Pasak sostinės Vestuvių informacijos centro vadovės Ingos Palčiauskienės, dovanomis reikėtų pradėti domėtis vos gavus kvietimą į vestuves. "Tai sunkus darbas. Prisiminkime, kaip sudėtinga išrinkti dovaną draugui - sugaištame mažiausiai pusdienį. Ieškodami dovanos jaunavedžiams, užtruksite kur kas ilgiau. Šio proceso tikrai negalima palikti paskutinei minutei", - įsitikinusi pašnekovė.

Taigi į vestuves pakviestiems svečiams dovana tampa nemažu galvos skausmu. Inga teigia, kad būtina žinoti ne tik jaunųjų pomėgius, svarbu atsižvelgti ir į būsimos jaunos šeimos poreikius. Anot jos, pravartu prieš vestuves susitikti su jaunavedžiais, pasidomėti jų lūkesčiais, apsižvalgyti namuose. Esą nereikia tiesmukai klausti: jei įdėmiai klausysitės, būtinai išgirsite, apie ką būsimi sutuoktiniai svajoja, ko jiems labiausiai reikia. Nesigriebkite lengviausios išeities dovanodami pinigų - ši praktiška dovana neturi išliekamosios vertės ir praranda dovanojimo principą. Pasistenkite nustebinti dovaną paversdami nelaukta staigmena. Savo nuoširdumu suteikite dovanai spalvą - taip pelnysite ne tik jaunavedžių simpatijas, bet išsikovosite ir išskirtinę vietą vestuviniuose jų prisiminimuose.

Dovanų sąnašas

"Neretai mažiau jaunuosius pažįstantys svečiai apsiriboja įprastomis, buityje naudojamomis dovanomis, todėl neišvengiama kurioziškų situacijų - jaunieji gali gauti net po kelias vienodas dovanas, pavyzdžiui, dulkių siurblius arba mikrobangų krosneles. Jaunavedžiams tenka uždavinys, kaip panaudoti kelis tos pačios paskirties daiktus", - pasakoja Vestuvių informacijos centro vadovė.

Šiems nepatogumams išvengti centro iniciatyva Lietuvoje pradėta diegti Vakarų šalyse gerai žinoma paslauga - "dovanų aptarnavimo servisas". Tačiau Inga pažymi, kad ši paslauga Lietuvoje dar tik pradeda leisti šaknis - esą lietuvaičiai šią naujovę vertina atsargiai.

Paslaugos sumanytojai sudarė sutartis su įmonėmis, siūlančiomis daugybę įvairių prekių. Iš sudarytų įmonių katalogų jaunavedžiai raginami išsirinkti jiems patinkančių bei reikalingų prekių ir patiems sudaryti dovanų sąrašą.

Svečiai sužinoję, kokių dovanų jungtuvių proga nori ir tikisi jaunavedžiai, dovanos jų trokštamus daiktus. Taip bus išvengta nesusipratimo, kai įteikiami keli vienodi daiktai. Jaunavedžiams dovanų sąrašo nesudarius, svečiams rekomenduojama bendrauti su jaunųjų artimiausiais žmonėmis - draugai ar tėvai tikrai žinos, ką patarti.

Kad staigmena būtų vykusi

Kartais net jaunavedžių draugai pasielgia neapgalvotai. Kilnių norų genami kaip įmanydami stengiasi, kad sutuoktiniams vestuvės būtų kuo įsimintinesnės. Neišsiaiškinusi jaunavedžių ketinimų, draugų kompanija dovanoja jiems bilietus į povestuvinę kelionę. Paaiškėjus, kad sutuoktiniai jau suplanavę medaus mėnesį, draugams lieka tik nagus graužti.

"Rengiant staigmeną, dera truputį pašniukštinėti ir pakamantinėti paslaptingą porą - tada nesklandumų ir kvailų nesusipratimų tikrai pavyks išvengti", - sako Inga.

Gėlių puokštės ir įvairios jų kompozicijos - nuolatinis vestuvių akcentas. Prie Santuokų rūmų jaunavedžiai tiesiog paskęsta gėlėse. Pašnekovė pataria neapkrauti sutuoktinių gėlėmis, verčiau joms skirtus pinigus išleisti mielam niekučiui, kurį jaunavedžiai ilgai prisimintų. "Gėlės - labai gražu, bet jos apsunkina šventinį momentą. Pradedama rūpintis, kam jas paduoti, kaip parvežti namo, stengiamasi, kad nenuvystų. Geriau išrinkite ką nors šmaikštaus ar simboliško", - pataria moteris.

Kada ką dovanot?

Lietuvoje nėra papročio jaukeistis dovanomis. Anot Ingos, pabrolių ir pamergių svita šios tradicijos taip pat atsisako. "Galbūt per daug vestuvinių rūpesčių užgriūva, o gal manoma, kad lemtingą dieną didžiausia dovana vienas kitam - priesaika pažadėta ranka ir širdis. Apie dovanas pradedame galvoti sutuoktuvių metinėms stuksint", - kalba pašnekovė.

Šia proga nesugalvojant ko nors originalaus, subtilaus ir ypatingo, galima pasinaudoti sufleruojančiais metinių pavadinimais. Pavyzdžiui, pažymint pirmąsias buvimo drauge metines, vadinamas žaliosiomis, tinka dovanoti gėles, minint popierinę sukaktį - jųdviejų fotografiją, albumą ar darbo kalendorių, per sidabrines vestuves - sidabrinių papuošalų. Tačiau neužmirškite vienas kito jaukiomis ir maloniomis smulkmenomis džiuginti kasdien!