Psichologų komanda iš Niujorko ir Kornelio universitetų atliko tyrimą, kurio metu bandyta išsiaiškinti, kaip atsitiktiniai santykiai veikia bendrą žmogaus emocinę būklę. Buvo spėjama, kad rezultatai patvirtins numanomą neigiamą tokių santykių poveikį – kris tyrimo dalyvių savivertė, kils nerimas. Gauti rezultatai mokslininkus kaip reikiant nustebino.

Eksperimentinę grupę sudarė abiejų lyčių studentai, kurie nevengdavo vienkartinių seksualinių santykių – su atsitiktiniais partneriais, draugais, buvusiais mylimaisiais. Iš viso tyrime dalyvavo 371 savanoris. 42 procentus tyrimo dalyvių sudarė tie, kurie turėjo trumpalaikių santykių būdami ilgalaikiuose.

Eksperimentas truko dvylika savaičių ir visą tą laiką jo dalyviai pildė dienoraštį, kuriame fiksavo tuo laikotarpiu nutikusius atsitiktinius santykius bei aprašė su tuo susijusius pojūčius. Išnagrinėjus šiuos dienoraščius paaiškėjo, kad po eilinio vienos nakties nuotykio dauguma studentų emociškai jautėsi geriau. Jie jautėsi visiškai komfortabiliai – atsitiktinis ryšys suteikdavo jiems pasitenkinimo gyvenimu pojūtį ir didino savivertę.

Mokslininkus nustebino ir tai, kad ryšiai „iš šalies“ neslėgė net tų tyrimo dalyvių, kurie turėjo pastovius santykius, o tokių, priminsime, buvo vos mažiau nei pusė. Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad atsitiktiniai santykiai neigiamas emocijas kėlė daugiausiai tiems tyrimo dalyviams, kurie artumo akimirkomis pamiršdavo apie kontraceptines priemones arba būdavo apsvaigę nuo alkoholio.

Tolimesni tyrimai parodė, kad atsitiktinių santykių sukeltas malonumas priklauso nuo motyvacijos, kuri ir lemia šių santykių atsiradimą. Buvo įrodyta, kad atsitiktinis seksas gali taip pat kelti ir depresiją, tačiau tik tokiu atveju, jeigu tam paskatino noras atkeršyti antrajai pusei, pakelti savivertę arba pamiršti gyvenimiškas problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)