Ko gero esate girdėję apie panseksualumą. Bet ar esate girdėję apie demiseksualumą? Jei dar negirdėjote, paaiškinsime. Demiseksualas yra žmogus, kuris nejaučia seksualinio potraukio tol, kol nepajunta emocinio ryšio – tokio, kaip pasitikėjimu pagrįsta draugystė, womenshealthmag.com teigia Demiseksualumo tyrimų centras.

Sertifikuota sekso terapeutė ir konsultantė santuokos ir šeimos klausimais Holly Richmond tai aiškina taip: „Paprastai kai mes susipažįstame su kitu asmeniu, fizinė trauka atsiranda per kelias sekundes. Demiseksualai iš pradžių apskritai nejaučia jokios traukos. Jiems visų pirma svarbu romantiški jausmai, meilė ir draugystė. Seksualinį potraukį ir geismą jie pajunta vėliau, ir tai jiems tikrai nėra varomoji jėga.“ Kitaip tariant, jiems viskas visiškai kitaip, nei rodoma Holivudo filmuose, kur veikėjai pajunta geismą iš pirmo žvilgsnio.

H. Richmond taip pat patikslino, kad demiseksualumas neapsiriboja konkrečia lytimi ar orientacija – galima būti demiseksualiu heteroseksualu, poligaminiu demiseksualu, ir pan.

Sertifikuota sekso terapeutė ir seksologė Jenni Skyler santykius su demiseskualiu asmeniu apibūdina kaip „draugystę, kurioje įsižiebia ugnis“.

Štai penki dalykai, paaiškinantys, kas yra ir kas nėra demiseksualumas.

Tai gana naujas seksualumo apibūdinimas

„Wired“ praneša, kad pirmą kartą šis terminas buvo paminėtas internete 2006 m. „Asexual Visibility and Education Network (AVEN)“ forume. Tiesą sakant, greičiausiai demiseksualai egzistavo ir anksčiau, bet iki šiol nebuvo aiškaus šios specifinės seksualinės tapatybės apibūdinimo. Nėra aišku, kiek žmonių save identifikuoja kaip demiseksualus, bet ekspertai mano, kad ši orientacija nėra reta. „Sakyčiau, labai daug moterų yra demiseksualios“, – mano J. Skyler.

Egzistuoja keli terminai, apibūdinantys tą pačią idėją

Demiseksualai gali save vadinti „pilkaisiais aseksualais“, bet H. Richmond sako, kad šis terminas turi daug skirtingų reikšmių. Pilkieji aseksualai, pilkieji asai, pilkieji-a ir pan. priklauso didelei aseksualų ir demiseksualų grupei, bet seksualinį potraukį jie realizuoja kitaip, sako ji.

„Pilkasis aseksualas seksualinio potraukio nevertina kaip juodo ir balto („taip, aš galiu jausti potraukį kažkam“ arba „ne, manęs niekas seksualiai netraukia“), jis naudoja pilką prizmę, kurioje yra erdvės žodžiui „kartais“. Šios pilkosios erdvės idėja būdinga žmonėms, kurie paprastai nejaučia seksualinio potraukio, bet vis dėlto jie gali jį pajusti, – sako ji. – Visiems žmonėms potraukis yra ir somatinis, ir psichologinis, bet pilkieji aseksualai nejaučia seksualinio potraukio taip dažnai, kad atitiktų visuomenės ar kultūrines normas.“

Tai, kad esi demiseksualas, nereiškia, kad tau nepatinka seksas

H. Richmond pabrėžia, kad demiseksualai gali mėgautis seksu ir juo mėgaujasi, bet tik su žmonėmis, kuriems iš pradžių pajuto emocinį potraukį.

Demiseksualumas nesusijęs su morale

„Nėra taip, kad demiseksualių žmonių moralinės ar etinės normos aukštesnės nei kitų, – aiškina H. Richmond. – Paprasčiausiai juos visų pirma domina emocinis aspektas.“

Tai nėra nei tradicinė, nei nenormali orientacija

„Demiseksualumo jokiu būdu nereikia patologizuoti, – sako H. Richmond. – Jis netelpa į mūsų tradicinius žmogaus seksualumo rėmus, bet aš manau, kad jei kas nors jaučiasi geriau taip save apibūdindamas, tada tai yra gerai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (258)