Juo labiau, jeigu susimąstytume, santykiai – romantiški, draugiški ar dalykiniai – nebūtinai paklūsta sausai logikai. Visada tai yra žaidimas, kurio taisyklės gali varijuoti, tad jose pakanka vietos ir tradicijoms, ir jų nesilaikymui.

Kultūrinis disonansas

Garsiojoje amerikiečių komedijoje „Kas čia kalba“ (Look Who's Talking) pagrindinės herojės gerbėjas, klaidingai ją laikantis emancipuota „Mis Nepriklausomybe“, siekdamas išvengti aršios feministės pykčio, nedrįsta atidaryti jai durų, apmokėti vakarienę ir net nupirkti bilietų į kiną.

Juokas juokais, tačiau toks vyrų elgesys šiais laikais pakankamai tikėtinas, ypač jeigu jūs esate iš skirtingų šalių, mat skirtingose kultūrose pinigų klausimas traktuojamas kiek kitaip. Amerikiečiai nemato nieko blogo, jeigu moteris pati už save moka.

Europiečiai taip pat dažnai linkę sąskaitą dalytis pusiau, ypač jeigu to reikalauja pati moteris, taip demonstruodama savo savarankiškumą. Tad jeigu staiga vyras nesiūlo apmokėti jūsų kavos, neskubėkite daryti išvadų apie jo neišsiauklėjimą, juo labiau manyti, kad jūs jam nepatinkate – jis tik elgiasi pagal jam įprastas taisykles ir nenori jūsų įžeisti.

Kas moka per pirmąjį pasimatymą?

Per pirmąjį pasimatymą sąskaitos apmokėjimas yra stipriosios lyties prerogatyva ir tai yra ne vien etiketo klausimas. Netgi šiais lygių teisių laikais vyrams per pirmąjį pasimatymą norisi pademonstruoti savo patikimumą ir atsakingumą, o vakarienės apmokėjimas – viena iš galimybių tai padaryti.

Neatimkite iš jų šio malonumo, juo labiau, kad ši pasimatymo dalis gali daug pasakyti apie jūsų gerbėją. Tad jeigu vyre vertinate dosnumą, jums kažin ar patiks toks, kuris pamatęs sąskaitą pradeda balsu piktintis restorano brangumu arba iš godumo atsisako padavėjui palikti arbatpinigių.

Išimtis galima tik tuo atveju, kai jūs tikrai neketinate su kavalieriumi susitikti ateityje. Mandagus, tačiau atkaklus pasiūlymas apmokėti sąskaitą kartu jūsų gerbėjui taps nedviprasmišku signalu, kad antro pasimatymo tikėtis neverta.

Tiesa, kaip rodo statistika, daugumai vyrų net nesėkmingas pirmas pasimatymas nėra pretekstas permesti vakarienės apmokėjimą ant trapių moters pečių – tokios nerašytos vyriškos gero tono taisyklės.

Susitikimas su draugais

Spontaniški draugiški pasisėdėjimai paprastai apmokami „susimetant“, tačiau jeigu vyras primygtinai prašo leisti jam apmokėti sąskaitą, neatsisakykite ir nesmerkite šio gesto – patikėkite, jūsų draugas nuoširdžiai džiaugsis galimybe pabūti džentelmenu, net jeigu jus su juo sieja išskirtinai draugiški santykiai.

Kalbant apie dalykinius susitikimus, versle galioja savi įstatymai, kurie skiriasi nuo romantiškų ir draugiškų santykių. Netgi smulkmenose – įskaitant ir susijusias su finansais – reiktų elgtis atsargiai. Dalykines vakarienes paprastai apmoka kviečiančioji pusė, net jeigu tai yra moteris ir ji pakvietė vyrą.

Daugeliu atvejų vyras, paisydamas etiketo, pasiūlys pasidalinti išlaidas ar apmokėti visą sąskaitą, tačiau tai kaip tik tas atvejis, kai į gražų gestą reiktų atsakyti neigiamai.

Jūs seniai esate kartu

Kiekviena pora savo finansų politiką formuoja savo nuožiūra, o unikalių taisyklių čia nėra ir būti negali. Vieni laikosi tradicinės teorijos, kad „atnešti į namus mamutą“ yra vyro pareiga, o moteris turi būti namų šeimininke ir įkvėpėja, tačiau tikrai ne maitintoja.

Kitiems, priešingai, atrodo, kad XXI amžiuje gražiosios lyties niekaip negalima apriboti virykle ir skalbykle, nes moterys gali (ir privalo) siekti nepriklausomybės ir aprūpinti šeimą kartu su savo antrąja puse. Vis dėlto, statistika rodo, kad tradicinis vyrų, kaip maitintojų, suvokimas iki šiol stiprus – net būdami ilgalaikiuose santykiuose 60 procentų vyrų prisiima išlaidas, susijusias su bendromis pramogomis.

Be to, 40 procentų vyrų (lyginant vos su 18 procentų moterų) pareiškė, kad jie pilnai apmoka visas šeimos buitines išlaidas. Laikytis bendros tendencijos ar nustatyti savas taisykles – tai jau spręsti jums.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (928)