Tie, kurie nespėjo pasiskiepyti, kilus ažiotažui puolė pirkti apsaugines kaukes, bando apsiginkluoti vitaminais ir skuba nusisukti nuo kiekvieno, įtartinai kosėjančio praeivio. Tačiau mažai kas susimąsto, kad patikimas pagalbininkas su virusais yra… seksas!

Instrukcija, kaip vartoti šį malonų „preparatą“ epidemijos metu, pateikia elle.ru.

Intymi sudėtis

Tuo metu, kai patiriate sekso teikiamą malonumą, organizme paleidžiama daugybė pašalinių procesų, kurie teigiamai veikia sveikatą ir pagrindinę mūsų apsaugą – imunitetą. Šveicarų neuroimunologo Manfredo Schedlowski atlikti eksperimentai parodė, kad po orgazmo fagocitų kiekis išauga pusantro karto. Tai labai svarbūs imuninės sistemos sargai, kurie geba atpažinti ir sunaikinti užkrėstas ląsteles.

Šveicaro kolegos iš Vilkso universiteto Pensilvanijoje taip pat nustatė ryšį tarp intymaus aktyvumo ir imunoglobulino A išsiskyrimo, kuris apsaugo gleivines ir neutralizuoja virusus ir toksinus. Kaip rodo tyrimas, tiems, kurie užsiima seksu vieną ar du kartus per savaitę, šių antikūnių kiekis padidėja beveik 30 procentų.

Be to, seksas yra puikus fizinis krūvis, vadinasi, aprūpina organizmą deguonimi, priverčia aktyviai veikti kvėpavimo sistemos organus, yra puiki profilaktika nuo bronchų ir plaučių ligų.

O „malonumo hormonu“ vadinamas dopaminas, aktyviai išskiriamas artumo metu, užkerta kelią stresams ir neigiamam poveikiui, kurį jie gali turėti imunitetui.

Vartojimo būdas ir dozės

Intymių santykių gydomasis poveikis visai neapsiriboja klasikiniu seksu ir vaginaliniu orgazmu. Pagrindinę naudą sudaro malonumas, nesvarbu, pasiekėte jį stimuliuodami klitorį ar tašką G, rankomis, oraliniu būdu ar kokiu nors „žaisliuku“.

Žinoma, didžiausią fiziologinį ir emocinį pasitenkinimą teikia seksas su mylimu žmogumi. Tačiau jeigu dėl kokių nors priežasčių šiuo metu negalite būti kartu ar antrosios pusės dar neturite, lytinis pasitenkinimas ir tokiu atveju yra įmanomas.

Būtų kvaila laukti akivaizdaus sporto poveikio, jeigu į sporto klubą užsuktumėte vos kelis kartus per metus. Tas pats galioja ir seksui – jo nauda garantuota tik su sąlyga, kad tai bus reguliarus užsiėmimas.

Mokslininkų nuomonė apie sveikatai optimalų intymių santykių grafiką šiek tiek skiriasi, tačiau dauguma įsitikinę, kad šį „vaistą“ reikia vartoti bent kartą ar du per savaitę. Šio „preparato“ perdozavimas praktiškai neįmanomas. Tiesa, tik su sąlyga, kad jūsų susižavėjimas seksu neviršijo ribų, kai organizmas tiesiog išsekinamas.

Šalutinis poveikis

Kitaip nei vaistai, sekso šalutinių poveikių sveikam organizmui sąraše vien tik teigiami dalykai. Reguliarus artumas stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, mažina infarktų ir insultų riziką. Orgazmo metu „laimės hormonų“ endorfino ir oksitocino kiekis išauga kelis kartus, o šie hormonai pasižymi skausmą malšinančiu poveikiu, padeda gyti audiniams, kovoti su nemiga.

Be to, seksas yra puikus grožio sąjungininkas, nes ne tik dailina kūno linijas, bet ir teigiamai veikia odos būklę.

Intymūs santykiai labai naudingi ir moters sveikatai, nes stiprina dubens dugno raumenis, gerina reprodukcinę funkciją. Galų gale, reguliarus lytinis gyvenimas kelia savivertę ir stiprina poros santykius.

Kontraindikacijos

Kaip ir vakcinavimas, „sekso profilaktika“ veiksmingiausia yra sveikam žmogui. Jeigu blogieji virusai jau užpuolė organizmą, gydymą intymiais santykiais derėtų vertinti atsargiai. Be rizikos užkrėsti partnerį, seksualinis krūvis ligos įkarštyje gali padidinti apkrovą širdžiai, sustiprinti uždegiminius procesus ir net susilpninti imunitetą.

Vis dėlto, jeigu tik lengvai persišaldėte ir neturite aukštos temperatūros, gydymas seksu gali būti naudingas: suaktyvinamos apsauginės funkcijos, užtikrinama plaučių ventiliacija, dėl to palengvėja ligos simptomai. Žinoma, tik su sąlyga, kad nenuspręsite nusilpusiam organizmui surengti olimpinį maratoną.

Sekso atsisakymas

Sekso, kaip ir skiepų, atsisakymas yra grįstas savanoriškumu. Tačiau vertėtų prisiminti, kad atsisakydami intymaus gyvenimo jūs ne tik atimate iš savęs visaverčius santykius, bet ir patenkate į daugelio ligų ir negalavimų „rizikos grupę“. Jeigu atsisakote intymių santykių, ne tik sumažėja bendras organizmo atsparumas, bet ir gresia neurozės, dažnas nuovargis ir suprastėjusi savivertė.

Moterims susilaikymas nuo intymių santykių gali sumažinti kraujo cirkuliavimą mažojo dubens organuose, susilpninti erogeninių zonų jautrumą ir paskatinti ginekologines ligas, o asketiški vyrai labiau nei kiti rizikuoja susidurti su erekcijos problemomis ir prostatitu.

Negana to, visa eilė tyrimų parodė, kad reguliaraus sekso nebuvimas lemia pirmalaikį senėjimą ir netgi gali patrumpinti gyvenimo trukmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (728)