Atsako Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova.

Neturėtumėte pulti į paniką. Tikriausiai sapnuojate tai, ko realiame gyvenime neturite. Pasižiūrėkite filosofiškai, gal pats laikas ką nors keisti Jūsų seksualiniame gyvenime, jį paįvairinti. Jeigu negalite nekreipti į savo sapnus dėmesio, pasikonsultuokite su psichologu.

Šiuolaikiniai mokslininkai pripažįsta, jog sapnuose užkoduotas didžiulis informacijos kiekis apie žmogaus troškimus, išgyvenimus, svajones ar siekius, taip pat ir seksualinius.

Pavyzdžiui, jeigu moteris įprastinio lytinio akto metu nepatiria orgazmo, o sapnuodama jį patiria, galima spėti, jog esama moralinių, etinių, psichologinių ar dar kokių nors stabdžių, neleidžiančių moteriai atsipalaiduoti, išreikšti savo erotines fantazijas tikrovėje. Atsikratyti šių suvaržymų galbūt padėtų tik nuoširdus ir atviras pokalbis su partneriu, psichoterapeuto konsultacija.

Pastebėta, kad erotiniuose sapnuose sapnuojantysis dažniausiai mylisi tokiomis formomis, sąlygomis ir su tokiais partneriais, kurių realiame gyvenime nėra regėjęs ir apskritai turbūt niekintų. Tai gali būti, pavyzdžiui, homoseksualūs lytiniai santykiai, grupinis seksas, prievartavimas, įmantrios pozos, neatpažįstami seksualiniai partneriai, net giminės, kolegos, gyvūnai. Tai dažnai sunkiai įsivaizduojamos situacijos, kurios tūlą sapnuojantįjį verčia pasijusti iškrypusiu ar nesveiku.

Erotinius sapnus sapnuoja visi. Tai nepriklauso nei nuo amžiaus, nei nuo išsilavinimo. Pasiekiamas orgazmas erotiniuose sapnuose yra daugiau seksualinės įtampos, o ne seksualinio nepasitenkinimo rodiklis. Regint erotinius sapnus juose seksas yra atviresnis, laisvesnis, be jokių tabu.

Jeigu atidžiau įsigilintume į erotinius sapnus, pastebėtume, jog juose dažnai įvyksta tai, ko nedrįstame, bijome, varžomės, vengiame, susilaikome tikrovėje, ko dažnai nedrįstame ar bijome pasakyti savo realiam partneriui. Gal dėl šių neišsakytų minčių būtent ir jaučiamasi blogai?

Nežinau, ar savo partneriui iki pačių smulkmenų reikėtų atpasakoti visus erotinius sapnus, kokia forma ar poza ir su kuo buvo sapnuojamas lytinis aktas. Daugeliu atvejų pakaktų partneriui papasakoti tik sapno esmę nesigilinant į detales.

Tinkamai specialisto išanalizuoti ir išaiškinti erotiniai sapnai gali būti tas raktas, kuris padės išspręsti daugelį seksualinių problemų, įveikti patį bjauriausią, prigimtį žalojantį sekso priešą - nuobodulį.