Internete paskelbta ištrauka iš šešto dešimtmečio knygos „Namų ekonomikos knyga“ sulaukė didžiulio susidomėjimo, daugelis nežinojo, stebėtis ar šaipytis iš to meto patarimų moterims, rašoma dailymail.co.uk.

Kas pirmiausia? Pagaminkite vakarienę.

„Suplanuokite, netgi iš vakaro, kad laiku pagamintumėte gardų valgį. Taip parodysite, kad apie jį galvojote ir paisote jo poreikių. Dauguma vyrų grįžta namo alkani, skanus valgis – šilto sutikimo, kurio jam reikia, dalis.“

Pasigražinti irgi buvo privaloma, moterims buvo patariam 15 min. pailsėti, kad „grįžus vyrui namo, būtų gaivi“.

„Atnaujinkite makiažą, įsiriškite kaspiną ir gaiviai atrodykite. Jis darbe daug bendravo su varginančiais žmonėmis. Būkite žvali, įdomi. Jo nuobodžią dieną reikia praskaidrinti“, – rašoma kitoje ištraukoje.

Palaikyti namuose švarą buvo neginčijamas dalykas, damos ragintos prieš vyrui grįžtant iš darbo apžiūrėti svarbiausias namų vietas – patikrinti, ar kur nesimėto vadovėlis ar žaislas.

„Nuvalykite nuo stalų dulkes. Jūsų vyras jausis, kaip grįžęs į poilsio ir tvarkos uostą, jums irgi bus smagiau“, – rašoma patarimuose.

Patariama nuprausti, sušukuoti vaikus ir pasirūpinti, kad namuose būtų kuo mažiau triukšmo – iš anksto išsiurbti, suplauti indus ir išskalbti drabužius su skalbimo mašina.

Moterims patarė padėti vyrui „atsisėsti patogioje kėdėje“, paruošti jam „vėsaus ar karšto gėrimo“.

„Kalbėkite tyliu, švelniu, raminančiu ir maloniu balsu. Leiskite jam pailsėti, atsikvėpti“, – rašyta knygoje.

Tarp draustinų dalykų – kalbos apie problemas ar priekaištai, ypač jei jau laikas vakarienės. „Laikykite tai smulkmena, palyginus su tuo, ką jam veikiausiai teko patirti per dieną.“

Žmonos ragintos pirma leisti pakalbėti vyrui, „tegu vakaras būna jo“, „pasistenkite suprasti jo poreikį pareiti namo ir pailsėti“.

Reakcijos į šešto dešimtmečio patarimus namų šeimininkėms buvo labai įvairios.

„Stengiuosi suprasti, į ką čia globėjiškai reaguojama – į moteris, kurioms patariama visa tai daryti, nepaisant ilgiausio namų ruošos darbų sąrašo, ar į vyrus, su kuriais raginama taip elgtis po eilinės dienos darbe“, – rašė skaitytojas.

„Pamenu, mano mama šitaip elgėsi. Bet ir tėtis elgėsi su ja kaip su karaliene. Buvo didžiulė abipusė pagarba. Gražiausia santuoka, kokią tik esu mačiusi“, – teigė viena moteris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)