„Kadangi kiekvieni santykiai vystosi savo tempu, svarbu apibrėžti tinkamą metą apsigyvenimui kartu, kuris iš esmės nesusijęs su tradiciniu laiko matavimu dienomis, savaitėmis ar metais“, – teigia licencijuota psichologė ir Filadelfijos Thomaso Jeffersono universiteto Poros ir šeimos terapijos fakulteto, konsultantė dr. Michele Marsh.

Kitaip tariant, šis sprendimas priklauso ne nuo to, kiek laiko esate kartu, o nuo to, kuriame santykių etape esate, ar kaip vystosi jūsų santykiai.

Šeši porų terapeutai rekomenduoja šį sprendimą grįsti keliais kriterijais. Pasak ekspertų, porai metas apsigyventi kartu, kai:

Kai kartu esate mažiausiai metus

Jei įmanoma, dar ilgiau. „Tai suteikia poroms pakankamai laiko pereiti per daugumą kasdieninio gyvenimo sunkumų, kurie gali atskleisti santykiams kylančius iššūkius“, – sakė Niujorke dirbanti šeimos psichologė dr. Susan Bartell.

Pasak SpareFoot.com atliktos apklausos, 58 procentai amerikiečių tiki, kad persikėlimas gyventi kartu porai yra didesnis iššūkis nei vestuvių planavimas. Štai kodėl labai svarbu užmegzti pirminį tarpusavio ryšį dar prieš sprendimą pradėti gyventi kartu. Taip atėjus metui susitarti dėl esminių dalykų – kurie daiktai keliaus į jūsų naujuosius namus, kaip pasiskirstysite finansus, kaip pasidalinsite atsakomybę (sąskaitų apmokėjimas, skalbiniai, šuns vedžiojimas ir t. t.) – būsite labiau pasiruošę sėkmingai apsigyventi kartu, teigia S. Bartell.

Kai vienas kitą tikrai gerai pažįstate

Įsitikinkite, kad tikrai pažįstate savo būsimą kambario draugą – kalba eina ne vien apie antrosios pusės mėgstamiausią spalvą ar tai, kokią kavą mėgsta. Reiktų susipažinti su gyvenimo būdo niuansais.

„Susipažinkite su jo ar jos įpročiais, keistenybėmis, kaip jis ar ji prižiūri savo namus, – pataria klinikinis psichologas ir knygos „Your Next Big Thing“ autorius dr. Benas Michaelisas. – Būtent dėl šių dalykų, kaip rodo mano praktika, kyla nesutarimai ar net skyrybos.“

Visų smulkmenų žinojimas, pradedant nuo pageidaujamos kambario temperatūros ir švaros, ir baigiant santykiais su draugais ir šeima, parodys, ar galite su visu tuo gyventi (tiesiogine prasme). Taigi, norint priimti pagrįstą sprendimą, prieš tai reikia nueiti nemenką kelią.

Kai jūsų sprendimui įtakos nedaro jokie išoriniai veiksniai

„Viena didžiausių klaidų, kurias daro poros – persikėlimas į bendrus namus dėl finansinių priežasčių“, – aiškina Los Andžele dirbanti santuokos terapeutų dr. Caroline Madden.

Net jeigu kyla diskusijos „kam mokėti dvi nuomas?“, dauguma moterų gyvenimą kartu supranta kaip santykių pagilėjimą, tačiau dauguma vyrų linkę apsigyventi su pažįstamu žmogumi ne dėl to, o todėl, kad tai patogu, tikina santuokos terapeutė. Vis dėlto, ji pabrėžia, kad vienintelis motyvas gyventi kartu – noras kartu kurti ateitį.

Kai atskleistos visos kortos

Jeigu žiūrite įtariai į savo antrosios pusės motyvus gyventi kartu, tai labai rimtas įspėjamasis signalas. Pavyzdžiui, jeigu partneris nerimauja dėl santykių arba džiaugiasi, kad pradėjus gyventi kartu jūs mažiau išeisite su draugais, ar būsite toliau nuo savo šeimos, jūsų abiejų laukia rimti nemalonumai.

„Jeigu apsigyvenimas kartu reikalauja iš jūsų pusės nepriklausomybės praradimo, labai tikėtina, kad santykiai susidurs su sunkumais vos išblėsus bendrų namų sukeltam jauduliui“, – neabejoja M. Marsh. Tačiau jeigu dalijimosi erdve mintis kelia pasitenkinimą, susidomėjimą ir viltis, tuomet tai puikus ženklas.

Kai sutampa jūsų ateities lūkesčiai

„Geriausias laikas porai apsigyventi kartu – kai jie išsikelia savo santykių ilgalaikį tikslą“, – sako Floridoje dirbanti šeimos terapeutė Marni Feuerman.

Pavyzdžiui, abu ketinate susituokti ar jis pasipiršo. Arba nei vienas iš jūsų nenori tuoktis, tačiau laikote save įsipareigojusiais ir monogamiškais.

Esminių gyvenimo sprendimų priėmimas be išankstinio apgalvojimo nėra geras pranašas sąjungoje“, – įspėja M. Feuerman. Pasak šeimos terapeutės, tikslai, vertybės ir ketinimai kartu apsigyventi pirmiausia turi būti gerai aptarti.

Kai esate pagrįstai pasiruošę

Galų gale, sprendimas apsigyventi kartu turi būti grįstas tuo, ko jūsų širdis iš tikrųjų nori ir kas jus verčia jaustis laimingais. Jo negalima priimti vien todėl, kad aplinkiniams atrodo, kad jūs jau pakankamai ilgai laukėte. Ir gyvenimas kartu yra puikus būdas nuspręsti, ar šis žmogus jums iš tikrųjų tinka, sako porų terapeutė dr. Charlotte Howard.

Žinoma, jūs galite aptarti ir planuoti visus įmanomus scenarijus, kurie gali sukelti konfliktą jūsų santykiuose, tačiau jūsų tikras suderinamumas neišryškės tol, kol nepradėsite dalintis ta pačia erdve. Tik įsitikinkite, kad abu būsite finansiškai užtikrinti, jeigu santykiai žlugtų (ar galėsite sau leisti išlaikyti būstą ar išsinuomoti kitą), ir ar abu tas planas tenkina. Pasak Ch. Howard, saugumas - svarbiausia!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt