Juk jūs nemokate tarnybos metu pavirsti bejausmiu stabu, kaip to reikalauja vakarietiškos etikos taisyklės? Beje, Vakaruose tarnybiniai romanai beveik norma. Prezidento B.Klintono patirtis – to patvirtinimas. Tačiau čia mes kalbame ne apie tą patirtį, apie kurią jūs pagalvojote. Su savo žmona Hilary Bilas susipažino juridiniame koledže, po to ji buvo jo rinkiminės kampanijos Arkanzase organizatorė.

Apie Hilary meilės galią yra pasakojamas toks anekdotas. Sustojo kartą Klintonai benzino kolonėlėje. Hilary atpažino, kad benzino kolonėlės darbuotojas – jos klasės draugas, kuris buvo labai stipriai ją įsimylėjęs ir pasakė apie tai savo vyrui. “Būtum ištekėjusi už jo, dabar būtum benzino kolonėlės darbuotojo žmona…” – išdidžiai tarė Bilas. “Ne, Bilai, tai jis dabar būtų prezidentu,” – atsakė Hilary.

Gyva tarnybinių romanų mokymo priemone galėtų būti Ala Pugačiova. Neatsilieka nuo jos ir jos kolegos – Andželika Varum ir Leonidas Agutinas, Igoris Nikolajevas ir Nataša Koroliova. Pagal statistiką, trečdalis visų sutuoktinių porų susipažino būtent darbe, tačiau būtent čia atsitinka ir didžioji dauguma išdavysčių.

Kas gi tampa tarnybinio romano pretekstu? Vienus skatina noras patirti naujus aštrius pojūčius, kitus – elementarus išskaičiavimas, galimybė “nutykoti” sėkmingą kolegą, išgauti komercinę paslaptį, trečius - meilė! “Man tarnybinis romanas – tai vienintelė galimybė į savo nuobodžią kasdienybę įnešti bent šiek tiek įvairovės, - teigia Marija, vieno iš Maslvos žurnalų darbuotoja. – Jeigu norite, tai yra ir dar vienas stimulas eiti į darbą. Atsiranda noras gerai atrodyti, norisi, kad tave vertintų ir tavimi žavėtųsi.”

Beje, daugiau nei 50 procentų apklaustų moterų teigia, kad jų seksualiniai pojūčiai su meilužiu - bendradarbiu buvo patys ryškiausi per visą gyvenimą. “Ne taip seniai mane darbe pradėjo merginti vienas simpatiškas kolega. Komplimentai, subtilios užuominos, mielos dovanėlės. Žodžiu, aš neatsispyriau. Mes pradėjome slapčia susitikinėti, nes jis – vedęs, o aš – taip pat.

Nieko savo gyvenime keisti neketiname. Kartais aš susimąstau, ar verta tęsti mūsų santykius ir kaip reikėtų elgtis išsiskyrus – juk mes liksime bendradarbiais,” – savo abejonėmis dalinasi viena moteris. Statistika tvirtina: panašioje padėtyje atsiduria maždaug 30 procentų moterų.

PSHICHOLOGIJOS PASLAPTYS

Įprastinio ir tarnybinio romano panašumai ir skirtumai.

Pirmiausia, tai bendra erdvė pragmatiškiems interesams. Kiekvienas nori partnerio, užimančio geresnę padėtį visuomenėje, kuris būtų protingesnis, gražesnis, turtingesnis. Antra, žiūrovai: kolegos, giminės, draugai. Trečia, skirtingi interesai. Moterys, kaip taisyklė, nori šeimos. Tuo tarpu vyrai su šeima neskuba.

Pati didžiausia tarnybinių romanų problema lyginant su paprastais romanais – išsiskyrimo momentas. Jeigu jūsų santykiai žlunga, kenčia ir darbas, taigi, jūs prarandate ne tik partnerį, bet ir kažkuris iš jūsų gali prarasti pareigas, savo autoritetą kolegų akyse, atlyginimą, statusą…

Žodžiu, užmegzdama artimus ryšius su kolega jūs rizikuojate. Tiesa, viskas priklauso nuo to, kiek jums svarbus darbas. Todėl šiuo atveju daug labiau nei įprastinio romano atveju reikia įsisąmoninti bendrus interesus ir atmesti visas iliuzijas.

Jeigu jūs – viršininkas

Pagalvokite, ar, būnant viršininku (jeigu tik jūsų ketinimai nėra patys rimčiausi) verta užmegzti artimus ryšius su pavaldine? Dažniausiai toks suartėjimas tik kenkia darbinei aplinkai. Juk kalbama apie jūsų karjerą.

Nepiktnaudžiaukite savo tarnybine valdžia – ji ir taip akivaizdi. Tokie dalykai kaip “jeigu atsisakysi, būsi atleista,” mūsų laikais nesuveiks. Jūsų išrinktosios rankinėje šalia lūpų dažų ir pudrinės gali gulėti ir diktofonas. O įstatymai šiuo atveju veiksmingi.

Jūs neįpratę nieko sau atsakyti? Tuomet geriau paleiskite į darbą visas savo gražbylystes. Mokykitės kalbėti komplimentais. Natūralu, kad moteriai bus malonu išgirsti pagiriamąsias pastabas savo adresu.

Pati veiksmingiausia moters suviliojimo priemonė – tai pinigai. Vyriškas dosnumas, kaip nebūtų keista, viliojantis vaistas. Nuoširdūs komplimentai ir ryškus atlyginimo padidėjimas neabejotinai padės įgyvendinti sugalvotą planą, o jeigu mergina pajus ir karjeros augimo galimybes, kas labai svarbu šiuolaikinėms ledi, tai būkite užtikrintas – pergalė jau netoli.

Jūsų glostantis žvilgsnis, pavergiantis balsas, apsilankymas restorane tikrai padės įtvirtinti pozicijas. Tačiau jūsų išrinktoji visuomet atsimins, kad esate ne tik patrauklus vyras, bet ir jos viršininkas ir pareikalaus arba ryžtingų veiksmų, arba naujų pareigų, arba Mendelsono maršo.

Jeigu jūs - viršininkė

Žinomoje dainoje dainuojama, kad “tuoktis iš meilės negali nė vienas karalius.” Jūs, žinoma, ne karalienė, tačiau užimate pakankamai aukštą postą. O jeigu jums pradės patikti kažkas iš jūsų svitos? Ką daryti? Laikytis atstumo ar leisti sau užmegzti su juo tarnybinį romaną? Žinoma, vyrui - viršininkui paprasčiau, iš jo priimtina imti kyšius.

Pakvietė į kabinetą, pasiūlė… Sėkmė – gerai, nesėkmė – tiek jau to, mažiau problemų sau ant galvos. Tai praktikuoja ir kai kurios moterys.

Viena šefė – jauna, energinga asmenybė su ryškiai dažytomis lūpomis taip ir pasakė: “Na ir kas? Aš juk viršininkas (atkreipkite dėmesį – ji pasakė ne “viršininkė”, o “viršininkas”), jeigu noriu, tai paprasčiausiai pasiūlau ir imu.” Ir iš tikrųjų, kas gi išdrįs atsisakyti? Sunku!

O kas, jeigu viršininkė dar ir protinga bei įspūdinga? Netgi jei vyrui kažkur širdies gilumoje ir sušnibždės ištikimybės jausmas savo mylimajai, jis iš karto pagalvos apie karjerą ir abejonės išnyks pačios savaime. O jeigu moteris išliko moterimi ir nori būti silpna ir mylima?

Visi žino, kad meilės reikaluose, nepriklausomai nuo padėties – jeigu labai norisi, tai ir galima. Tik reikia išsiaiškinti, kas jis, tas pavaldinys? Jūs įsižiūrėjote karjeristą – argi blogai, kad vaikinas turi ambicijų ir trokšta garbės. Jis pirmasis žengs pirmą žingsnį.

Pasitarimo metu jis pasidalina vertingais dalykiniais pasiūlymais. Derybų metu laikosi vadovaujančios pozicijos – tuo sukelia dar didesnį pasitikėjimą savimi. Bendro vakarėlio metu jis būna labai šmaikštus, linksmas, iš visų moterų išskiria tik jus. Čia pajusite merginimą ir susižavėjusį žvilgsnį.

Taip, žvilgsnis labai dažnai gali tapti viską apsprendžiančiu veiksniu. Įžymi rusų pop dievaitė Larisa Dolina, pasakodama savo meilės istoriją, į klausimą “kaip viskas prasidėjo?” taip ir atsakė: “nuo jo žvilgsnio”. Išvaizda niekuo neišsiskiriantis boso gitaristas pakerėjo žvaigždę kažkokiu neįprastu žvilgsniu. Dabar jis jos mylintis vyras, režisierius ir prodiuseris.

Pats sudėtingiausias atvejis: vyras, taip sakoma, tradicinis. Toks, kuriam sudėtinga susitaikyti su mintimi, kad jo žmona – tai viršininkė. Jis pats sugeba padaryti karjerą ir išlaikyti šeimą. Savo išrinktąją jis norėtų kas vakarą matyti namuose, laukiančią su karšta, garuojančia vakariene, kad vaikus prižiūrėtų ne auklė, o mama – jo žmona.

Bendraujant su tokiu vyru teks pakeisti šaltos dalykinės ledi kaukę į jaukios “naminės” moters įvaizdį. Tačiau tai tik jam – išrinktajam. Kitiems turėsite atrodyti tvirta ir santūri, vienu žodžiu, direktorė. O norint išvengti dviprasmiškų pavaldinių žvilgsnių ir šnibždesių už nugaros rūkomajame, teks paaukštinti savo išrinktąjį pareigose.

Būnant lygiose pareigose lengviau bendrauti, o dažni kvietimai užeiti į kabinetą, prašymai padėti, patarti ir šiltas žvilgsnis jau nebekels nustebimo biure. O po to, kaip ir nemirtingame filme “Tarnybinis romanas”: pakvietimas į šeimininkės namus ir stulbinantis atsivertimas. Vietoje griežto kostiumėlio - prabangi vakarinė suknelė su atvira nugara, ryškios lūpos ir tamsios bei gilios kaip ežeras akys. Ir, žinoma, kaip geriausiuose tradiciniuose filmuose apie meilę – scena “the end”.

Taigi, karaliai iš tikrųjų gali viską, ypač jeigu į meilės reikalus pažiūrės taip pat dalykiškai kaip ir į darbo.

Jeigu jūs - tiesiog kolegos

Jums tuo pačiu ir paprasčiau, ir sudėtingiau. Paprasčiau, nes amžinosios žmogiškosios vertybės (laisvė, lygybė ir t.t.) todėl ir amžinos, nes naudingos visur, įskaitant ir meilę. Jūsų romanas su bendradarbiu, tuo labiau, jeigu abu laisvi, nebus apsunkintas griežtos socialinės ir materialinės nelygybės. Jūs galėsite padėti vienas kitam darbe ir po darbo, ypač jeigu sugebėsite nuslėpti savo jausmus nuo aplinkinių akių.

Problemos atsiranda tik išsiskyrimo atveju. Psichologiškai išgyventi išsiskyrimą su viršininku arba pavaldiniu lengviau, nes dalykinė subordinacija provokuoja ir valdžią – priklausomybę meilėje. Atstumtas pavaldinys nesąmoningai jaus, kad situacija yra daugiau ar mažiau teisėta – bosas tam ir yra bosas, kad priiminėtų nepopuliarius sprendimus.

Atstumtas viršininkas greitai atsikratys nepaklusnaus pavaldinio – kam gi laikyti sau prieš akis nepasiekiamą, tačiau trokštamą vaisių. O štai išsiskyrimas su bendradarbiu prives prie atviros arba uždaros kovos, pavydo, kaltės jausmo. Kam nors gali būti sunku susilaikyti nepavertus savo buvusio partnerio atpirkimo ožiu arba paprasčiausiai neprivertus jo palikti bendros teritorijos.

Įdomus faktas: daugelyje stambių vakarietiškų kompanijų vadovybė griežtai nusistačiusi prieš tarnybinius romanus. Manoma, kad meilužiai kolektyve sukuria psichologinę įtampą, o tai neigiamai veikia darbą. Tačiau gyvenimas diktuoja savo.

Prieš keletą metų anglų sociologai atliko anoniminę apklausą vienoje stambioje draudimo kompanijoje, kurioje dirba maždaug 40 tūkstančių darbuotojų. Pasirodo, kad 19 procentų tarnautojų turėjo seksualinių ryšių su savo kolegomis, o dar 40 procentų tam buvo morališkai pasirengę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją