Neįmanoma nemėgti Tailando už tai, kad viskas pagalvota už mane. Pilna kelionių agentūrų, pasiruošusių parodyti, kas Krabi yra gražaus. Ne sezono metu kainos žemesnės, tačiau bet kuriuo metu nekenkia pasiderėti ir galutinė ekskursijos kaina priklauso nuo derybinių sugebėjimų.

Norėjosi palyginti, kuo Tailando džiunglės skiriasi nuo Kambodžos. Nors ekskursijų pasirinkimas tikrai gausus, realiai viskas pritaikyta tingiems turistams ir rasti išvyką į džiungles savomis kojomis, ne ant dramblio nugaros, tikrai nėra paprasta.

Gerai paieškojus, radau dienos išvyką, vadinamą „Džiunglių turu“, kurios metu galima nueiti iki Tigro uolos šventyklos, pakeliui grožintis didžiuliais 1000 metų senumo medžiais, taip pat aplankyti karštas versmes ir pasimaudyti kažkokiam Smaragdiniam tvenkiny. Skamba gerai, o ir kaina nuo maždaug 120 Lt nukrenta iki 100 Lt.

Turistų grupė susidaro pakenčiamo dydžio, beveik pilnas mikroautobusas. Gido įvaizdis labai įdomus. Jei pas mus taip atrodytų gidai, tikriausiai visi turistai išbėgiotų pamatę, o čia kažkaip normaliai visi priima.

Pirmas sustojimas - Tigro uolos šventykla, esanti maždaug 10 km nuo Krabi miesto. Realiai tai gan nemažas kompleksas. Galima lipti į kalniuką pasigrožėti panorama, galima eiti džiunglių taku iki šventyklos uoloje, aplinkui yra dar keletas šventyklų.

Laiko gaunam pora valandų. Kadangi jaučiuosi labai stipri, nusprendžiu iš pradžių užlipti pasigrožėti panorama. 1200 laiptelių į 600 metrų aukščio Khao Phanom Bencha kalniuką atrodo niekis, kol nepradedu lipti. Iš mūsų 12 žmonių grupės lipti ryžomės keturiese.

Laiptai įvairaus statumo, tačiau problema ne juose, o karštyje ir drėgmėj. Lauko temperatūra mažiausiai +35 C. Po 10 minučių kuprinė prilimpa prie nugaros, rūbai tampa šlapi nuo prakaito. Niekada nemaniau, kad užlipti laipteliais į tokį nedidelį kalniuką bus taip sunku.

Mano bendrakeleivis su savim kažkodėl tempiasi maišą su maistu ir gėrimais. Maždaug pusiaukelėj pasisiūlau tą maišą panešti, nes pasidaro baisu, kad jam kas nors neatsitiktų. Veido spalva iš baltos pasidarius tamsiai bordine. Tempiu savo kuprinę, bedrakeleivio maždaug 5 kg maišą su maistu ir keikiuosi mintyse, koks turi būti idiotas, kad porai valandų negali palikti maišelio autobuse.

Paskutinius laiptelius įveikiu keistos būsenos ir, galima sakyti, pačiu laiku spėju atsisėsti ir atsigerti vandens. Dar kiek ir būčiau nugriuvusi. Panorama iš tiesų atsiveria puiki. Matyti Andamanų jūra ir daugybė Krabi būdingų uolų. Kadangi pastatyta Budos statula ir vieta padaryta šventa, panorama tenka grožėtis be batų.

Laikas spaudžia negailestingai. Užtrukome daugiau nei valandą, kol užlipome, o viso teturime pora valandų. Skubu leistis žemyn, tikėdamasis suspėt nubėgti iki uolos. Deja, nieko daugiau nespėju. Nemaniau, kad tiek daug laiko reikės užlipimui ir nusileidimui. Panašu, kad tik šitai vienai lankytinai vietai galima skirti visą dieną, o mūsų dar laukia karštosios versmės ir Smaragdinis tvenkinys.

Krabi karštosios versmės yra maždaug 70 km nuo Krabi miesto, šalia Khao Phra Bang Khram gamtos rezervato. Teoriškai jos yra džiunglėse, o praktiškai viskas taip sukultūrinta ir pritaikyta turistams, kad atrodo, jog eini per parką. Maždaug +35-40 C upelio vanduo teka natūraliomis kaskadomis į didesnę ir vėsesnę upę. Vandenyje yra sieros.

Gidas perspėjo neužsibūti per ilgai, nes gali pasidaryti silpna. Malonumas drybsot tokiam vandeny didžiulis, vietovė labai populiari ne tik tarp turistų, bet ir vietinių. Gan daug žmonių, nesvarbu, kad ne sezonas.

Paskutinis dienos ekskursijos objektas - Smaragdinis tvenkinys. Nuo automobilių stovėjimo aikštelės iki jo reikia eiti apie kilometrą taku per džiungles. Nuo tvenkinio dar galima paeiti pora kilometrų specialiai įrengtu taku iki Mėlynojo tvenkinio, kuris laikomas Smaragdinio tvenkinio ištaka.

Vaizdai mane nustebino. Panašu į Naująją Zelandiją ir mažiausiai tikėtina pamatyti tokias spalvas Tailande. Niekur nematyti ugnikalnių, tačiau jausmas toks, lyg būčiau seisminio aktyvumo zonoje.

Mėlynajam tvenkiny maudytis negalima. Gidas aiškino, kad dėl specifinio dugno, nes smėliukas tiesiog įtraukia į vidų. Smaragdiniam tvenkiny galima maudytis. Nors vanduo atrodo labai švarus, dėl didelės karbonatų koncentracijos nepatariama jo gerti.

Maudynės tokio grožio vietoje nustelbė visus Krabi lankytus paplūdimius. Visiškai nesitikėjau, kad Tailande gali būti tokio išskirtinio grožio gamtos kampelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją