Pažinčių tarnyba „Match.com“ jau penkerius metus nagrinėja vienišų amerikiečių prioritetus renkantis antrąją pusę. Pastaraisiais metais pastebima, kad akivaizdžiai keičiasi vyrų ir moterų būsimiems partneriams keliami reikalavimai. Labiausiai netikėta yra tai, kad vyrai jau nemano, kad yra negarbinga būti mažiau protingais ir išsilavinusiais už išrinktąsias.

Tyrimui vadovaujanti antropologė H. Fisher šią tendenciją juokais pavadino „George'o Clooney efektu“, turėdama omenyje vieną iš garsiausių praėjusių metų įvykių, kai užkietėjęs viengungis ir širdžių ėdikas George'as Clooney, sulaukęs 53 metų, vis dėlto ryžosi susisaistyti santuokos saitais. Jo išrinktąja tapo ne jauna seksuali Holivudo žvaigždutė, o 36 metų sėkminga advokatė ir garsi žmogaus teisių gynėja Amal Alamuddin. Žinoma, kiek ji protingesnė ir labiau išsilavinusi už savo sutuoktinį – diskusijų klausimas, tačiau H. Fisher šiuo atveju buvo svarbu duoti kaip įmanoma akivaizdesnį ir ryškesnį apibrėžimą. Antropologė jau daug metų tiria meilę, jos atsiradimo priežastis, įsimylėjusių žmonių elgesį ir tvirtų santuokinių ryšių „žymenis“.

Nauja tendencija atspindi pastarųjų dešimtmečių socialinius pokyčius. Moteris partnerystėje jau seniai nepasitenkina vien motinos ir židinio kurstytojos vaidmeniu.

Ji turi galimybę gauti gerą išsilavinimą ir sėkmingai kopti karjeros laiptais, visiškai nesibaimindama likti senmerge nei sulaukusi trisdešimties, nei keturiasdešimties. Ir į šiuos pokyčius pagaliau sureagavo stiprioji lytis. Beje, pakankamai pozityviai. 87 procentai vyrų, dalyvavusių tyrime, pareiškė, kad neturi nieko prieš santykius su nepriklausoma moterimi, kuri yra protingesnė, labiau išsilavinusi ir netgi daugiau uždirba.

Deja, vyrus teks nuliūdinti, nes moterys ir pačios puikiai suvokia permainas. Kartu su jomis ir savo vertę. 86 procentai moterų santykiuose ieško sau intelektu prilygstančio vyro. 61 procentui tyrimo dalyvių nepriimtina situacija, kai jos pasirodo esančios protingesnės už partnerį. 55 procentai moterų nenori savo antrosios pusės remti finansiškai.

Žinoma, visi šie svarstymai nėra esminiai sudarant laimingas sąjungas, kadangi svarbiausiu dalyku ir toliau lieka išorinis vyro ir moters patrauklumas vienas kitam. Vis dėlto, mokslininkai mano, kad tokias sąjungas be jokių išlygų galima vertinti ne kaip vadovaujančiojo ir pavaldinio santykius, o kaip visavertę partnerystę.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)