Susipažinkime

Paežerių dvaras yra Paežerių kaime, Vilkaviškio rajono savivaldybėje. Paežerių dvaro sodyba išsiskiria tuo, kad yra vienas ryškiausių perėjimo iš baroko į klasicizmą laikotarpio sodybinių ansamblių Lietuvoje. XVIII a. dvaras priklausė Lietuvos didikui Simonui Zabielai, o XIX a. Paežerių dvarą įsigijo stambūs žemvaldžiai Gauronskiai, kurie Suvalkijoje ir kitur valdė apie 100 dvarų.

Stilingus dviejų aukštų Paežerių dvaro rūmus suprojektavo žymus architektas Martynas Knakfusas, Lietuvoje žinomas kaip klasicizmo atstovas, nors šie rūmai turi ir vėlyvojo baroko bruožų. Vertinga dvaro sodybos kompozicija, planinė erdvinė struktūra. Vertingiausi – gerai išsilaikę dvaro rūmai su vertingu interjeru. Rūmų interjeras pasižymėjo ypatingu puošnumu ir meniškumu.

Įdomus architektūrinis akcentas – romantizmo stiliaus oficina su Belvederio bokštu, kurioje įsikūręs Vilkaviškio krašto muziejus. Čia veikia nuolatinės etnografijos ir buities ekspozicijos: sūduvių „šeimynstubė“, prieškario laikotarpio darbo kabinetas ir valgomasis. Atskiroje salėje parengta ekspozicija, skirta muziejaus mecenatei dailininkei Magdalenai Birutei Stankūnienei ir jos šeimos istorijai.

Ne tik muziejus

Paežerių dvare įsikūręs Vilkaviškio krašto muziejus šiemet švenčia 50 metų jubiliejų. Muziejuje galima ne tik apžiūrėti etnografijos ir buities ekspozicijas, čia rengiamos įvairios edukacinės programos vaikams: pristatomas suvalkietiškas tautiškas kostiumas, supažindinama su senovės Sūduvos krašto valstiečių kasdieniais darbais, gyvenimo būdu.

Vaikams rengiamos edukacinės programos, kuriose supažindinama, kaip seniau rankomis buvo mušamas sviestas, čia pat jis ir ragaujamas, pasakojama apie liną ir jo gamybos kelią. Taip pat organizuojami įvairūs žaidimai, konkursai ir „Lobio“ paieškos. Muziejaus lankytojai kviečiami apžvelgti Suvalkijos lygumas, Paežerių ežerą ir dvaro rūmus iš apžvalginės Belvederio bokšto aikštelės. Smalsaujantys gali išgirsti istorinį pasakojimą apie Paežerių dvarą ir jo gyventojus, pasiklausyti legendų iš dvaro praeities.

Dalyvaukime renginiuose

Verta apsilankyti Paežerių dvare gegužės 18 dieną. Būtent tada Vilkaviškio krašto ir visos Lietuvos muziejai atveria duris lankytojams ir kviečia į koncertus, parodas, edukacinius renginius.

Jei vyksite į Paežerių dvarą birželio ar liepos pradžioje, būtinai pasidomėkite, ar tuo metu vyksta Paežerių dvaro festivalio koncertai.

Nuo 2008 metų birželio–liepos mėnesiais profesionalių muzikų – smuikininko Aido Strimaičio ir pianistės Eglės Strimaitienės – iniciatyva dvaro rūmuose, rūmų parke (taip pat Vilkaviškio, Marijampolės, nuo 2012 m. ir Kazlų Rūdos miestų įvairiose koncertinėse erdvėse) rengiamas profesionalios kamerinės muzikos festivalis. Šis festivalis visuomet turi koncepciją, idėją, dedikaciją iškiliai meno, kultūros ar muzikos asmenybei, kultūriniam reiškiniui, pateikia klausytojams įdomių ir originalių kamerinės muzikos programų, suburia aukšto meistriškumo atlikėjus.

Pirmomis birželio dienomis Paežerių dvare vyksta Sūduvių amatų šventė. Šventės metu demonstruojami tradiciniai amatai, kulinarinis paveldas, vyksta puodų, paukščių turgūs. Visus linksmina folkloro ansambliai, kaimo kapelos.