Autonominis tipas

Jūs priklausote tai žmonių grupei, kuriuos malonu vadinti savarankiškais. Labiau už viską jūs vertinate savarankiškumą ir teisę pačiam tvarkyti savo gyvenimą. Jūs mokate pasiekti užsibrėžtus tikslus, labiausiai pasitikite savo jėgomis. Dėl to jūsų pasitikėjimas savimi šiek tiek perdėtas, o pretenzijos – ne visuomet realistiškos. Jūs nesunkiai galėtumėte atlikti ir “laisvo menininko”, ir rimto vadovo vaidmenis. O štai paklusti jūs, priešingai, nemėgstate.

Dėl tokio užaštrinto jautrumo jūs kartais įžvelgiate pasikėsinimą į jūsų nepriklausomybę netgi ten, kur apie tai nėra nė užuominos. Jums nelengva puoselėti artimus, paremtus pasitikėjimu ir iš tikrųjų intymius ryšius. Tam, kurį jūs įvardinsite kaip artimą žmogų, bus leidžiama būti artimu tik iki tam tikro laipsnio.

Mitas apie “savo antrosios pusės paieškas” jums sukelia ironišką reakciją – juk jūs ir taip jaučiatės pilnaverte asmenybe. Todėl gyvenimas kartu nesusituokus, kai vienas kitam suteikiate nežemą abipusės nepriklausomybės laipsnį, ir santykiai, kuriuose abipusių įsipareigojimų minimaliai mažai, jums atrodo optimaliausiu partnerystės variantu.

Gali būti, kad šiandien būtent taip ir yra. Tačiau tai nereiškia, kad taip bus visuomet. Vieną kartą jūs galite pajusti, kad jums trūksta artumo, prisirišimo ir netgi priklausomybės, kurios jūs visuomet taip vengėte.

Vartotojiškas tipas

Jūs praktiškas žmogus, mokantis iš gyvenimo pasiimti viską. Ir jus supantys žmonės pasitarnauja kaip priemonė saviems tikslams pasiekti. Tai visiškai nereiškia, kad jūs su jais elgiatės blogai arba žiauriai. Jūs mokate sutarti su žmonėmis, jeigu jie gali būti jums naudingi.

Daugelis mano, kad jūs – mielas ir simpatiškas žmogus, o taip, greičiausiai iš tikrųjų ir yra. Blogai yra tai, kad ir santykiuose su artimu žmogumi jūs sąmoningai ar nesąmoningai laikotės tokios pačios strategijos.

Jūs galite būti mieli, geri, netgi pasirengę kai ką paaukoti, tačiau prisipažinkite – ne veltui, tikintis, kad viskas atsipirks. Tuomet jūs patenkinti ir partneriu, ir bendru gyvenimu. Tačiau jeigu iš jūsų bus pareikalauta nesavanaudiškos aukos… Jūs nepasirengę eiti į susitikimą nesitikėdami dosnaus atlygio. Todėl ir partnerystė jums – savotiška įmonė, kurioje jūs tikitės už savo indėlį susilaukti nemažų dividendų.

O tokioje sąjungoje, kai partneris praranda “vartotojišką kokybę” arba liaujasi “mokėjęs indėlius”, nusipelno būti pakeistas. Susimąstykite: juk anksčiau ar vėliau tokį išbandymą galite patirti ir savo kailiu.

Kompromisinis tipas

Jūs – nuolaidus, sukalbamas žmogus, mokantis su visais surasti bendrą kalbą. Tikėtina, kad jūsų santykiai su partneriu susiklostys arba jau klostosi geranoriškai ir ramiai. Jūs mokate tvirtai, tačiau delikačiai laikytis savo nuomonės principiniais klausimais, tačiau nesate linkę ginčytis dėl smulkmenų. Tačiau galima nuspėti, kad jūsų santykiai nėra paremti stipriu jausmu.

Jeigu jums teks išsiskirti, tai įvyks be draskymųsi, “inteligentiškai”, ir netruks ilgai, kol surasite pilnavertį buvusio partnerio pakaitalą. Ar tik ne todėl, kad jums dar nepasisekė surasti vienintelio, nepakeičiamo? O juk prisipažinkite sau – jūs to labai norėtumėte. Tačiau čia viskas priklauso ne nuo laimingo atsitiktinumo, o tik nuo jūsų.

Gali būti, kad tas žmogus jau šalia jūsų, tačiau jūs to nesuvokiate, nes vadovaujatės tik sveiku protu ir nesiklausote širdies balso. Įsiklausykite į savo jausmus. Jeigu partneris jums tiesiog geriau nei tuščia vieta, tai jis iš tikrųjų ir yra tuščia vieta. O jeigu jūs suprasite, kad šią vietą gali užimti tik jis, tai greitai pripažinsite: įforminti santykiai jūsų nesupančios, o pasitarnaus kaip atrama.

Priklausomas tipas

Pagal savo prigimtį jūs esate konservatyvus žmogus, besilaikantis amžinųjų vertybių. Gyvenimas kartu nesusituokus jums - “tikros” santuokos surogatas, tai lyg savęs išbandymas, lyg repeticija. Širdies gilumoje jūs nusiteikę ilgalaikiams tvirtiems santykiams, tačiau kažkas jus sulaiko nuo to, kad įformintumėte juos įstatymiškai. Iš tikrųjų jūs vadovaujatės sena formule “reikia patikrinti jausmus”.

Ištempdami šį išbandymą jūs rizikuojate ne išsiaiškinti savo jausmus, o galutinai susipainioti. Tuo labiau, kad jums greičiausiai teko vartotojiško tipo partneris, kurį tenkina jūsų nuolaidumas ir neryžtingumas. Tokiu atveju jūs rizikuojate bėgant laikui pavirsti partnerio buitinio vartojimo reikmeniu neturėdami jokių įstatymiškų teisių tam paprieštarauti.

Jeigu jūs vis tik galvojate, kad dabartiniame jūsų gyvenimo etape gyvenimas kartu nesusituokus yra priimtinesnė alternatyva, pasistenkite nustatyti, kokia gi turėtų būti šio etapo trukmė. Priešingu atveju nepasitenkinimo neišvengsite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją