Lytinis potraukis ne visada yra vienodas. Vieną minutę jautiesi žvitrus, o kitą mieliau išgertum arbatos ar pasnaustum. Nors lytinis potraukis labai svarbus – be jo mūsų nebūtų – mokslinių tyrimų šioje srityje iki šiol stinga.

Psichologai nusprendė pasiaiškinti lytinio potraukio esmę, kodėl įvairių žmonių lytinis potraukis skiriasi ir kaip jis keičiasi bėgant metams tame pačiame žmoguje.

Ar vyrai turi stipresnį lytinį potraukį?

Vyrai yra sekso valdomos būtybės, galvojančios apie jį kas septynias sekundes? Nevisai.

Vyrai iš tiesų apie seksą galvoja daugiau nei moterys (34 kartus per dieną, lyginant su moterų 19 kartų per dieną – taigi, maždaug kas 1700 sekundžių), tačiau vyrai taip pat dažniau galvoja ir apie maistą bei miegą. Kitaip tariant, vyrus valdo ne seksas, o poreikiai.

Taip pat vertėtų paminėti, kad moterys toli gražu nėra sekso poreikio nejaučiančios būtybės – apie dvi dešimtis su seksu susijusių minčių per dieną sudaro daugiau kaip vieną per valandą, jei neskaičiuosime miego valandų.

Ar bėgant metams lytinis potraukis silpsta?

Amžius yra kitas veiksnys, kuriam mes teikiame didelę reikšmę kalbant apie lytinį potraukį.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 18-59 metų suaugusieji, nustatė, kad su amžiumi didėja mūsų polinkis į seksualines disfunkcijas. Pavyzdžiui, vyresnio amžiaus vyrai dažniau susiduria su erekcijos disfunkcija, o vyresnės moterys dažniau turi sunkumų dėl sausos gleivinės, kurie gali lemti skausmus lytinių santykių metu. Vis dėlto, pats amžius nėra susijęs su lytinio potraukio mažėjimu.

Dvi Suomijoje atliktos nacionalinės apklausos parodė, kad lytiniam potraukiui įtakos turi daug veiksnių, tarp jų požiūris į seksą ar santykių artumas, tačiau ne amžius. Vis dėlto, bėgant metams seksu mėgaujamės rečiau, net jeigu visi aukščiau išvardinti veiksniai yra kontroliuojami.

Taigi, panašu, kad garbingo amžiaus žmonės jaučiasi tokie pat žvitrūs, kokie buvo skaičiuodami trečią dešimtį, tačiau dėl kokių nors priežasčių seksualiniams malonumams atsiduoda rečiau.

Ar stiprus lytinis potraukis reiškia geresnį seksą?

Nieko nuostabaus, kad lytinis potraukis svarbus mūsų santykiams ir lytiniam pasitenkinimui.

Vienas į poras orientuotas tyrimas parodė, kad kuo stipriau dienos metu žmonės jaučia lytinį potraukį, tuo geresnis jų seksualinis gyvenimas. Svarbiausias dalykas šiuo atveju, kad mes dienos metu seksualine prasme nemėgintumėme savęs „išjungti“. Sveikos fantazijos sustiprina mūsų potraukį ir suteikia daugiau malonumo, kai miegamojo durys pagaliau užsidaro ir prasideda veiksmas.

Kokią įtaką seksualumui daro hormonai?

Kalbant apie lytinį potraukį kontroliuojančius veiksnius, svarbus vaidmuo tenka hormonams. Vyrų atveju, didėjant testosterono lygiui tikėtinai stiprėja ir lytinis potraukis. Kalbant apie dailiosios lyties atstoves, testosterono ir kitų hormonų poveikis lytiniam potraukiui yra mažiau aiškus.

Moterų lytinis potraukis keičiasi įvairiuose jų ovuliacijos ciklo etapuose. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad didėjant testosterono kiekiui (daugiausia jo būna per ovuliaciją – 12-15 ciklo dienomis), moterys yra labiau linkusios užsiimti seksu. Beje, šis ryšys labiau pasireiškė moterims, neturinčioms nuolatinio partnerio.

Vyrauja nuomonė, kad kontraceptinės piliulės mažina moters lytinį potraukį, tačiau peržiūrėjus iki šiol atliktus šios srities tyrimus reikšmingo poveikio moterų libido nenustatyta. Nors dauguma moterų dėl kontraceptikų vartojimo nejaučia jokios įtakos savo lytiniam potraukiui, nedaugelis jaučia nežymų jo sumažėjimą arba nežymų jo padidėjimą.

O kaip psichologiniai ir aplinkos veiksniai? Ar aistra priklauso nuo to, su kuo mes esame? Ar lytiniam potraukiui turi įtakos tai, kaip mes vertiname savo kūną, ar jį veikia stresas ir alkoholio vartojimas? Į šiuos klausimus mokslininkams dar teks atsakyti, tačiau kol kas kasdieninio gyvenimo poveikis lytiniam potraukiui didžiąja dalimi yra paslaptis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)