Tokiomis akimirkomis žmogus jaučiasi pasimetęs, nežino, ką toliau daryti. Ypač sunkus išsiskyrimo skausmas apima tada, kai artimas žmogus miršta, rašo lifehack.org. Turbūt kiekvienas iš mūsų tai esame patyrę ir nepriklausomai nuo to, ar šie skausmingi jausmai jau likę praeityje, ar vis dar jus kamuoja, turite žinoti, kad kiti taip pat patiria panašius dalykus ir jaučiasi, lyg jų širdis būtų sudužusi į šipulius.

Panašu į širdies smūgį

Mokslininkams pasirodė įdomi fizinė sudaužytos širdies išraiška, nes visada sudaužytos širdies frazė naudojama išreikšti širdgėlą ir liūdesį dėl situacijos, kurioje asmuo atsidūrė. Ši būklė gavo streso kardiomiopatijos pavadinimą, dėl jos asmuo jaučiasi panašiai kaip ir patyręs širdies smūgį.

Mokslininkai ištyrė prieširdžių virpėjimą ir išsiaiškino, kad praėjus mėnesiui po mylimo žmogaus netekties atsiranda didelis pavojus šiai būklei išsivystyti, kuris išlieka iki metų. Kuo labiau netikėti šie įvykiai, tuo didesnis kyla prieširdžių virpėjimo pavojus. Be to, remiantis mokslininkų pateikiama informacija, jaunesniems asmenims kylanti rizika yra didesnė.

Šis tyrimas – tai dar vienas pavyzdys, koks yra gražus žmogaus kūnas, liudijantis apie ryšį tarp proto ir širdies. Jei mintis apima neviltis, kūnas tai pastebi ir į tai reaguoja. Nors nėra įrodymų, galinčių patvirtinti, kad prieširdžių virpėjimą sukelia būtent patirta netektis, vis dėlto nustatyta teigiama koreliacija rodo, kad netektis didina šios būklės atsiradimo riziką.

Svarbu žinoti, kad organizmas į naujienas ir šoką reaguoja savaip, o šis poveikis galimai sukelia su meile paprastai siejamai širdžiai šoką ir pakitimus. Tyrimo rezultatai rodo, kad ypatingai traumuojantis stresas gali sutrikdyti tolimesnį širdies ir viso kūno funkcionavimą, žmogus dažnai dėl patirto streso fiziškai gali jausti tuštumą.

„Netektis – svarbus gyvenimo įvykis, kuris, kaip jau žinoma, didina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų atsiradimo riziką, psichikos sutrikimus ir netgi mirtį“, - teigiama atlikto tyrimo medžiagoje. Taigi nieko keisto, kad žmogus jaučiasi itin prastai, lyg jo širdis iš tikrųjų būtų sudužusi.

Ką daryti?

Egzistuoja ir kiti būdai, skirti dėl sudaužytos širdies patiriamam stresui mažinti, tarp kurių meditacija, joga, mankšta, nauji laisvalaikio užsiėmimai, kvėpavimo kontroliavimas. Kartą man draugė rekomendavo kvėpavimą kaip priemonę stresui mažinti. „Dešimt gilių įkvėpimų“, - visada kartodavo ji man. Anksčiau į tai žvelgiau su nepasitikėjimu, bet dabar stebiuosi, koks gali būti veiksmingas paprastas kvėpavimas ir kaip tai yra naudinga sudaužytų širdžių reikalams spręsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)