Kokios vyrų savybės ar elgesys labiausiai erzina moteris?

Paklausinėkite draugių ir sužinosite – jų pasyvumas. Vis daugiau vyrų yra linkę gulėti ant sofos ir nieko nedaryti arba užsiimti beprasmiškomis pramogomis, pavyzdžiui, kompiuteriniais žaidimais, kol jų žmonos daro remontą, augina vaikus, prižiūri senyvus tėvus, o atokvėpio valandėlę skundžiasi vienos kitoms slunkiais vyrais, kurie net šiukšlių išnešti nesugeba.

Laimei, psichologijoje jau seniai egzistuoja terminas „pasyviai agresyvus elgesys“, kuris gali padėti moterims suprasti, kas ne taip su jų vyrais, o vyrams leidžia kitaip pažvelgti į save.

Tas, kuris visus erzina

Žmogus, demonstruojantis pasyviai agresyvų elgesį, daro viską, kad išvengtų bet kokios atsakomybės. Jis stengiasi atlikti kuo mažiau užduočių, bet jei kas nors jį dėl to kritikuoja, ima meluoti, išsisukinėti ir sugalvoja aibę priežasčių, kodėl iki šiol neatliko to, ką privalėjo atlikti. Jis baisus tinginys, bet negaili jėgų sugalvoti eilinį būdą, kaip išsisukti nuo darbo. Jis negali pakęsti, kai jį kontroliuoja, tačiau nėra pasirengęs prisiimti atsakomybės už savo veiksmus. Jis nevykdo pažadų, bet negali pakęsti, kai jam apie tai primenama.

Pasyviai agresyvus žmogus turi vieną išskirtinę savybę: jis nesugeba atvirai išreikšti nepasitenkinimo šiuo pasauliu. Todėl gyventi taip, kaip jam norisi, jis yra priverstas patyliukais – slapta nedaryti to, ko iš jo tikimasi, vėluoti į nemalonius renginius, atidėlioti sunkius darbus.

Dirbti su tokiu žmogumi nemalonu: paprastai būtent tokie žmonės sugriauna visus terminus, mėgina išsisukti nuo darbo, kaltina aplinkybes ir suranda tūkstančius priežasčių, kad tik nieko nereikėtų daryti.

Gyventi su tokiu žmogumi dar sunkiau. Toks vyras nedaro to, ką pažadėjo, neprižiūri namų, nekreipia dėmesio į žmonos poreikius, o jai pamėginus su juo kažką aptarti, nugrimzta į giliausią pogrindį. Ir dar ima kaltinti žmoną, kad ši neva tuščioje vietoje kelia konfliktus ir isterijas.

„Nespausk manęs“, - dažniausia tokioje šeimoje skambanti frazė. Ir kaip paaiškinti, kad tu nespaudi, o tik nori aptarti tai, kas prisikaupė.

Tas, kuris buvo kontroliuojamas

Žmogus, linkęs į pasyviai agresyvų elgesį, paprastai apibūdinamas kaip piktybinis veidmainis, su kuriuo neįmanoma susitarti: į akis jis sako viena, daro visai ką kita, o pamėginus jį pagauti, užima gynybinę poziciją ir svaidosi kaltinimais.

Gyvenime tokie žmonės gali būti visai malonūs ir padorūs, bet vos pajutę pavojų (tai yra kontrolę), imasi gintis tais metodais, kuriuos susikūrė dar vaikystėje. Taip jie elgiasi iš baimės.

Ir dėl visko, kaip visada, kalti tėvai. Knygos „Gyvenimas su pasyviai agresyviu žmogumi“ („Living With the Passive Aggressive Man“) autorius Scottas Wetzleris mano, kad pasyviai agresyviu tampa žmogus, kuriam vaikystėje nebuvo leidžiama išreikšti savo jausmų ir poreikių. Taip būna, kai šeimoje autoritarinė motina arba pernelyg griežtas tėvas: visos individualybės apraiškos iškart užgniaužiamos ir vaikas pripranta išgyventi tokiomis sąlygomis. Jis negali atvirai pykti arba išreikšti savo nepasitenkinimo, tad išmoksta tai daryti slapta.

Vaikui užaugus, ši kova tęsiasi, bet jau su žmona, kurioje įžvelgiamas noras kontroliuoti ir slopinti. Ir net jei partnerė nenori žaisti šių žaidimų, ji nenoromis įsitraukia į šį nemalonų procesą: jis nieko nedaro, tai negali neerzinti, jūs išsakote pretenzijas, jis pučiasi ir priverčia jus jaustis kalta.

Pasyviai agresyvaus elgesio modeliai ir kaip jiems nepasiduoti

Norint ištrūkti iš šio užburto rato, reikia perprasti jo struktūrą. Klinikinė psichologė iš JAV Deborah Khoshaba išanalizavo pasyviai agresyvų vyrų elgesį ir pateikė savo rekomendacijas.

1. Jis atidėlioja visus darbus

Prokrastinacija, arba polinkis nuolat atidėlioti darbus – jo mėgstamas būdas išvengti pareigų: jūs galite iki pamėlynavimo jam vis priminti, kad reikia prikalti lentyną, bet jis ras tūkstančius būdų, kaip išsisukti ir to nepadaryti. Iš nevilties jūs jam griežtai nurodote: „Kad sekmadienį lentyna jau būtų prikalta!“ Ir tai bus klaida.

Ką daryti? Nebeduokite jam terminų – tegul pats nusprendžia, kada padaryti tai, ką reikia, tegul pats prisiima atsakomybę už savo veiksmus. Užtenka viską spręsti už jį.

2. Jis viską pamiršta

Daugumos mūsų atmintis šlubuoja. Bet kažkodėl pasyviai agresyviam partneriui užmaršumas pasireiškia pačiais atsakingiausiais atvejais! Jis pamiršta sumokėti už patarnavimus, sumokėti draudimo įmoką arba baudą už greičio viršijimą, nes nenori daryti to, kas jam nemalonu, tvarkyti popierius jam yra stresas.

Ką daryti? Nuskambės keistai, bet... Nepatikėkite jam mokėti už patarnavimus ir draudimą. Kai ne jis bus už tai atsakingas, jūs išvengsite streso ir neleisite eilinį kartą įtraukti savęs į santykių aiškinimąsi, kur jums vėl bus primestas kaltės jausmas.

3. Dėl visko kaltina aplinkybes

Pasyviai agresyvūs žmonės nepripažįsta savo klaidų ir netoleruoja kritikos. Jei jūs pamėginsite savo vyrui nurodyti, kad jis netinkamai elgiasi, o ypač jei tai išsakysite pakeltu balsu, kaipmat būsite išvadinta isterike – tuo ir baigsis bandymas išsiaiškinti santykius.

Ką daryti? Kai jūs jam primenate, kad jis nepadarė kažko svarbaus, jis girdi, kad jūs jį vadinate užsispyrusiu, nemandagiu, blogu – iš esmės, girdi tai, ką jam sakydavo vaikystėje. Tuomet jis imasi tik gynybos. Turėkite tai omenyje ir susilaikykite nuo kaltinimų.

4. Jis atstumia jūsų jausmus

Nemaloniausia santykiuose su pasyviai agresyviu žmogumi – tai, kad jis linkęs manipuliuoti partnere, atimdamas iš jos intymius išgyvenimus. Neleisti prie savęs liestis – lengvas būdas priversti partnerę nervintis ir bandyti taisyti santykius, kurie, jo manymu, visiškai nėra pašliję.

Ką daryti? Pamėginkite suprasti save. Pasyviai agresyvūs vyrai dažnai pasirenka savimi nepasitikinčias moteris, kurios bijo būti atstumtos. Jei tai jūsų istorija ir jos šaknys kažkur praeityje, reikia tai suprasti ir neleisti, kad jus vėl apimtų kartėlis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)