Meilė. Kas tai?

Meilės sąvoką apibūdinti sunku. Romantikų teigimu, tai nuostabiausias jausmas pasaulyje, kai negali liautis šypsotis, pilve plazda drugeliai, o be meilės objekto sunku ištverti netgi kelias minutes.

Mokslininkai šį jausmą apibrėžia kur kas praktiškiau. Pasak jų, meilė – tai cheminė reakcija, vykstanti smegenyse. Kai kada ji lyginama su stipriu alkiu arba troškuliu, tik trunka kur kas ilgiau. Įsimylėjusio žmogaus organizme išsiskiria hormonai – dopaminas, oksitocinas, serotoninas, noradrenalinas ir vazopresinas.

Būtent dėl jų įtakos įsimylėjėliai nuolat jaučiasi laimingi, beatodairiškai pasitiki savo partneriu, nori jį globoti ir būti ištikimi. Taip pat juos kankina nemiga, būna sunku susikaupti, dingsta alkio jausmas.

Anot mokslininkų, tokia būsena gali trukti nuo 6 mėnesių iki 3 metų. Vėliau lieka prisirišimas, pagarba ir šilti jausmai partneriui, o žmogus vėl yra pasiruošęs įsimylėti kitą asmenį. Romantikus tokia teorija nuliūdins, tačiau ji suteikia vilties realistams – įsimylėti gali kiekvienas ir ne kartą!

Pradėti nuo savęs

Kai kurie geba įsimylėti be jokių pastangų. Kiti teigia, kad dar niekada nėra mylėję, nors jau yra nugyvenę ne vieną dešimtį metų. Psichologų teigimu, gebėjimas įsimylėti priklauso nuo žmogaus temperamento, charakterio ir auklėjimo.

Dėl to vieni šį jausmą patiria greičiau, kiti – lėčiau. Nepaisant to, mylėti geba kiekvienas, reikia tik tam pasiruošti ir išdrįsti. Tie, kurie mano, kad negali įsimylėti, prie šio jausmo turėtų pratintis pamažu.

Rekomenduojama pradėti nuo savęs. Tik mylint save įmanoma šiltus jausmus puoselėti ir kam nors kitam. Psichologai rekomenduoja pradėti nuo pagarbos sau. Metas liautis telkti dėmesį į tai, ko negebate ir pradėti džiaugtis tuo, ką mokate.

Tam, kad būtų lengviau suvokti savo privalumus, galima juos užsirašyti. Sąrašą patartina laikyti matomiausioje vietoje, kad nepamirštumėte, kokie šaunūs esate. Kitas žingsnis – išmokti priimti komplimentus.

Išgirdus frazę „kokia nuostabi jūsų šypsena“, nereikėtų sakyti, kad tai turbūt tik pokštas, juk dantys tokie kreivi... Užtenka pasakyti „ačiū“ ir nusišypsoti. Greitai išmoksite priimti teigiamą savęs vertinimą ir patikėsite savo privalumais.

Taip pat labai naudinga nusistatyti kokį nors įgyvendinamą tikslą ir atkakliai jo siekti. Įgyvendinus seną troškimą pasijusite visaverčiu žmogumi ir jausite, kad patys kontroliuojate gyvenimą. Netgi kai kas nors nesiseka, visada reikia prisiminti – klysta visi, bet laimi tik tie, kurie suklupę nebijo atsikelti ir bandyti dar kartą.

Suteikti progą

Sėdint namie vienam ir žiūrint romantišką filmą neverta svajoti, kad staiga aplankys meilė. Į svečius netikėtai užsukęs ir stipriau širdį plakti priverčiantis naujas dailus kaimynas – retas atvejis. Ieškantiesiems meilės patartina neužsidaryti namie, o stengtis praplėsti pažinčių ratą. Tiems, kuriems nepatinka triukšmas, masiniai susibūrimai ir vakarėliai, neprivalu lankytis naktiniuose klubuose, baruose arba kavinėse.

Psichologai pažinčių vietą rekomenduoja rinktis pagal savo pomėgius. Tik taip pavyks rasti sau artimą sielą. Mėgstantieji skaityti, turėtų eiti į biblioteką, gamtos mylėtojai – pasivaikščioti į parką, sporto mėgėjai – į grupines treniruotes ir pan. Netgi romantišką filmą verčiau žiūrėti ne namie, o kino teatre. Tokiu atveju tikimybė sutikti likimo skirtą žmogų yra kur kas didesnė. Svarbiausia, suteikti meilei progą pasibelsti į širdį.

Tai – tik žaidimas

Žmonės, kurie meilę patyrė seniai arba niekada, jos bijo. Pasąmonėje kirba įkyri mintis, kad vienam gyventi – ramiau ir saugiau. Niekas nepaliks, neįskaudins, niekuo nereikės rūpintis... Tačiau žmogus nesutvertas gyventi vienas, todėl anksčiau ar vėliau tai jį pradeda slėgti.

Norint išvengti šios būsenos, bet bijant pasiduoti jausmams, galima imtis gudrios taktikos. Reikia nusiteikti, kad susitikimai su naujais žmonėmis ir pasimatymai – tik žaidimas. Juk situaciją valdote jūs – nepatiks, pasitrauksite ir nieko neprarasite. Šiuo atveju taip pat naudingas šioks toks savanaudiškumas.

Neverta bijoti vienu metu susitikinėti su keliais žmonėmis. Juk kol kas nėra jokių įsipareigojimų ir jūs esate tik nauji pažįstami, smagiai kartu leidžiantys laiką. Nebūtina rengti romantiškų vakarienių žvakių šviesoje. Verčiau leisti laiką taip, kaip patinka – važinėti dviračiais, plaukioti baseine, lankytis dailės parodose, gaminti maistą ir pan.

Taip linksmai pramogaujant vieną dieną pajusite, kad apie vieną pasimatymų–žaidimų dalyvį mąstote vis dažniau ir jaučiate šiltesnius jausmus. Tokiu atveju nereikia nieko stabdyti arba skubinti – tegul viskas klostosi savaime.

Neskubinti įvykių

Pajutus pirmuosius virpčiojimus širdyje, svarbiausia – neskubėti. Antraip galite išsigąsti ir vėl atsitraukti nuo ilgai ieškotos meilės. Rekomenduojama skirti pakankamai laiko kito žmogaus pažinimui. Nereikia bijoti, jeigu jis pasirodys ne toks, kokį įsivaizdavote arba visiška jūsų priešingybė.

Meilėje yra vienintelė taisyklė – abiem turi būti gera. Netgi supratus, kad pagaliau iš tiesų įsimylėjote, nereikėtų to iš karto skelbti visam pasauliui. Nereikia skubėti apie tai sakyti ir meilės objektui. Niekada negali žinoti, ar kitas žmogus taip pat nejaučia baimės mylėti. Galbūt jam irgi reikia laiko?

Todėl verčiau ne kalbėti, o rodyti jausmus. Rūpinimasis kitu žmogumi, švelnūs prisiglaudimai, susikibimai už rankų, komplimentai – neverbalinė meilės kalba. Tačiau anksčiau ar vėliau stebuklingąjį „aš tave myliu“ vis tiek reikės ištarti. Juk visi nori žinoti, ar yra mylimi.

Kaip reikia prisipažinti mylint, taisyklių nėra. Tai priklauso nuo fantazijos, situacijos, asmens ir kitų aplinkybių. Svarbiausia, būti nuoširdiems, atviriems ir subtiliems. Netgi išsiaiškinus, kad vienas kitą mylite, tuo viskas nesibaigia. Meilė – kasdienis darbas, todėl norint, kad šis jausmas neišblėstų, reikia rūpintys mylimu žmogumi ne mažiau nei savimi.

Ženklai, rodantys, kad jūs įsimylėjote

Nuolatos norite būti su jums patinkančiu žmogumi. Dėl galimybės drauge leisti laisvalaikį keičiate savo planus.

Praradote apetitą ir kankina nemiga.

Nepastebite aplinkos ir jus supančių žmonių, tapote itin išsiblaškę.
Nuolatos esate geros nuotaikos, netgi jei kas nors nesiseka.

Tapote malonesni ir nuolaidesni bendraudami su kitais žmonėmis.

Pradėjote labiau rūpintis savo išvaizda.

Būdami šalia patinkančio žmogaus pasakojate kvailus juokelius, juokiatės iš jo nejuokingų pokštų, klausotės daugybę kartų girdėtų pasakojimų apie jo vaikystės nuotykius ir visa tai jums atrodo neapsakomai įdomu.

Kai priartėjate prie jums patinkančio žmogaus, pradeda greičiau plakti širdis, prakaituoja delnai, stinga oro ir šiek tiek svaigsta galva.

Nepastebite kitų žavių priešingos lyties atstovų.

Prisiminę patinkantį žmogų pradedate šypsotis.

Kuriate ateities planus kartu su patinkančiu asmeniu, įsivaizduojate, kaip atrodys jūsų bendri namai, vaikai, augintiniai ir kiti bendro gyvenimo dalykai.

Puikiai prisimenate, ką patinkantis žmogus vilkėjo per paskutinį pasimatymą.

Susitikę su patinkančiu asmeniu negalite liautis į jį žiūrėję.

Pradėjo patikti romantiškos dainos ir filmai, nors anksčiau jų nemėgote.

Tai įdomu

Psichologų teigimu, skirtingų lyčių žmonės negali būti tik draugai. Anksčiau ar vėliau bent vienas jų ims puoselėti šiltesnius jausmus arba pradės jausti aistrą.

Moterims vyras atrodo patrauklesnis, kai jos pastebi, kad į jį žiūri ir kita moteris.

Mokslininkų teigimu, iki santuokos žmogus vidutiniškai įsimyli apie 7 kartus.

Žiūrint į mylimą žmogų, išsiplečia akių vyzdžiai.

Greipfrutais kvepiančios moterys vyrams atrodo apie 6 m. jaunesnės, todėl patrauklesnės.

Seniausia žinoma daina apie meilę sukurta maždaug prieš 4000 m. Tigro ir Eufrato tarpupyje.

Du iš penkių žmonių susituokia su savo pirmąja meile.