Gruodžio mėnesio pabaigoje į šį šiaurės rytuose esantį Heilongdziango provincijos miestą ima plūsti svečiai, trokštantys tapti bene didžiausio pasaulyje ledo ir sniego festivalio dalyviais.

Abiejuose užšalusios Songhua upės krantuose iškyla šimtai gigantiškų, žadą atimančių ledo ir sniego skulptūrų. Ar kada bandėte įsivaizduoti, kaip atrodytų Uždraustasis miestas ar Didžioji kinų siena, jei jie būtų išskabtuoti iš ledo? Arba Paryžiaus Notre Dame katedra ir Egipto sfinksas? Čia taip pat rasite ledinių pagodų, dangoraižių, drakonų ir jūros pabaisų.

Šiu skulptūrų dizainą sukūrė vietiniai inžinerijos studentai, o jas išraižė maždaug 15 000 darbininkų. Nors oficiali festivalio pradžia yra sausio 5 d., skulptūros čia stūkso jau nuo gruodžio pabaigos. Naktį jas apšviečia įvairiaspalviai lazeriai ir žibintai. Rezultatas toks magiškas, kad užgniaužia kvapą. Tačiau arktinis Heilongdziango klimatas turi ir šviesiąją pusę - skulptūros ima tirpti jau vasario pabaigoje.

Šis festivalis švenčiamas nuo 1963 metų ir yra vienas iš keturių didžiausių ledo ir sniego festivalių pasaulyje, kasmet priviliojantis beveik milijoną svečių. Dauguma jų yra kinų turistai iš šiltesnių šalies regionų, kuriems sniegas ir ledas yra neregėtos atrakcijos. Dėl šio festivalio Heilongdziangas laikomas ir vienu iš žiemos sporto centrų. Geriausias Kinijoje slidinėjimo trasas galima rasti netoliese esančiame Yabuli slidinėjimo kurorte, o dailiojo čiuožimo ir ledo ritulio mėgėjai renkasi ant užšalusios Songhua upės. Manoma, kad Charbino miestas pateiks prašymą rengti 2022 m. žiemos olimpines žaidynes.

Charbino istorija

Sniegas ir ledas - tai tik nedidelė šio miesto žavesio dalis. Charbinas, kaip ir Šanchajus, pasižymi įdomia istorija. Iki XIX a. pradžios jis buvo niekuo neišsiskiriantis žvejybos uostas, tačiau 1896 m. pradėta tiesti geležinkelio linija, jungianti Čitos miestą Sibire ir Vladivostoką Rusijoje, pavertė Charbiną vienu kosmopolitiškiausių Kinijos miestų. Pirmiausia čia atvyko rusų prekeiviai ir nuo pogromų besigelbėjantys žydai. Prasidėjus Rusijos revoliucijai, šis miestas tapo prieglobsčiu nuo bolševikų bėgantiems gyventojams. 3-ojo dešimtmečio viduryje Charbiną savo namais vadino daugiau nei 100 000 rusų.

Kur kas mažiau laukta viešnia buvo japonų kariuomenė, kuri 4-ajame dešimtmetyje pietiniame Charbino priemiestyje buvo įsteigusi garsiąją koncentracijos stovyklą. Dabar jos vietoje stovi kraupią istoriją menantis muziejus. Rusų palikimas - po miestą išsibarsčiusios ortodoksų cerkvės, o su Charbino žydų istorija galima susipažinti buvusioje sinagogoje įkurtame muziejuje.

Tačiau pats garsiausias yra Daoli rajonas. Jo centras - Zhongyang gatvė su 20 a. pradžioje iškilusiais įvairių europietiškos architektūros stilių pastatais. Kai kuriuose jų dabar įsikūrę viešbučiai. Vienas jų - 1906 m. pastatytas art nouveau stiliaus “Modernus viešbutis”. Apžiūrėję ledo skulptūras, turistai mėgsta pasivaikščioti po vieną iš kelių didelių Charbino parkų, pasidairyti į Zhongyang gatvės, kuri skirta tik pėstiesiems, architektūrą ir pavakarieniauti viename iš daugelio restoranų bei kavinių. Tik nepamirškite šiltai apsirengti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją