1. Jums įsiskaudėjo galvą, o jūs pakviesti “darbinei” vakarienei pas vyro kolegas, jūs:

a) sukaupiate jėgas ir einate;

b) važiuojate su jais į svečius, bet reikalaujate kompensacijos dovanos pavidalu;

c) reikalaujate, kad ir jis niekur be jūsų neitų;

d) liekate namie.

2. Vyras turi problemų darbe ir namo grįžta sudirgęs, jūs:

a) visada išklausote jo problemas, stengiatės prablaškyti;

b) nukreipiate jo dėmesį savo reikalų aptarimui;

c) patariate kaip jam pasielgti;

d) nekreipiate į jį dėmesio.

3. Jūsų sutuoktinį atleido ir šeimyninis biudžetas stipriai sumažėjo, jūs;

a) stengiatės visomis jėgomis uždirbti daugiau ir sumažinate išlaidas;

b) reikalaujate, kad “šitas tinginys” skubiai ieškotų pinigų;

c) pradedate ieškoti, kur jį įtaisius;

d) gyvenate kaip gyvenę, skolinatės pinigus- jis po to atiduos.

4. Jūs:

a) domitės vyro profesiniais reikalais;

b) vis labiau domitės tuo, kiek jis gauna;

c) kontroliuojate jo reikalus;

d) domitės tik tuo, kas jus domina.

5. Jūs:

a) dažnai giriate vyrą;

b) giriate vyrą, kai jis dosnus ir jums suteikia malonumo;

c) kritikuojate jį: mažai dirba, mažai uždirba;

d) negiriate, bet ir nekritikuojate vyro.

6. Jūs:

a) gana dažnai su juo aptariate jūsų bendras perspektyvas;

b) aptariate su juo tai, ką norėtumėte iš jo gauti;

c) dažnai reikalaujate, kad jis jums atsiskaitytų, ką jis veikė ir ką veiks rytoj;

d) manote, kad kaip bus, taip bus.

7. Jūs:

a) pasiruošusi eiti mokytis, kad dalyvautumėte vyro biznyje;

b) pageidaujate, kad jis viską darytų pats;

c) laikote save absoliučiai kompetentinga, kad duotumėte reikalingus patarimus;

d) įsitikinusi, kad kiekvienas turi savo reikalą ir jų painioti neverta.

8. Jūsų vyrui gresia komandiruotė 2 metams, kur teks gyventi susispaudus, jūs:

a) nedarysite iš to problemos;

b) pareikalausite, kad jis rastų galimybę sudaryti jums sąlygas, prie kurių jūs pratusi;

c) apversite viską, bet savo pasieksite - sąlygas jums suteiks pačias geriausias;

d) atsisakysite kelionės.

9. Jūsų sutuoktinis darbui skiria per daug laiko, ir jums tenka dažnai būti vienai, jūs:

a) stengiatės per tą laiką padaryti kai ką naudingo šeimai;

b) nesitaikstysite su tuo ir pareikalausite iš jo kuo greičiau pakeisti darbą;

c) manote, kad viskas dėl jo neorganizuotumo ir kad jums laikas pačiai planuoti jo reikalus;

d) susirasite meilužį.

10. Pas jūs su vyru:

a) daug bendrų draugų ir interesų;

b) yra bendrų reikalų, kuriuose jis jums padeda;

c) bendra absoliučiai viskas;

d) bendra tik patalynė.

REZULTATAI

Jeigu į šešis klausimus pasirinkote atsakymo “a” variantą, vadinasi jūs - TIKRA DRAUGĖ, ir aktyviai suinteresuota tuo, kad jūsų sutuoktinio reikalai susiklostytų sėkmingai. Jūsų negąsdina sunkumai, jūs pasiruošusi palaikyti vyrą netgi sunkiausiais laikais. Dėl šeimyninės sėkmės jūs sugebate net apriboti save, tikite geresniu gyvenimu ir stengiatės palaipsniui judėti reikalinga kryptimi. Su daugeliu problemų galite savarankiškai susitvarkyti. Su jumis komfortabilu ir šilta, todėl vyrui jūs galite padėti pasiekti sėkmę.

Jeigu į šešis ir daugiau klausimų pasirinkote “b” variantą, tai jūs- VARTOTOJA. Jūsų egoistiška pozicija vargu ar gali suteikti jūsų sutuoktiniui jėgų ir stabilumo. Jūs bevelijate tik nepažeisti savo komforto ir nesiimsite jokių priemonių dėl vyro sėkmės ir šeimos sutvirtinimo. Jūs manote, kad tai iš esmės jo rūpesčiai. O jums reikalingas rūpinimasis ir dėmesys. Jūsų vyro sėkmė jei ir galima, tai be jūsų dalyvavimo.

Jeigu į šešis ir daugiau klausimų pasirinkote variantą “c”, tai jūs - MOKYTOJA. Jūs susirūpinusi vyro likimu ir įsitikinusi, kad tas “netikėlis” be jūsų pagalbos nepajėgus nieko pasiekti. Jūs įsitikinusi, kad jūsų griežta kontrolė jam paprasčiausiai būtina. Ko gero, laikas suteikti jam galimybę bent ką nors padaryti pačiam. Priešingai, jeigu net ir jums patronuojant jis ko nors pasieks, tai rezultato neišlaikys.

Jeigu į šešis ir daugiau klausimų pasirinkote variantą “d”, tai jūs - ABEJINGA. Jus mažai jaudina vyro reikalai. Išimtį sudaro atskiri klausimai, susiję su jūsų bendru pragyvenimu. Jūs neturite bendrų reikalų ir tikslų. Stebėtina apskritai, kad jūs sugebate būti kartu. Tačiau apie jokius savo apribojimus dėl jo arba bendras perspektyvas kalbos nėra. Bet kuriuo momentu, jei jūsų kas netenkins, “suplasnosite ir išskrisite” be gailesčio. Todėl jumis sunku pasikliauti, o jūsų vyro sėkmė jums nerūpi.

Jeigu jūsų atsakymuose yra įvairių variantų maždaug vienodomis dalimis, vadinasi, jūsų požiūryje į vyrą yra visos keturios elgesio strategijos. Skirtingose situacijose galite pasielgti skirtingai. Todėl, jei jūs vis tik suinteresuota vyro sėkme, laikas būtų apsispręsti.

PSICHOLOGO NUOMONĖ

Iš tikrųjų, darbas vyrui - tai viskas. Tai daugiau, nei šeima, daugiau, nei meilė, seksas… Darbas vyrui duoda pinigų, galimybę įsitvirtinti, pasijusti įdomiu, reikalingu, pasitikinčiu savimi ir tikinčiu rytdiena. Todėl daugumai vyrų darbo praradimas sukelia visatos tragedijos jausmą. Tik nedaugelis tokioje situacijoje gali susikaupti ir pradėti veikti. Apatija, bejėgiškumo jausmas, kartais paprasčiausiai šokas - iš esmės adaptacijos periodu staigiai pasikeitus aplinkybėms šios reakcijos natūralios kiekvienam žmogui.

Problema atsiranda tada, kai šis periodas užsitęsia. Kuo ilgiau tęsiasi neveiklumas, tuo blogesnė būklė - tiek fizinė, tiek ir psichinė. Atsiranda vienišumo jausmas, pykimas ant savęs, aplinkinių, dirglumas. Sumažėja savęs vertinimas, atsiranda nepilnavertiškumo kompleksai. Tai ta pati aklavietė, kuri neleidžia eiti toliau ir keisti situaciją teigiama linkme.

Tyrimai parodo, kad jau po trijų mėnesių nieko neveikimo šansų sėkmei ir atgimimui staigiai sumažėja.

Ką daryti? Atsakymas vienareikšmis - veikti. Tai tinka ir praradusiam darbą vyrui ir žmonai, kuri yra šalia darbą praradusio vyro. Kaip veikti?

Patarimai JUMS

1. Jums reikia visų pirma suprasti, pajausti vyro būseną. Ir sukaupti kantrybę. Pasistenkite išsaugoti rimtį, nepuldama jo su savo pergyvenimais bei susijaudinimais ir nesukeldama panikos.

2. Pirmomis dienomis suteikite vyrui galimybę išsikalbėti, išsiverkti, patylėti - priklausomai nuo to, ko jam reikia.

3. Ateityje neleiskite jam vėl ir vėl pergyventi, dar ir dar kartą prisiminti tai, kas atsitiko. Jūsų užduotis padėti jam išmokti gyventi dabartimi ir svarbiausia- ateitimi. Kaip? Ignoruokite bet kokius “kenksmingus” pokalbius apie tai, kas bus, apie tai, kokios išeitys yra iš esamos situacijos.

4. Nesielkite neprotingai: neerzinkite, nekaltinkite, nežeminkite, neįžeidinėkite. Visa tai kontraindikacija! Tai pailgina vyro išeities periodą iš sunkios jam situacijos.

5. Negailėkite (kraštutiniu atveju, nerodykite savo gailesčio). Tai kenksminga: gailestis tik pabrėžia jo bejėgiškumą. Pasijutęs menku, vyras gali pasielgti dvejopai. Jis arba panorės jus palikti, kad nematytų ir negirdėtų “savo gėdos liudininko”. Arba palaipsniui taps bejėgišku “sūneliu”. Nuo šio momento jūs jau ne žmona, jūs - motina. Jūs pradėsite už jį galvoti, dirbti, uždirbti pinigus. O jis toliau pergyvens. Ir kuo ilgiau tai tęsis, tuo mažiau šansų, kad jis pats suaktyvės.

6. Suprasdama vyrą, priimdama jo nuotaikas, palaikykite jo tonusą, nesiimkite atsakomybės už tai, ką jis gali atlikti pats. Jis turi atsiminti, kad jis ir tik jis atsako už jus, už vaikus, už save, už jūsų šeimą. Atsakomybės jausmas leis jam greičiau išeiti iš krizės ir užsiimti reikalu.

7. Tai nereiškia, kad jūs neturite aktyviai jam padėti ieškoti darbo. Mobilizuokite visus ryšius, peržiūrėkite skelbimus laikraščiuose, internete. Ieškokite žmonių, kurie vyrui padės įsitaisyti naujoje vietoje. Kai kuriais atvejais šią pagalbą verta organizuoti netiesiogiai. Galbūt bus geriau, jeigu jūsų surastus variantus vyrui pasiūlys bendri draugai.

8. Kad vyras neturėtų kada sielvartauti ir savęs gailėti, apkraukite jį. Fizinis darbas naudingas. Dabar būtent tas momentas, kai jis gali prikalti viską, kas nebuvo prikalta, išardyti, suremontuoti ir t.t.

9. Ir, natūralu, svarbiausia. Kai vyras jaučia paramą, supratimą, meilę, tai jam didžiausias stimulas. Tad parodykite jam, kad jį mylite, kad juo tikite. Patikiname, dviese jums viskas pavyks.

Patarimai JAM (galite duoti paskaityti savo vyrui)

Darbo nėra. Suvokite tai ir palikite ramybėje praeitį. Neleiskite sau sugrįžti į ją. Imkite gyventi ateitimi.

Jeigu šeimoje nėra pinigų, raskite būdų juos uždirbti. Tegul kol kas pajamos bus mažesnės, nei anksčiau, ir darbas ne toks prestižiškas. Nepasiduokite apgaulingai gėdai. Svarbiausia - išsilaikyti paviršiuje.

Keiskite įpročius, nebūkite jų įkaitais. Dažnai patyrę bankrotą verslininkai apsunkino savo padėtį tuo, kad negalėjo, pavyzdžiui, sau leisti pirkti produktus turguje ir tai darė brangiuose supermarketuose. “O ką žmonės pasakys?” - toks požiūris niekam tikęs.

Ieškokite naujo, jūsų verto darbo. Čia tinka visi būdai. Pažįstami, draugai, seni ryšiai, agentūros, skelbimai laikraščiuose ir t.t. Čia svarbiausia atsiminti, kad sekasi tam, kas daug kartų bando. Nenusiminkite, kad iškart, ko gero, nebus to rezultato, kurio tikitės. Svarbiausia - būti atkakliam.

Ir svarbiausia - tvirtai tikėti, kad pavyks! Juk jums jau sekėsi, vadinasi, buvo galimybės ir sugebėjimai, kurie tikrai niekur nedingo. Viskas liko, vadinasi, gali būti panaudota. Svarbiausia - rasti tą vietą, kur tai galima panaudoti. Nesustokite ties tuo, kas buvo vakar. Dauguma daro klaidą, atkakliai ieškodami darbo tik pagal savo specialybę. Ieškokite ten, kur galima rasti.

Štai citata iš P.Vaclaviko knygos “Kaip tapti nelaimingu be pašalinių pagalbos”: “Girtuoklis atkakliai kažko ieško po gatvės žibintu. Ateina policininkas ir klausia, ką jis ten bando surasti, tas atsako: “Savo rakto”. Abu tęsia paieškas. Pagaliau, praėjus kuriam laikui, policininkas teiraujasi, ar nukentėjęs įsitikinęs, kad raktas pamestas būtent čia, į ką girtuoklis protingai atsako: “Aišku, kad ne čia, o ten, toliau, bet juk čia šviesiau”. Nebūkite panašūs į šio pasakojimo herojų.

Neretai išsikapanoti iš gyvenimo painiavos trukdo kitų įžeidimai, ieškojimas kaltų, savęs kaltinimas. Geriau kelti klausimą: ne kas kaltas, o ką daryti? Priimkite nutikimą kaip naują galimybę jūsų gyvenime, kuri teisingai elgiantis atvers jūsų paslėptą potencialą. Maža to, netgi laikina “prastova”- tai juk iš tikrųjų laimė. Kada anksčiau jūs turėjote galimybę paprasčiausiai pamiegoti papildomą valandėlę, pagalvoti apie save, apie gyvenimą! Tad išnaudokite laimingus momentus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją