Rytų Prancūzijos miestas, laikomas Elzaso regiono sostine dar yra vadinamas transporto ir kultūros centru. Jei ilgų atostogų išvykų kol kas neplanuojate ir laiko turite tik trumpai turistinei kelionei – „Info Ekspresas“ siūlo keletą įstabių Strasbūro vietų, kurias aplankė mūsų žurnalistė Karolina.

Nusileidus Strasbūro oro uoste apie 10 valandą vakaro, nutariau, kad suradusi viešbutį, išeisiu trumpam pasivaikščiojimui aplink miestelį. Draugė patikino, kad vykstant į bet kokią kelionę, būtina pamatyti naktinį miestą. Išlipusi iš traukinio centrinėje Strasbūro stotyje, pagal žemėlapį, nutariau pėsčiomis susirasti vietą, kurioje apsistosiu.

„Hotel Patricia“ buvo už keleto kilometrų nuo stoties, todėl kaip bebūtų keista, be didesnių nuklydimų, viešbutį pasiekiau per 30 minučių. Iš anksto pranešus apie vėlyvą vizitą, buvau gavusi įėjimo kodus ir buvo pranešta, kad mano kambarys bus trečiame aukšte, o jo duryse bus paliktas raktas. Pasidėjusi daiktus, išsprukau vidurnaktį mušant varpams į senamiesčio gatves. Tylus, ramus ir šiltas vasaros vakaras – sumigęs miestas ir tvankus oras.

Apėjusi nedidelį ratą, įsiminiau keletą pagrindinių vietovių ir grįžau namo ilsėtis.

Rytą susidariusi trumputį planą, nutariau aplankyti vietas, kuriose nereikės papildomai mokėti. Pasitelkusi į pagalbą žemėlapį, kurį radau internete, pėsčiomis sukoriau 30 km – paragavau tikro, vienišo turisto duonos.

Pirma stotelė – vyriausybinės įstaigos

Kai visos teisminės gynybos priemonės savoje valstybėje yra išnaudotos – ginti savo, kaip žmogaus, teises vykstama būtent į Strasbūrą. Atstumas nuo senamiesčio iki Europos Žmogaus Teisių Teismo bei Europos Parlamento būstinės yra apie 3 km. Šiame senesnės statybos, jaukiame mieste įstaigos labai išsiskiria savo modernumu. Norint apsilankyti viduje ir iš arčiau susipažinti su vieta, į kurią plūsta skundai iš visos Europos (EŽTT), būtina išankstinė registracija, po kurios jums atvykus bus išduotas asmeninis lankytojo pasas.

Atėjus prie Aukščiausiojo teismo visada galima sutikti dėl skirtingų priežasčių protestuojančius asmenis, kurie visai čia pat, kitoje gatvės pusėje yra įsirengę nedideles stovyklavietes. Norėdama pasmalsauti, nutariau pasiklausti protestuojančiųjų, kokie vėjai juos čia atpūtė.

Žadėjusi maloniai 5 minutes šnektelėti ir paklausti vos kelių klausimų, išgirdau tikrą kriminalinį detektyvą, protestuojančiųjų nusistatymą ir replikas kostiumuotiems praeiviams bei keletą, galbūt vertingų, o gal ir ne gyvenimiškų patarimų.

Elzaso simbolis

Kitoje gatvės pusėje nuo Europos Parlamento galima apsilankyti parke, labai primenančiame Palangos Tiškevičių rūmų parką. Išskirtinis jo akcentas yra ant parke esančio dvaro stogo išsidėstę gandrų lizdai.

Čia pat, apsidairius galima pamatyti, kaip grakštieji paukščiai pievoje renka šapelius ir šakeles, kuriuos nedelsdami skraidina ant namo stogo ir suka į savo lizdus. Kiek vėliau, miesto centre pastebėjau daugybę įvairaus pavidalo gandro suvenyrų ir pasiteiravus viešbutyje paaiškėjo, kad gandras yra išskirtinis Elzaso regiono simbolis.

Vietiniai tvirtai tiki skirtingais ir pranašiškais gandrų rodomais ženklais, kaip ir šiuo: jei pro tavo namus praskrido gandras – namuose gims vaikelis. Baltasis gandras taip pat simbolizuoja ištikimybę savo gimtajam kraštui, mat šis paukštis per savo gyvenimą turi tik vieną lizdą, į kurį, kad ir kas bebūtų, visada mėgins sugrįžti.

Mergelės Katedra

„Cathédrale Notre–Dame de Strasbourg“- kruopštus ir įspūdingas miesto akcentas, kurį pamatyti turi kiekvienas čia besisvečiuojantis. Norintiems detaliau apžvelgti šį statinį gali prireikti net geros valandos. Smulkūs raštai ir piešiniai persilieja į dar smulkesnius, o šie į vos beįžiūrimus. Angelai, šventieji ir kiti dangiški simboliai yra daug kruopštumo ir metų reikalavęs darbas.

Katedros statybos užtruko net 227 metus. Jos prasidėjo 1647-ais, o baigėsi 1874-ais metais. Ši katedra yra šešta aukščiausia bažnyčia, pastatyta viduramžių laikais. Jos aukštis siekia 142 metrus. Norintiems apsižvalgyti viduje papildomai mokėti nereikia, tačiau žmonės visada kviečiami paaukoti bažnyčiai bei jos renovacijai. Viduje galite pasigrožėti ir skirtingomis dailininkų parodomis.

„La Petite France“

Daugelyje Europos miestų viena iš labiausiai lankomų vietų – senamiestis. Tokį, be abejo, turi ir Strasbūras. Mažučiai senos statybos, kai kur renovuoti namai palieka jaukumo ir įsisenėjusių tradicijų įspūdį. Norintiems papietauti restorane būtina žinoti, jog dienos valgiai čia yra itin svarbus ir gerbiamas dalykas.

Jaukios kavinukės ir restoranai pietus tiekia tik iki vidurdienio. Tad tą dieną, man pavėlavus išsirinkti restoraną, o kitoms kavinėms jau užsidarius – aš vos suspėjau padaryti paskutinį užsakymą.

Papietavusi ir patraukusi pasivaikščioti prie upės, pastebėjau nedidelį žmonių sambrūzdį ir nukreipusi akis ten, kur žiūri visi praeiviai, pamačiau, jog per Ill upę esantis tiltas pamažu keliasi, o pro jį praplaukia stiklinis ir plokščias turistinis laivelis. Dar vienas išskirtinis šio senamiesčio akcentas – judantys tiltai.

Norintys nuvykti į Strasbūrą ir pamatyti kažką įsimintino, tam neprivalo skirti daugiau nei dienos. Nedideliame mieste galima spėti apžiūrėti visas pagrindines vietas be jokių papildomų išlaidų. Aptikę pigesnius skrydžius ir iš anksto pasirūpinę nakvyne, visą likusį laiką galite skirti savo malonumui bei apylinkės pažinimui. Skrydžio bilietais pasirūpinę bent prieš mėnesį, galėsite pasimėgauti nekasdienišku ir nebrangiu savaitgaliu užsienyje.