Jo metu motociklų vairuotojai startuos iš savo namų su komandomis iš visos Lietuvos, motociklininkai per dieną aplankys kultūros paveldo bei kitus objektus, bendraus su vietinėmis bendruomenėmis, taip simboliškai suvienydami krašto žmones.

„Šiais metais vyks jau penktasis toks ralis. Ralį mes labiau suprantame kaip sporto renginį, tačiau šis – ne toks. Tai greičiau pažintinis bei kultūrinis renginys, ir būtinai su azarto prieskoniu. Čia svarbiausia – ne kuo greičiau įveikti trasą, o kuo turiningiau ir prasmingiau. Ir, aišku, nepamiršti saugumo bei kultūros keliuose. Šią misiją mums padeda skleisti renginio partneriai Lietuvos policija“, – sako renginio organizatorius Mark Dolgov.

Mototurizmo ralyje Kupiškio kraštui atstovaus ūkininko Arūno ir tarybos narės Zitos Kaušakių šeima, Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų įmonės darbuotojo Andriaus ir Aušros Žilinskų šeima, Kupiškio savivaldybės tarybos nario Jono Jaručio ir savivaldybės darbuotojos Virginijos Vanagienės ekipažai, „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus pavaduotojo Sigito Dulksnio ir VšĮ Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktoriaus Pauliaus Pranckūno tandemas.

Kupiškiečių komanda pasivadino „Kupiškio vikingais“. Šią komandą, rodos, vienija visiškai nesuderinamos profesijos bei skirtingi interesai, tačiau toks įspūdis apgaulingas: „Kupiškio vikingai“ vieningi it kumštis. Komandos kapitonas Paulius Pranckūnas mielai sutiko pabendrauti su Mototurizmo ralio organizatoriais, pasakojo apie „Kupiškio vikingų“ narius, savo gimtojo miesto išskirtinumą.

Pauliau, ar Kupiškyje didelė motociklininkų bendruomenė, ką veikiate susibūrę draugėn? Ar dažnai į jūsų miestelį užsuka motociklininkų iš kitų miestų?

– Kupiškis nėra didelis, jame gyvena mažiau nei aštuoni tūkstančiai gyventojų, dėl šios priežasties motociklininkų čia nėra daug, užtat visi vieni kitus pažįstame, mielai bendraujame. Kaip ir visi motociklininkai, susiburiame ir beveik kiekvieną savaitgalį važiuojame link Utenos, Zarasų ar Anykščių, dažnai pasivažinėjame po Kupiškio bei Panevėžio apylinkes, stengiamės užsukti į regionus, pamatyti lankytinas vietas. 

Aišku, bendraudami dalijamės kelionių įspūdžiais bei patirtimi. Kaip ir sakiau, motociklininkų miestelyje nėra daug, tačiau čia kasdien sutinkame motociklais keliaujančius žmones. Be to, „Uošvės liežuvio“ saloje kas antrus metus IRON MC klubas organizuoja BIKEXDREAM šventę.

Užsiminei apie keliones, ar esi keliavęs kur nors toliau Lietuvos? Jeigu taip, kokių sunkumų teko patirti? Ar planuojate dar kokias nors keliones?

– O taip! Pernai, dar su tuometiniu Kupiškio meru ir dabartiniu komandos „Kupiškio vikingai“ nariu Jonu, aplankėme Latviją, Švediją, Norvegiją bei Estiją. Kelionė truko net aštuonias dienas, įveikėme daugiau nei tris su puse tūkstančio kilometrų. Kaip ir kiekvienoje kelionėje, taip ir šioje, buvo įvairiausių nutikimų bei sunkumų. 

Pamenu, kai kėlėmės keltu Norvegijoje, pastebėjome, kad visiškai sugadinta vieno mūsų motociklų užpakalinė padanga. Išvilkus motociklą iš kelto, teko ieškoti autoserviso, kuriame būtų įmanoma įsigyti ir pasikeisti sugadintą padangą. Rodos, problemos nėra, tačiau buvo ne darbo laikas, daugelis servisų miestelyje tiesiog nebedirbo. Po įnirtingų paieškų visgi radome vieną servisą, jame ne tik pasikeitėme padangą, bet ir maloniai nustebome, mat čia dirbo šaltkalvis iš Lietuvos, kuris mums ir išsprendė problemą.

Norėčiau nukeliauti dar kur nors, tačiau šiemet dėl laiko stokos nežinau, ar pavyks. Jei tik sugebėsiu, dar rugsėjį noriu pamatyti Šiaurės Lenkijos regioną.

Grįžkime į Lietuvą. Pauliau, dirbi Kupiškio turizmo informacijos centre, papasakok, ką galima pamatyti Kupiškyje ir jo apylinkėse?

– Apie Kupiškį ir jame esančius lankytinus objektus galėčiau papasakoti daug. Siūlau atkreipti dėmesį į ketvirtą pagal dydį Lietuvoje dirbtinį vandens telkinį Kupiškio marias, jų viduryje yra mano minėta „Uošvės liežuvio“ sala. Taip pat siūlyčiau nepraleisti progos apsilankyti Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje, ji Lietuvoje yra trečioji pagal dydį. 

Pakilus į bažnyčios bokštą, galima išvysti nuostabų mūsų miestelio kraštovaizdį. Kupiškyje, po atviru dangumi, yra įsikūręs skulptoriaus Henriko Orakausko muziejus. Jis ypatingas, nes jame eksponuojamos skulptūros sukurtos iš įvairiausių medžiagų: medžio, plastiko, metalo ir t.t., ekspozicijos puošmena – skulptūra „Baltų pasaulio medis“.

Norintieji ekstremalių pojūčių, kviečiami apsilankyti prie Kupiškio marių, čia galima išbandyti savo jėgas atsistojus ant banglenčių arba stebint organizuojamas valčių varžybas „Vikingų valtys“. Beje, šių varžybų įkvėpti ir sugalvojome savo komandos pavadinimą.

Čia daug nepapasakosi, atvažiuokite ir viską gyvai pamatysite! Tikrai turime ką parodyti, pažadu – nenusivilsite.

Kodėl gera gyventi ne kur nors kitur, o būtent Kupiškyje? Kuo šis miestas jums savas?

– Pasakysiu trumpai, tai žalias, gražus ir tiesiog tvarkingas miestas!

Iš kur ir kada sužinojote apie Mototurizmo ralį? Kelintą kartą dalyvausite? Ką patartumėte dar dvejojantiems?

– Sužinojome jau seniai, prieš trejus metus, perskaitę informaciją naujienų portale ir socialiniame tinkle „Facebook“. Šiemet dalyvausime pirmą kartą, nes anksčiau tiesiog nesutapdavo laikas, todėl buvo sunku suburti komandą. Pavasarį norėjome dalyvauti Mototurizmo sprinte, tačiau nesame pratę prie didelių miestų, taigi nutarėme praleisti renginį. 

Šių metų dalyvavimas yra komandos nario Andriaus nuopelnas, jis nedvejodamas pasiūlė registruotis ir vykti visiems į šią tikrai įdomią pažintinę kelionę. Rekomenduoju visiems dar svarstantiems kuo greičiau registruotis ir neieškoti priežasčių, kodėl to nedaryt!

Ar girdėjote renginio šūkį „Pažink, suvienyk, būk kaip Vytis“? Koks turi būti ir yra tas Vytis?

– Be abejonės, girdėjau. Mano manymu, Vytis turi būti ištikimas Tėvynei, atkaklus, draugiškas ir, žinoma, kovingas. Toks, kokie yra mūsų komandos „Kupiškio vikingai“ nariai.

Pabaigai, gal norėtumėte ko nors palinkėti Mototurizmo ralio dalyviams?

– Sėkmės konkurentams ir ištvermės organizatoriams!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt