Kelionės būdas

Visų pirma, keliaujant į tolimesnes šalis, tokias kaip Austrija, Italija, patarčiau keliauti ne mašina, mikroautobusais ar autobusais, o skristi lėktuvu. Iš savo patirties galiu pasakyti, jog kelionės kaina išeis beveik ta pati (ypač su dabartinėmis degalų kainomis ir ypač perkant last-minute skrydį). Taip patirsite mažiau nepatogumų, mažiau pavargsite ir mažiau kamuosite savo bloga nuotaika aplinkinius (iš nuovargio galite susipykti taip, jog ir savaitė nuostabaus grožio kalnuose nebepadės). Be abejo, norintiems ne tik paslidinėt, bet ir dar kažką pamatyti, galbūt keliavimas autotransportu tiks labiau. Na, čia jau priklausys nuo žmonių ištvermės bei suplanuoto atostogų laiko.

Kelionės vieta

Labai rekomenduočiau Alpių kalnus, ypač jei kompanijoje yra tiek prityrusių slidinėtojų, tiek visai "žalių", kadangi trasos Alpėse paprastai skirtos visokiems. Entuziastams ekstremalumo tikrai užteks, na, o "žaliesiems" puikiai sudarytos sąlygos slidinėti vadinamuosiuose "varlynukuose" - mažo aukščio kalneliuose. Kiek artimesnis prie Lietuvos variantas - Tatrų kalnai. Slidinėjimo tikslais nesu ten buvusi, tačiau teko girdėti atsiliepimų, jog ten ne tokie kultūringi žmonės (būna, mato, jog tu "žalias" ir specialiai tave "pakirtinėja" - bando nuversti nuo slidžių) bei ne taip gerai prižiūrėtos trasos (valo gal tik kartą į dieną).

Kelionės laikas

Pats sezono įkarštis vasario - kovo mėn. Trasos geriausiai prižiūrimos, geriausias oras slidinėjimui, bet tuomet kainos, be abejo, būna didžiausios (visų įmanomų paslaugų) bei daugiausia žmonių kurortuose. Jei norite kiek pigesnės kelionės, keliaukite gruodį, kovo pabaigoje, balandį, tačiau tuomet mažesnis dėmesys trasų valymui, o ir gamta gali iškrėsti pokštų, nuolat pateikdama pūgas ar šiaip prastesnį orą. Brangiausiai Jums atsieis kelionė Kalėdų metu arba Naujųjų šventimas.

Gyvenamoji vieta

Jei keliausite su agentūra, gyvenamosios problemos vieta išspręsta. Paprastai Jums bus skirtas viešbutukas. Ypač rekomenduočiau keliauti patiems, o ne su agentūra, kadangi taip bus tikrai pigiau, be to, galėsite išsinuomoti gyvenamąją vietą kažkur tarp vietinių ir susipažinti su jų kultūra. Tam puikiai tinka hosteliai.

Na, o mes paprastai nuomojamės butuką - namuką su miegamaisiais bei virtuvėle maistui gaminti kažkur netoli mūsų slidinėjimo trasų. Butuką paprasta surasti internete, naršant būtent apie Jūsų būsimą slidinėjimo trasą. Tereikia domėtis, o pasiūlymų tikrai visuomet surasite (kaip sakoma: kas ieško, tas randa).

Maistas

Priklausys nuo to, kur gyvenate. Mes paprastai nuomojamės savarankiškai butelį su virtuvėle, taigi maisto, atsigabento iš Lietuvos bei pirkto vietoje, gamyba vykdavo būtent ten. O jau pietūs kokioje nors kalnų kavinėje (nepigu, tačiau ir porcijos nelietuviškos, sakyčiau). Mes kalnų kavinėse paprastai užsisakydavome vieną patiekalą dviems žmonėms ir pakakdavo pavalgyti net ir drūtiems vyrams.

Keliaujant su agentūra ir gyvenant viešbučiuose, maistu būsite aprūpinti ir taip. Paprastai keliaujant su agentūra jau ir maistas pietaujant kalnuose būna įskaičiuotas (bet tai jau priklausys nuo agentūros, kiekvienoje vis kitaip.)

Inventoriaus nuoma

Labai ir labai rekomenduočiau inventorių išsinuomoti Lietuvoje. Kainos nepalyginamai šoka į viršų, nuomojant inventorių, tarkime, kokioje Šveicarijoje. Būtinai įsitikinkite, jog slidžių batai Jums nespaudžia, tai labai svarbu, kadangi jie ir taip sunkūs, o dar nuolatinis spaudimas gali nemenkai pritrinti kojas ir visi slidinėjimo džiaugsmai bus pamiršti.

Tinkamas slides Jums padės išsirinkti nuomos punkte. Slidės priklausys nuo Jūsų ūgio (paprastai apie 15 cm trumpesnės nei Jūsų ūgis), svorio, taip pat ar Jūs esant pradedantysis ir nenorit, kad Jūsų slidės skrietų kaip vėjas, ar esant jau profesionalas. Lazdos taip pat renkamos ne bet kaip, o atsižvelgiant į ūgį. Profesionalams, matyt, labiau apsimoka įsigyti savo komplektą visos įrangos, nei kiekvienais metais jį vėl nuomotis.

Apranga

Būtina nusipirkti slidinėjimui skirtas kojines, jos būna iki kelių ir skirtos tam, jog kuo mažiau būtų nutrintos kojos. Apatinis rūbų sluoksnis turėtų būti šiltas bei leidžiantis odai kvėpuoti: galimos aptemptos tamprios kelnės, šilti apatiniai marškiniai, megztinis. Privalu turėti gerą, būtent slidinėjimui skirtą striukę bei kelnes (tam tikrai nepagailėkite pinigėlių), turėkite šiltas pirštines (geriausia irgi slidinėjimui skirtas) bei kepurę.

Taip pat daugelis vežasi slidinėjimui skirtus akinius (apsaugos Jūsų akis nuo akinančio saulės spindesio kalnuose bei stingdančio šalčio, visu smarkumu lekiant nuo kalno), kai kurie dedasi šalmus, nors aš asmeniškai niekada jų nesidėdavau, tačiau pirmiesiems kartams kalnuose bei ekstremaliems slidinėjimams, manau, visai neblogas dalykas. Kai kurie saugantys veidą nuo šalčio nusiperka ir specialias kaukes veidui uždengti.

Trasos

Paprastai žymimos žalia, mėlyna, raudona bei juoda spalvomis. Žalia spalva paprasta žymimos trasos rogutėms (Austrija), mėlyna - pradedantiesiems, raudona - patyrusiems, juoda - profesionalams.

SKI PASS: kainuos Jums papildomai. Kaina priklausys nuo šalies bei slidinėjimo kurorto. Pavyzdys: Austrijoje slidinėjant tikrai neblogomis trasomis šioms dienoms SKI PASS kainavo apie 300 EUR. Be abejo, Jūs galite rasti ir pigiau. Paprastai nusipirkus SKI PASS, autobusais iš kurortinių miestelių, vežančių į trasas, galėsite važinėt nemokamai. Be abejo, tik su SKI PASS. Studentams bent jau Austrijoje su ISIC kortele nuolaidų nedaro, taigi jų galite nepirkti, nes vis tiek teks mokėti kaip suaugusiam žmogui. Vaikams paprastai taikomos nuolaidos, priklausomai nuo amžiaus.

Draudimas

Taip pat susitvarkome Lietuvoje, kreipkitės į bet kurią draudimo bendrovę, ten Jums bus suteikta visa reikalinga info. Galima draudimą pirktis ir pigesnį, bet tuomet jis draudžia tik tuo atveju, jei tau kažkas atsitinka (pvz., į tave atsitrenkia), tačiau jau nedraudžia tuo atveju, jeigu Jūs kažkam pridarote žalos. Važiuojantiems slidinėti pirmą kartą, patarčiau apsidrausti pilnai, kad nebūtų jokių rūpesčių ir būtų galima nesusikausčius laisvai slidinėti.

KITA

Jau keliaudami į kalnus slidinėti pasiimkite mažą kuprinėlę, į kurią įsimesite termosiuką karšto gėrimo, vazelino sušalusioms lūpoms, kremą nuo saulės tiems, kurių oda jautri saulei (taip, taip ir žiemą kalnuose galima įdegti), riebų kremą, apsaugantį veidą ir rankas nuo šalčio. Nusiteikite įgyti nemažai mėlynių, kadangi pirmąkart slidinėjant tikrai nemažai teks sniego pašlifuoti su savo sėdimąja. Nepamirškite geros nuotaikos. Sėkmės keliaujantiems!

Inga.

****************************************************************

Mėgstate slidinėti ir esate seni slidžių trasų vilkai? Savo patarimus, surašytus taisyklinga lietuvių kalba, siųskite elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt iki š.m. sausio 31 d. ir laimėkite puikius prizus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją