Eaker Weil, knygos „Neištikimybė: Atleidžiama nuodėmė“ („Adultery: The Forgivable Sin“) autorė vartoja terminą „širdies romanas“. Jo komponentai - širdis ir mintys, bet ne seksas. Eaker Weil tai vadina „emocine neištikimybe” ir sako, kad ji gali būti daug pavojingesnė ir kenksmingesnė santuokai nei fizinė neištikimybė.

„Daugelis vedusių žmonių nepalieka savo partnerio dėl žmogaus, su kuriuo smagu mylėtis – išeiti priverčia širdies romanai,“ – sako Eaker Weil. „Emocinis susižavėjimas yra daug stipresnis už fizinį. Jūs galite nustoti mylėtis, bet ar galite nustoti jausti?“

Ekspertai sutinka, kad pradžia gali būti kuo nekalčiausia: kasdienis flirtas per kavos pertraukėlę, pietūs kavinėje, susitikimas su kolegomis po darbo bare… Bet greitai platoniška draugystė, atviri pokalbiai su simpatišku kolega gali virsti žaidimu su ugnimi.

„Stipri draugystė“

„Atsiranda stipri draugystė, ryšys. Jūs kartu praleidžiate 8 valandas per dieną, siekiate panašių tikslų, patiriate panašias problemas ir jaučiate, kad tas žmogus jus supranta,“ – sako ji. “Emociniai meilužiai mato vienas kitą visada pasitempusius. Kaip vyras ar žmona gali su tuo varžytis?“

Pasak Eaker Weil, tokie draugai santykius traktuoja kaip platonišką ryšį, nes tarp jų nėra sekso. Tačiau atviri pokalbiai su kolega, o ne sutuoktiniu, emocinis prisirišimas gali pakišti koją vedybiniam gyvenimui, priduria Eaker Weil. Ji taip pat yra knygos „Tobulėkite, nesiskirkite“ („Makeup, don’t breakup”) autorė.

Ekspertė Heather McKechnie sutinka. „Šie santykiai pavojingi, nes žmonės pripranta prie emocinio ryšio su kitu žmogumi, o ne savo partneriu. Tai gali pakenkti santuokai,“ – sako registruota šeimos ir santykių ekspertė.

„Ausis, kuri išklauso“

Ekspertai sutinka, kad ši išdavystės rūšis tampa vis dažnesnė. Pavojingi trikampiai, atsiradę pirmiausia kaip draugystė tarp kolegų, vis dažniau išsirutulioja į romantiškus santykius.

Specialistė Eileen Alexander sako: „Su kolegomis mes turime daug panašumų, nes vykdome panašias užduotis, daug laiko praleidžiame kartu, mus domina tie patys reikalai. Mus gali sieti gandai, prasta nuomonė apie vadovą, bendradarbius, sutuoktinius, finansines problemas, etc.“

„Atrodo, taip natūralu turėti „ausį, kuri išklauso“ – kolegą, su kuriuo dirbame 6, 8 ar daugiau valandų per dieną. Dažniausiai mes daugiau laiko praleidžiame su kitais nei su savo sutuoktiniu,“ – sako Alexander.

Daugybė seksualinių ryšių prasideda kaip santykiai tarp kolegų: „Žmonės nesąmoningai sukuria gilius, aistringus santykius. Tik paskui suvokia peržengę ribą tarp platoniškų ir romantiškų santykių. 82 procentai neištikimų partnerių, su kuriais dirbau, mylėjosi su tais, kurie kažkada buvo „tik draugai“, – sako Shirley Glass, knygos „Ne tik draugai“ („Not Just Friends“) autorė.

Anot Glass, neištikimas partneris pastato sieną tarp savęs ir sutuoktinio, bet atveria langą kitam meilės romano herojui. „Gerų ketinimų turėję, neplanavę suklysti žmonės išduoda ne tik savo partnerius, bet ir savo įsitikinimus bei moralines vertybes. Tai sukelia konfliktus ir santuokoje, ir žmogaus viduje,“ – rašo Glass.
Flirtas

Eileen Alexander sako, kad artimus santykius su sutuoktiniu gali padėti išlaikyti reguliarūs pasimatymai: „Skirkite laiko vien sau – pašnekėti, iš naujo pažinti vienas kitą. Ištrūkite kartu iš namų – be vaikų – ir nuveikite ką nors vienijančio ir malonaus.“

Susimąstykite, jei teigiate esantys „tik draugai“. Aplink jus gali virti kai kas daugiau nei kavutė, kurią verdate per pietų pertrauką. Ekspertai teigia, kad mes visi galime įsipainioti į emocinę neištikimybę.

„Visi mes išgyvename tamsius ir šviesius periodus. Kartais būtent per tą tamsųjį imame ieškoti paramos už santykių ribų,” – sako McKechnie. „Jei jaučiatės priklausomas nuo kolegos, paklauskite savęs – kodėl? Kodėl šis žmogus traukia jūsų dėmesį? Kodėl tai ne sutuoktinis?“ – sako ji, pridurdama, kad tam tikrais gyvenimo periodais normalu susižavėti kitais žmonėmis, tačiau tam pasiduoti – reiškia stačia galva nerti į upę.

„Seksas nėra pagrindinis daugelio romanų faktorius… Daugelis žmonių užmezga emocinius romanus, nes jaučia, kad šeimyniniuose santykiuose kažko trūksta. Tai gali būti pagarba, pripažinimas, meilė, dėmesys ar poreikis būti išklausytam,“ – sako ji. „Dažniausiai mums trūksta pripažinimo, kad esame ypatingi.“

Bonnie Eaker Weil teigia, kad moterims reikia dėmesio ir žavėjimosi jomis; vyrai nori, kad juos išklausytų, nekritikuotų ir žiūrėtų kaip į tikrus vyrus, o meilės romanai kaip tik tai ir suteikia.

Eaker Weil tikina, kad nepaisant traumos, kurią sukelia neištikimybė, poros gali atkurti vedybinius ryšius. „Po išdavystės galima atsigauti,” – sako ji. Aptarę priežastis, privedusias prie neištikimybės, poros gali išmokti vertingą pamoką ir kurti sveikesnius, artimesnius santykius nei anksčiau. Prisiminkite, kad pabėgdami nuo žmogaus, jūs nepabėgate nuo problemos.“

Daugiau nei draugai?

Atlikite šį testuką ir išsiaiškinsite. Jį sudarė knygų autorė ir neištikimybės ekspertė Eaker Weil iš Niujorko. Atsakykite į klausimus „taip“ arba „ne“.

· Ar nuo partnerio slepiate draugystės su kitu žmogumi smulkmenas?

· Ar neprieštarautumėte, kad būnant su draugu ateitų sutuoktinis?

· Ar draugui pasakojate daugiau dalykų nei sutuoktiniui?

· Ar savo draugui skundžiatės sutuoktiniu ir pasakojate intymius dalykus?

· Ar pasiilgstate draugo, kai nesate kartu?

· Ar leisti laiką su draugu jums smagiau ir maloniau nei su sutuoktiniu?

· Ar draugui skiriate daugiau dėmesio, laiko ir energijos negu sutuoktiniui?

· Ar būnant su draugu tvyro seksualinė įtampa?

· Ar jus neramintų, jei sutuoktinis taip pat turėtų artimą draugą?

· Ar jūsų sutuoktinis sunerimtų, pamatęs judu bendraujančius?

Rezultatai: jei į 3 ar mažiau klausimų atsakėte „ne“, jūs – tik draugai. Jei į 4-10 klausimų atsakėte „taip“, jūs tikrai daugiau nei „tik draugai“.

„Pagunda kyla susitikus,“ sako Bonnie Eaker Weil. Stenkitės kuo mažiau laiko praleisti su platonišku draugu/potencialiu meilužiu, nes kontrolė gali išslysti iš rankų, ir santykiai taps fiziniai. Neikite kartu pietauti ar išgerti taurės vyno po darbo.

Kartais susitikimai trise neišvengiami. „Saugokite savo žmogų nuo „svarbaus draugo“. „Kuo švelniau elkitės su sutuoktiniu – atneškite gėrimą, apkabinkite, žiūrėkite į jį su meile.“ „Nepalikite jo likimo valiai. Visada prisiminkite, kad kiti nori to, ką jūs turite, tad saugokite savo partnerį.“ – sako ji. „Nustatykite aiškias ribas ir nepalikite konkurentams jokių galimybių.“

Jei jaučiate, kad pats norite išvengti neištikimybės, pasakykite savo partneriui, ko stokojate jūsų santykiuose ir kas gundo paramos ieškoti kitur. Sumažės poreikis dairytis į šonus. Ir būtinai tą patį suteikite savo partneriui.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)