Neįmanoma išvengti naujienų apie Brado Pitto ir Angelinos Jolie tebesitęsiančias (ir labai komplikuotas) skyrybas. Kol pranešimai apie „Brangelinosskyrybos mirga antraštėse, ekspertai sako, kad ir paprastos, ne garsenybių poros gali pasimokyti iš jų klaidų.

„The Huffington Post“ pateikia šeimos konsultantų, teisės ekspertų ir vaikų psichologų įžvalgas apie garsiausios pramogų pasaulio poros santuoką ir skyrybas.

1. Visi santykiai yra pažeidžiami, net ir tie, kurie iš pažiūros atrodo tobuli.

Iš pažiūros Brado Pitto ir Angelinos Jolie gyvenimas atrodė tobulas: jiedu kartu keliavo po pasaulį ir teikė humanitarinę pagalbą krizių ištiktose šalyse, kartu vaidino filmuose (nors ir sulaukusiuose kritikos).

Augino šešis mielus vaikus, turėjo daug nekilnojamojo turto visame pasaulyje, o laisvalaikiu sugebėjo gaminti vyną, kuris 2013 metais net buvo paskelbtas „geriausiu „Rosé“ pasaulyje“. Tačiau jų skyrybos parodo, kad nes auksinės poros turi problemų, sako konsultantas šeimos ir santuokos klausimais Aaronas Andersonas iš Denverio (Kolorado valstija, JAV).

„Visais laikais savo santuoką laikykite labai trapiu dalyku, nes ji tokia ir yra, – sako jis. – Net jei išoriškai viskas ir atrodo puiku, svarbiausia tai, kaip jaučiatės viduje. Nedarykite jokių prielaidų dėl to, ar jūsų santuoka sveika.“

Kad santuoka būtų ilgalaikė, santykius reikia puoselėti, negailėti pastangų, skirti jiems dėmesio, pataria A. Andersonas.

2. Antroji ir trečioji santuokos dažnai būna dar sudėtingesnės nei pirmoji.

Antrąją ir trečiąją santuoką sukūrusioms poroms gresia didesnė skyrybų rizika – o šiuo atveju abiems partneriams ši santuoka nebuvo pirmoji. A. Jolie prieš tai buvo ištekėjusi: 1996 metais už Jonny Lee Millerio ir 2000 m. už Billy Bobo Thorntono. Bradas Pittas tais pačiais 2000-aisiais vedė Jennifer Aniston. Praėjus ketveriems metams B. Pittas susitiko A. Jolie filmo „Ponas ir ponia Smitai“ filmavimo aikštelėje ir labai viešai ir triukšmingai išsiskyrė su J. Aniston.

Tokia skandalinga santykių pradžia būtų nelengva bet kokiai porai – ką bekalbėti apie garsenybes, kurių kiekvienas žingsnis aprašomas geltonojoje spaudoje, sako konsultantė šeimos ir santuokos klausimais Virginia Gilbert iš Los Andželo.

„Kai santykių pradžia tokia komplikuota, kyla pavojus idealizuoti gerąsias naujojo partnerio savybes, ignoruojant santykių pavojus, – sako ji. – Labai tikėtina, kad tos problemos, kurių neišsprendėte pirmojoje santuokoje, pasireikš ir kituose santykiuose.“

3. Jei santuoka griūva, stenkitės plačiai neišsiplėsti apie detales.

Nors gandai apie Brado Pitto ir Angelinos Jolie nesutarimų priežastis pasklido labai greit (buvo netgi kalbama apie verbalinį B. Pitto smurtą prieš vaikus ir apie piktnaudžiavimą alkoholiu), abi pusės suskubo paskelbti kruopščiai parengtus pranešimus apie išsiskyrimą ir nuo tada laiko liežuvį už dantų.

Tai labai protingas požiūris, sako skyrybų advokatė ir mediatorė Karen Covy, parašiusi knygą „When Happily Ever After Ends: How to Survive Your Divorce Emotionally, Financially and Legally“ („Kai ilgai ir laimingai baigiasi: kaip emociškai, finansiškai ir teisiškai išgyventi skyrybas“).

„Paprastų žmonių skyrybos, žinoma, niekada nesulauks tiek dėmesio, kaip „Brangelinos“ skyrybos, bet vis vien visada atsiras žmonių, kurie norės iššniukštinėti informaciją, – sako K. Covy. – Tad pasistenkite kaip B. Pittas ir A. Jolie sukurti trumpą pranešimą apie savo skyrybas („Mano sutuoktinis ir aš skiriamės. Vertinu jūsų supratimą ir tikiuosi, kad šiuo nelengvu laikotarpiu gerbsite mūsų šeimos privatumo ir erdvės poreikį.“) ir nebepasakokite jokių smulkmenų.“

Tad jei koks landus kaimynas ar smalsi kaimynė ar bendradarbiai ims kamantinėti detalių, nebūsite užklupti nepasiruošę.

4. Pasisamdykite geriausią advokatą (arba geriausią iš tų, kurį (-ią) sau galite leisti).

Atėjus laikui pildyti skyrybų dokumentus, A. Jolie kreipėsi į vieną geriausių savo srities advokačių – Laurą Wasser, kuri sėkmingai atstovavo tokioms garsenybėms, kaip Johnny Deppas, Britney Spears, Kim Kardashian ir Heidi Klum. Paprasti žmonės turėtų elgtis taip pat – pasistengti išvengti teismo, sako skyrybų advokatas iš Atlantos (Džordžijos valstija, JAV) Randallas Kessleris.

„Praktiškai nėra abejonių, kad B. Pitto ir A. Jolie advokatai padarys viską, kas įmanoma, kad tik būtų išvengta teismo, – sako jis. – Geri advokatai supranta, kaip svarbu susitarti be teismų – ir svarbiais, ir ne tokiais svarbiais atvejais.“

Jis pridūrė: „Susitarti be triukšmingo bylos nagrinėjimo teisme praktiškai visada geriau ir abiem šalims, ir ypač vaikams.

Profesionalūs, patyrę advokatai dažniausiai sugeba bendradarbiauti ir susitarti dėl abiem pusėms priimtino sprendimo. Jie žino, koks susitarimas yra geras, ir kas gali laukti, jei byla vis dėlto pateks į teismą.“

5. Apsaugokite savo vaikus nuo tėvų konflikto.

Skyrybų dokumentuose A. Jolie pareikalavo, kad jai būtų suteikta visų šešių vaikų – Maddoxo, Paxo, Zaharos, Shiloh, Vivienne ir Knoxo – globa.

Penktadienį buvo pranešta, kad pora priėmė laikiną skyrybų susitarimą, kuris galios ateinančias tris savaites.

Nepriklausomai nuo to, kam atitenka vaikų globa, svarbiausia – apsaugoti vaikus nuo konflikto, sako ugdytoja skyrybų ir santykių su vaikais klausimais Rosalind Sedacca, parašiusi knygą „How Do I Tell the Kids about the Divorce?“ („Kaip pranešti vaikams apie skyrybas?“).

„Tėvams derėtų objektyviai įvertinti vaikų poreikius, – sako ji. – Jiems reikėtų pasakyti tai, ką jūs norite, kad jie žinotų apie gyvenimo pokyčius, bet vengti kritikuoti jų tėvą ar motiną. Priminkite jiems, kad judu abu juos mylite, nepriklausomai nuo to, kas dabar vyksta.

Neatimkite iš jų vaikystės, dalindamiesi suaugusiems skirta informacija.“

6. Net jei jūsų santuoka iširo, jūs ir toliau turėsite kartu auklėti vaikus.

B. Pittas ir A. Jolie abu išreiškė norą ir ryžtą visų pirma rūpintis vaikais – tai labai svarbu, norint ir toliau kartu auklėti vaikus, sako konsultantė šeimos ir santuokos klausimais Laura Heck iš Solt Leik Sičio (Jutos valstija, JAV).

„Net jei nusimovėte vestuvinius žiedus, nereiškia, kad nebereikės dėti pastangų komunikuojant ir priimant kompromisus. Tai tampa netgi dar svarbiau, nes santuokinės draugystės pamatai sugriuvo, ir jau seniausiai nebeliko to takto, mandagumo ir supratingumo, kuriais anksčiau buvo grįstas judviejų bendravimas, – sako ji. – Labai rekomenduočiau Bradui Pittui ir Angelinai Jolie – ir kiekvienai kitai besiskiriančiai porai – kreiptis į santykių ekspertą, kuris padės sukurti naujus santykius žmonių, kuriems kartu reikės aulėti vaikus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)