiolikai metų, mums gimė sūnus. Šis gimdymas stipriai pakeitė jos figūrą, tačiau mano jausmai jai visiškai nepriklauso nuo jos liemens apimties. Jeigu taip būtų, nustočiau save gerbti!“ - tikina 51 metų Sergejus.

„Kai kuriems vyrams įtarimas, kad jie propaguoja fizinės jaunystės kultą (įskaitant ir amžinai jauną moters kūną) gali tapti netgi įžeidimu, - komentuoja psichoanalitikė Jekaterina Michailova. - Ne visada aišku, ar paslaptis šiuo atveju slypi meilėje, ar ryžtingame paplitusio stereotipo („žilė galvon, velnias uodegon“ ir panašiai) paneigime. Nenoras atitikti juokingo senstelėjusio jaunų moterų mylėtojo paveikslo gali tapti stipriu motyvu žmonėms, pretenduojantiems į nepriklausomą mąstymą. Sąžiningas požiūris į savo fizinę formą, kurios laikas nepasigaili, tik užbaigia šį paveikslą“.

Moterys per daug apie tai kalba?

Plaukų dažymas, dieta, plastinės chirurgijos operacijos... Amžius ir kova su juo kai kurioms moterims tampa vienintele pokalbių tema. Kaip į tai reaguoti vyrams? Įsitraukti į diskusijas ar patylėti? Ekspertų nuomonė šiuo klausimu išsiskyrė.

„Vengti pokalbių apie tai, kas moterį neramina – vadinasi, ignoruoti jos jausmus ir stiprinti baimes, - įsitikinęs A. Kornejevas. - Tačiau neverta visko atmesti: „liaukis kalbėjusi niekus“. Stenkitės atvirai ir rūpestingai atsakyti į visus klausimus. Vyras dėl moters gali padaryti daug, jeigu tiesiog pasakys: „Aš tave myliu“. O moters užduotis – juo patikėti“.

V. Kaganas siūlo kompromisą: „Kalbėti, žinoma, reikia... tačiau ne žodžių kalba. Raminama, palaikoma, guodžiama bėdoje, laidotuvėse, o moters lipimas amžiaus laiptais – nei viena, nei antra. Todėl toks raminimas suvokiamas kaip „tu, žinoma, stipriai susenai, tačiau nenusimink, nes aš vistiek tave myliu“.

O štai psichoanalitikė J. Michailova šiai nuomonei griežtai prieštarauja. „Man atrodo, kad lengvas, iš esmės, atlaidus požiūris į fizinį mylimosios senėjimą paaiškinamas veiksniais, slypinčiais poros, konkretaus vyro ir konkrečios moters, santykiuose, - samprotauja specialistė. - Kalba eina apie gyvenimo filosofiją, laiko suvokimą, požiūrį į kultūros normas, o mąstančiam vyrui visa tai gerokai svarbiau nei „žąsies kojelės“, ataugę žili plaukai ar pradėjusios brinkti kojos tos moters, su kuria jis petys į petį nugyveno daugybę metų. Tai jos nusivylimas, ne jo, todėl visa tai aptarti geriau su kosmetologu, bet ne vyru“.

Teisybės dėlei pažymėsime, kad moterys turi pagrindo nerimauti. Tikrai retai tokiame amžiuje jos palieka sutuoktinius dėl jaunesnių vyrų. O štai atvirkštiniai pavyzdžiai, kai vyro jausmai atšąla ar jis ją palieka išeidamas pas jaunesnę – visiems gerai žinomi. Tačiau tokių dramų priežastys vis dėlto slypi giliau, nei atrodo daugumai moterų.

„Nemanau, kad tokiu atveju kalta būtent pavytusi išvaizda, - sako psichoterapeutas V. Kaganas. - Greičiau nuobodus stereotipinis leisgyvių santykių monotoniškumas“.

A. Kornejevas pažymi, kad nepatvariais pasirodo esą ir santykiai su vyru-narcizu, vertinančiu ne santykius, o moterį, kaip tam tikrą statuso atributą. „Žmona turi būti prestižinė. Ir vyras daug investuoja į jos išorę, kaip savo išorinės gerovės ženklą. Ir negali parodyti „pavytusios“ žmonos. Tokie vyrai linkę pabėgti, palikti savo senstančią moterį“.

Tačiau įgiję eilinį efektingą savo išorinės gerovės simbolį – jauną gražuolę šalia – jie netenka galimybės patirti, kaip sakė A. Gorzas, nuostabios brandžios meilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1607)