Ne veltui sakoma, jog Tunisas – tai įspūdinga vieta, pakeičianti nusistovėjusį požiūrį į daugelį dalykų, palieka neišdildomą įspūdį ir nejučia suteikia daugiau, nei keliautojas gali paprašyti.

Sidi Bou Said – Monmartras Tunise

Tai vienas gražiausių Tuniso miestelių. XIII a. įkurtas mėlynos ir baltos spalvos Sidi Bou Saidas, vilioja savo grožiu ir architektūra bei yra įkvėpęs kūrybai ne vieną menininką, tad ne veltui šis miestelis vadinamas Tuniso Monmartru.

Iki 1820 metų į Sidi Bou Saidą nebuvo įleidžiami islamo neišpažįstantys žmonės, tačiau vėliau buvo nuspręsta atkurti gyvenvietę ir pritaikyti ją turistams, tačiau jos autentiškumas buvo išsaugotas, tad architektūra, kurią išvysite – daugybės metų palikimas.

Čia atvykę būtinai paklaidžiokite baltai mėlynomis gatvelėmis, pajuskite romantiką, prisėskite jaukioje kavinukėje ir paragaukite tikros arabiškos kavos ar tradicinės žaliosios – mėtų arbatos. Ši arbata ruošiama su daug cukraus, migdolais bei apelsino medžio žiedais. Būkite atsargūs – šio miestelio sunku neįsimylėti!

Žvaigždžių karų Matmata

Matmata – tai berberų bendruomenės kaimelis, įsikūręs kalnuotoje, sausringoje pietinėje Tuniso dalyje, Sacharos dykumos pašonėje, tad čia galima gėrėtis dykuma ir Atlaso kalnais. Kai kurie vietos gyventojai – berberai – gyvena tradiciniuose požeminiuose būstuose – troglodituose. Tai vienas autentiškiausių berberų kultūros simbolių.

Matmata garsi ir dėl to, jog čia filmuoti filmai „Žvaigždžių karai“. Dėl filmavimų, gerbėjai šiame mieste patys atkūrė kai kuriuos namus, matytus filmuose, taip pat daug ką renovavo. Tad nuvykę į Matmatą, ne tik pamatysite niekur nematytą architekturą, išlikusią nuo seniausių amžių, bet ir pabuvosite tikroje žvaigždžių karų filmavimo aikštelėje.

Šventasis Kairuanas

Tikrai nenusivilsite aplankę Kairuaną, pirmąjį Šiaurės Afrikoje musulmonų įkurtą miestą, kuris tapo ne tik Tuniso kultūros sostine, bet ir šventa islamo religijos išpažintojų vieta. Atkeliavę į šį miestą nepraleiskite progos apsilankyti Didžiojoje Sidi Okbos mečetėje. Į ją keliaudavo piligrimai iš Šiaurės Afrikos, kuriems Meka buvo sunkiai pasiekiama.

Vietiniai musulmonai didžiuojasi tuo, jog septynios kelionės į šią mečetę prilygsta vienai kelionei į Meką. Iki šių dienų Kairuanas ir Okbos mečetė tebėra labai svarbūs musulmonų religijos centrai. Tai pati seniausia ir eklektiškiausia mečetė visoje Afrikoje, o jos eksterjerą puošia nuostabios marmurinės kolonos, atvežtos iš pačios Romos ir Bizantijos.

Dar viena miesto įdomybių – Ahlabitų baseinai. Tai IX amžiuje pastatytos didžiulės vandens talpyklos po atviru dangumi, aprūpindavusios miesto gyventojus geriamu vandeniu. Netoli šių vandens baseinų yra mečetė, kurioje palaidotas asmeninis pranašo Mahometo kirpėjas – Sidi Zachibas, kuris sakoma turėjęs tris plaukus iš pranašo barzdos.

Etiketas Tunise

Galbūt jau turėjote progą pabūvoti Tunise ir niekaip negalėjote suprasti, kodėl pardavėjai čia, o ypač turguose, tokie užsispyrę ir primygtinai siūlantys pirkti. Štai čia ir prasideda etiketas: galvos kratymas ir sakymas „ne, tikrai nepirksiu” jiems – tai priešinga reikšmė, todėl dažnai turėdami vilčių seka iš paskos.

Tunise galvos kratymas į šonus reiškia – „galbūt”. Norint iš tiesų pasakyti „ne” ar atsisakyti siūlomos prekės – švelniai kilstelėjama galva ir atkišamas smakras.

Valgio metu maistas imamas tik dešine ranka, be to ši taisyklė taikoma ir kairiarankiams. Kairioji visuose islamiškuose kraštuose reiškia „nešvarią” ranką, skirtą atlikti nešvariems buities darbams.

Moterys eidamos į svečius, neturėtų apsirengti provokuojamai, verčiau labai subtiliai – pridengtomis rankomis ir kojomis, kaip ir lankantis bet kurioje šventykloje, o ypač – vienuolyne. Taip pat būdamos viešoje vietoje (ne jūsų viešbučio teritorijoje), pečius apgobkite skara.

Naudinga žinoti ir dar vieną svarbų dalyką: neatsiklausę vietos žmonių jų nefotografuokite, net jei jūsų akiai motyvas atrodytų itin žavus ar tiesiog fotografuotumėte objektą fone. Islamiškuose kraštuose dauguma žmonių bijo, kad jų nenužiūrėtų „bloga akis”.
Pasirenkite pramogoms!

Norintys pamatyti nepakartojamus Tuniso šalies kontrastus, leiskitės į dviejų dienų kelionę į Sacharos dykumą. Dažnai sakoma, jog kartą pabuvus Sacharoje jos trauką jauti visą likusį gyvenimą.

Sachara ne visai tokia, kaip dažnai įsivaizduojama, ji nėra vienalytė: pradžioje uolėta, vėliau – akmeninga ir druskinga, ir tik nukeliavus kone tūkstantį kilometrų į pietus nuo sostinės Tuniso, atsiduriate tokioje Sacharoje, kokia ji įprastai regima atvirutėse: auksinio geltonumo smėlis ir beribė dangaus žydrynė, horizonte susiliejanti su dykumos kontūru.

Smagus ir nuotaikingas vakaras laukia „Frigios“ zoologijos parke, kuriame galėsite praleisti laiką ir išvysti Afrikoje gyvenančius gyvūnus. Tokio afrikietiško vakaro metu turėsite puikią progą geriau pažinti Pietų Afrikos nacionalinius šokius, muziką, Tuniso folklorą ir paragauti tradicinės vietos virtuvės patiekalų.

Mėgstantiems moderniai pažinti šalies istoriją – vakaras žiūrint „El Zahra” lazerių šou. Tai teatralizuotas Tuniso istorijos pristatymas, kuriame pamatysite įspūdingas lazerių šviesas, o vakaro programą turėsite progą stebėti naujai pastatytame amfiteatre. Paragausite tunisietiškų patiekalų bei vietos vyno, kurie tik pagilins istorinius įspūdžius.

Paplūdimiai

Tuniso sostinė garsėja ne tik kaip vienas iš moderniausių šalies miestų, kuriame gausu viešbučių kiekveno keliautojo skoniui, bet ir kaip vieta, turinti nepaprasto grožio paplūdimius. Šie Tunise puikūs – smėlis švarus ir minkštas, o juose poilsiautojams nuomojami gultai su čiužiniais ir skėčiais.

„La Goulette” ir „Pedruchillo” yra vieni iš labiausiai rekomenduojamų paplūdimių šioje vietovėje. Pastarasis yra ypač vertinamas ir saugomas – dėl jį supančios augalijos jis laikomas labai svarbiu ekologiniu centru.

Kad ir kurį paplūdimį pasirinksite, Tunisas gali pasiūlyti nesuskaičiuojamą galybę malonių vietų, kur galėsite plaukioti ir nardyti visiškoje ramybėje. Daugelis vietų taip pat siūlo visą įrangą, reikalingą norintiems išbandyti vandens sportus ir leistis į povandenines keliones žydrame Viduržemio jūros vandenyje.

Klimatas

Tuniso šiaurinėje dalyje bei jūros pakrantėse vyrauja ganėtinai sausas, subtropinis klimatas. Šiaurėje jis veikiamas Viduržemio jūros temperatūrų, o pietuose – tropinio dykumų, kuriam didžiausią įtaką daro Sacharos dykumų karščiai.

„Tunise per metus būna daugiau nei 300 saulėtų dienų, tad tikimybė atvykti netinkamu oru – visai nedidelė. Ruduo bene idealiausias metas poilsiui mūsų klimato juostos žmonėms. Dieną nealins karščiai, o Sachara spinduliuos šiluma ir nepaprastu grožiu po giedru dangumi”, – apie Tuniso klimato privalumus pasakoja „NOVATURO“ rinkodaros vadovė Ieva Dorelaitienė.

Pavasario sezonu gražu visame Tunise. Vasarą išties puikus oras, ypač paplūdimių ir pakrančių zonoje, kadangi nuo jūros pučia lengvas brizas. Maudytis jūroje galima dar ir spalio mėnesį, tačiau lapkričio mėnesį jau iškrenta pirmieji krituliai. Kovo ir balandžio mėnesiais yra puikus metas apsilankyti Pietų oazėse.

Verta žinoti:

• Fotografavimas. Tunise griežtai draudžiama fotografuoti valstybines įstaigas, tas, ant kurių pastato yra iškelta valstybinė vėliava, taip pat kareivius ir policininkus.

• Arbatpinigiai. Restoranuose ir kavinėse, priklausomai nuo aptarnavimo kokybės, padavėjams paliekama nuo 5 iki 10% nuo sumos, kurią išleidote. Viešbučiuose apie 2 dinarai paliekami kambarinėms, lagaminų nešikams ir kitiems paslaugų teikėjams. Duodami arbatpiniginius nepamirškite šypsotis, tai – gerų manierų pavyzdys.

• Kalba. Tunise oficiali kalba yra arabų, tačiau kasdieniame gyvenime plačiai vartojama ir prancūzų kalba. Šioje šalyje taip pat galima susikalbėti anglų bei vokiečių kalbomis.

• Laikas. Laikas Tunise nuo Lietuvos skiriasi viena valanda – GMT +1. Tad atkeliavus į šią šalį laikrodį reikėtų atsukti valanda atgal.

• Apranga. Rekomenduojama rinktis kuo lengvesnius ir patogesnius drabužius bei avalynę. Nepamirškite ir galvos apdangalų. Išeinant iš viešbučio teritorijos patariama apsivilkti uždaresnius drabužius, ypač moterims.

• Transportas. Tunise populiarūs ilgų atstumų taksi. Jie vadinami „luažais“. Tai mašina su baltomis ir juodomis linijomis ant transporto priemonės šono. Tai ne ką brangesnė priemonė nei autobusai. Mieste greičiausia ir ganėtinai pigi transporto priemonė yra taksi – geltonos spalvos automobiliai. Įsėdimo mokestis – apie 300 milimų, o vieno kilometro kaina – apie 500 milimų. Patartina dėl kainos susitarti prieš įsėdant, o sumokėti – tik atvažiavus.

• Muitinė. Muitinės įstatymai į Tunisą leidžia įvežti 400 cigarečių vienetų, 1 litrą stipriųjų alkoholinių gėrimų, 2 litrus vyno, 0,25 litrus kvepalų ir tik asmeniniam vartojimui.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)