Protas+lytis

Kas, paklausite, tokie – SAPIOSEKSUALAI? Negirdėjote, nieko tokio. Aiškiname: sapio lotyniškai reiškia „protas“, sexus – „lytis“. Taigi sapioseksualai – žmonės, kuriuos seksualiai labiau jaudina ne partnerio kūnas, o jo protas.

Šį terminą pasauliui padovanojo seksologijoje išgarsėjusi Zacher-Mazox šeima. Evos fon Zacher-Mazox dukra aktorė ir dainininkė Marian Evelyn Faithfull pirmoji paskelbė šį terminą, papasakojusi apie tai, kad intelektas gali būti seksualus. „Yra toks skambus apibūdinimas „sapioseksualus“. Taip sakome apie žmogų, kuris seksualiai jaudina ne tiek kūnu, kiek protu“, - sakė moteris.

Sapioseksualai seksualiai susijaudina intelektualiai bendraudami. Jiems tai geriausias afrodiziakas. O seksas be filosofinių pašnekesių – viso labo bedvasiai ir beprasmiai kūno judesiai.

Patrauklus - nereiškia seksualus

Prasidėjus sapioseksualų judėjimui iškilo klausimas, kas iš viso bendro tarp jų sekso. Tai, kad daugumai patinka partneriai, su kuriais yra apie ką pakalbėti, - visiškai natūralu: tai suartina, stiprina santykius, suteikia seksui prasmės. Tačiau viena yra kalbėtis ir visai kas kita seksualiai dėl to susijaudinti.

Todėl jeigu jus traukia išsilavinę žmonės, galintys kalbėtis ne tik banaliomis temomis, dar nereiškia, kad jūs sapioseksualas.

Tačiau jeigu per jūsų kūną nuo intelektualių kalbų pradeda bėgioti šiurpuliukai, o širdis ima daužytis kaip paklaikusi, galite drąsiai save vadinti sapioseksualu.

„Aš susitikinėjau su vyru. Jo išvaizda buvo visiškai ne mano skonio. Maža to, jis buvo už mane žemesnis, - portalui health.passion.ru pasakojo Galina. – Jis dirbo vyno fabrike ir kai imdavo pasakoti apie jo rūšis, apie vynuogių skynimą, apie vyndarystės subtilybes, man būdavo gėda, kad aš nieko nežinau. Klausydavausi jo, tačiau ne visada girdėjau. Jis susijaudinęs kalbėdavo apie savo profesiją, manęs gal net ir nepastebėdamas. O aš tuomet norėdavau tik vieno – aistringai jį pabučiuoti ir atsiduoti jam čia ir dabar.“

Kaip atsirado sapioseksualai

Evoliucijos požiūris

Greičiausiai evoliucija ir lėmė seksualumo pasikeitimus. Senovėje nukauti mamutą galėjo tik stiprus, vikriai kuoką valdantis vyras, galėjęs atnešti mylimajai grobį. Dabar gi laimėtų tas, kuris išsiaiškinęs mamuto elgseną sumeistrautų išmanius spąstus.

Alfa vyrų (senovės žmonių gentyse buvo vyrai, kurie labiau dominuodavo, buvo agresyvesni, pajėgūs labiau pratęsti giminę nei kiti) seksualumą, siekiant pratęsti giminę, mokslininkai laikė normaliu reiškiniu. Tačiau dabar vertybės kitokios ir tik jėga giminės nebepratęsi. Būtent todėl moterų akyse seksualesni pamažu tampa protingi ir išsilavinę vyrai.

Greičiausiai šie pokyčiai įvyko dėl to, kad moterys irgi tapo intelektualesnės, sustiprėjo jų vaidmuo visuomenėje.

Z.Freudo požiūris

Sapioseksualumas šiuo atveju paaiškinamas kaip troškimo tęsti vaikystės žaidimus su protingu ir išsilavinusiu tėvu pasekmė. Tėvo savybių „perkėlimas“ partneriui lemia tai, kad moterį seksualiai jaudina jos dėmesį intelektualiu bendravimu patraukiantis vyras.

Seksologų požiūris

Ne vieną amžių žmonės išgyvena įvairius prieštaravimus, ne vieną amžių renkasi įvairius kraštutinumus. Mokslininkai tai vadina evoliucijos ciklais. Greičiausiai jie ir lėmė, kad po ilgų seksualinė revoliucijos, laisvų santykių bei atvirumo metų pasauliui vis labiau ėmė rūpėti dvasiniai dalykai. Vis labiau populiarėja ezoterika, įvairios sekso praktikos, energija bei joga. Vis dažniau yra smerkiamas „gyvuliškas, purvinas ar juslinis“ seksas. Tačiau seksologai atviri – tai natūralūs instinktai ir taip paprastai jų neatsikratysi...

Verta žinoti:

Tarp vyrų sapioseksualų taip pat sparčiai daugėja. Ar verta stebėtis? Ne. Juk šiuolaikinės moterys nė iš tolo nebeprimena tik namų šeimininkių, kurių pagrindinė užduotis – paruošti vyrui valgyti ir pagimdyti vaikų. Šiuolaikinės moterys stiprios, pasitikinčios savimi, žinančios savo vertę. Vyrai jose įžvelgia ne tik būsimas žmonas ir jų vaikų motinas, bet ir lygiavertes gyvenimo partneres.