Pasak leidyklos „Baltos lankos“ vyriausiojo redaktoriaus, literatūrologo Sauliaus Repečkos, erotinių romanų išpopuliarėjimas šiuo metu tampa pasaulinės mados dalimi.

„Sunku pasakyti, kas lemia tokį procesą, jis pasaulyje kartojasi reguliariai. Erotinės literatūros mada, nors ir skirtingomis aplinkybėmis, jau buvo ne sykį suvešėjusi, jos istorija siekia Antiką. Tačiau Lietuvoje tokio plataus šio pobūdžio literatūros pasireiškimo lig šiol nematėme, nors erotinės literatūros ir buvo išleista, todėl mums tai atrodo naujiena“, – sako S. Repečka.

Seksologas psichoterapeutas Vitalijus Žukas pastebi, kad erotinė literatūra visais laikais nepraranda savo populiarumo ir bene svarbiausia to priežastis yra savotiškai „tonizuojantis“ jos poveikis skaitytojams.

„Kiekvienas žmogus turi tai, ką būtų galima įvardyti jo „seksualumo žemėlapiu“. Erotinės fantazijos yra sudėtinė šio žemėlapio dalis. Erotinė literatūra yra vienas iš būdų daryti įtaką šiam pasąmoniniam seksualumo žemėlapiui. Ji sukelia erotinių fantazijų suaktyvėjimą ir lytinio geismo paryškėjimą. Skaitytojai susitapatina su aprašomais personažais ir jų meilės scenomis ir tampa lyg „laisvesni“, mažiau varžomi kai kurių tabu, susijusių su seksualumu“, – pastebi seksologas, psichoterapeutas V. Žukas.

Tuo tarpu pramogų pasaulio atstovė, dainininkė Daina Bilevičiūtė sako mananti, kad erotinių romanų skaitytojai visų pirma juose ieško jausmų, jie suteikia artumo, šiltumo pojūtį.

„Gera erotinė knyga turi pagauti, „užkabinti“, turi būti sunku sustoti ją skaityti. Tačiau erotiniai romanai populiarūs tikrai ne vien tik dėl siužeto. Erotika – tai žmogaus artumas kitam žmogui, gilūs, šilti jausmai. Žmonėms to reikia. Koks bebūtų žmogus – prezidentas, mokytojas ar šlavėjas - jo prigimtis ta pati. Žmonės, skaitydami erotines knygas, pajunta artumo jausmą. To artumo, šilumos šiais laikais suaugę žmonės dažnai pasigenda, tai pranyksta rutinoje – buitis, šeima, vaikai, mokesčiai, darbas. Toks yra gyvenimas. O atsisėdęs prie knygos, žmogus tarsi persikelia į kitą būseną, kitą pasaulį“, – teigia D. Bilevičiūtė.

Dainininkė taip pat atkreipė dėmesį, kad sovietmečiu Lietuvos visuomenėje apie seksą išvis nebuvo kalbama, ir pasak jos, žmonėms apsišvietimo šioje srityje trūksta. Erotiniai romanai, pasak jos, yra vienas iš būdų įgauti žinių apie su seksu susijusius dalykus, ir žmonėms tuo domėtis natūralu.

„Kaip besuksi žmonių santykius, jie vis tiek prasideda nuo lovos reikalų. Su tuo susijęs ir erotinių knygų populiarumas. Žmonėms skaityti erotinių santykių aprašymus yra natūralu, nes tai vienas iš įgimtų jausmų. Skaitant erotinę knygą, galima ir realizuoti savo svajones, ir įgyti naujos patirties, išmokti kažko naujo“, – sako D. Bilevičiūtė.

S. Repečka pažymi, kad geras erotinis romanas neturi pasižymėti tik atvirų scenų aprašymais – svarbiausia būtent tai, kaip autorius ar autorė sugeba perteikti tai, kas slypi po dviejų žmonių sueitimi.

„Ir dabar yra, ir anksčiau buvo visokio pobūdžio erotinių knygų – nuo visiško niekalo iki tikrai intelektualių kūrinių. Žinoma, dabartinėse knygose visai kita aplinka, kita retorika, netgi sekso technikos kitos, bet tikslas tas pats – atskleisti vyro ir moters geismo paslaptį. O tai visada jaudins skaitytojus, kol bus gyvas šis potraukis“, – sako S. Repečka.

Leidykla „Baltos lankos“ netrukus išleis rašytojos Silvios Day bestselerį „Apnuogink mane“, kuriame geismas yra moters prigimties ir sąmonės klodų išraiška. Šis ir kiti S. Day kūriniai pelnė rašytojai dešimtis literatūrinių apdovanojimų, o jos knygos nuolat atsiduria geriausiai parduodamų knygų sąrašuose.

S. Repečkos teigimu, dabartinis erotinės literatūros išpopuliarėjimas rodo, kad žmonėms knygos vis dar reikalingos ir įdomios – net ir interneto ir televizijos laikais jos gali suteikti potyrių, kurių nesuteikia kiti kanalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)