Budapeštą kaip ir Londoną, Pekiną ar Sankt Peterburgą raižo siauros gatvės, kuriomis jau šimtus metų vaikšto paprasti miestiečiai, ir plačios alėjos, kuriomis kažkada riedėdavo valdovų ir jų svečių karietos. Budapešto centre ant stačios kalvos šalia niekada tekėti nenustojančio Dunojaus stovi buvusių Karalių pilis. Įspūdingo pločio gatvės ir tiltai bei iš aukšto į miestą žiūrintys rūmai primena apie buvusią imperinę Budapešto šlovę.

Daugelis priežasčių, kurios į miestą vilioja turistus, yra ne mažiau patrauklios studijuojantiems ir gyvenantiems Budapešte. Nors išskirtinė vengrų kalba yra užsieniečiams sunkiai įkandamas riešutas, ji neužkerta kelio tęsti studijas šios šalies sostinėje.

Budapešte veikiantis privatus Vidurio Europos universitetas (angl. Central European University, CEU) siūlo platų spektrą magistratūros ir doktorantūros studijų programų anglų kalba. Universitetą įkūrė pasaulyje gerai žinomas filantropas George‘as Sorosas. Jis finansinėse rinkose uždirbtus milijonus investuoja į postsovietinių visuomenių švietimą ir lavinimą. Todėl teisiškai Niujorke, JAV, registruotame, bet Budapešte įsikūrusiame universitete mokosi daug lenkų, rumunų, bulgarų, lietuvių, romų, slovakų ir studentų iš kitų Vidurio ir Rytų Europos šalių. Nemokamas arba stipendijomis skatinamas mokslas it medus bitę traukia studentus ir iš tolimesnių kraštų: JAV, Irano, Kinijos, Kenijos…

Vidurio Europos universiteto sociologijos ir socialines antropologijos studentė Ezgi Budapešte gyvena jau antrus metus. Anot jos, turistus traukiantys miesto atributai – kunkuliuojantis naktinis gyvenimas, turtinga istorija ir kultūra, skanus maistas ir kerintys miesto peizažai – žavi ir nuolatinius miesto gyventojus. Ezgi teigia, jog „gyvenant Budapešte jaučiamas puikus balansas tarp nenurimstančios didelio miesto kultūros ir savų namų jaukumo. Mieste lengva save pagauti klaidžiojant grindiniu grįstomis gatvelėmis ar skaitant mėgstamą knygą jaukioje kavinukėje ar žaluma supančiame parke.“

Vidurio Europos Universitete studijavęs ir po studijų Budapešte gyventi likęs Jackas žavisi miesto punk ir underground kultūromis. Pankroko grupėje grojantis vaikinas teigia, jog studijos šiame mieste neapriboja studentų socialinio gyvenimo.

„Budapešte lengva atsitraukti nuo studijų ir savarankiškai tyrinėti vietines kultūras“, – sako jis. Vienas didžiausių miesto privalumų yra tai, jog netikėčiausiose vietose galima sutikti įdomių asmenybių. Mieste gausu mažų kavinių ir barų, skatinančių pačias įvairiausias veiklas ir kviečiančių jaunus ir senus prisidėti prie įvairiapusio miesto kultūrinio gyvenimo.

CEU yra įsikūręs pačioje miesto širdyje – tarp švento Istvano bazilikos ir per Dunojų pilies link vedančio Grandinių tilto (angl. Chain Bridge). Visapusiškai patrauklios studijų sąlygos CEU yra puikiausia, tačiau ne vienintelė priežastis persikelti studijuoti į Budapeštą. Nors iš pirmo žvilgsnio daugelis miesto viešųjų erdvių yra pritaikytos išskirtinai turistiniams poreikiams, pakanka pagyventi sostinėje kelias savaites, jog suvoktum, kad turistai pažįsta ir lanko tik mažytę dalelę miesto. Žengus vos kelis žingsnius nuo turistų okupuotos Vaci gatvės atsiveria nesuskaičiuojamos alternatyvos.

Budapeštas – karalių miestas, tačiau nereikia turėti karališkų turtų norint jame puikiai praleisti laiką. Nebrangus maistas, alus ir dar pigesnis vengriškas vynas leidžia daugeliui Budapešto studentų pasijausti karaliais. Prekybos centruose maisto ir gėrimų kainos labai nesiskiria nuo lietuviškų kainų. O kavinėse, baruose, valgyklose ir kebabinėse galima pavalgyti netgi pigiau nei Vilniuje. Taip pat gausesnis imigrantų ir turistų srautas garantuoja, jog užsakytas kebabas bus išties turkiškas.

Šalia minėtojo CEU ir daugelyje kitų miesto vietų yra įsikūręs populiaraus tinklo „Hummus Bar“ restoranėlis. Jame už tris eurus galima įsigyti skanų sumuštinį su falafeliais ar hummus lėkštę su šviežiai kepta arabiška duona. O pasigedus riebesnio maisto, bent kuriame save gerbiančiame vengriško maisto restorane galima užsisakyti garsiojo guliašo.

Šiomis dienomis Vengrijos sostinė – miestas, kuriuo lepinasi ne tik kilmingieji. 2013 metais mieste apsilankė daugiau nei 3 milijonai turistų. Juos į Budapeštą atviliojo įspūdingą istoriją menantys muziejai, abejingų nepaliekanti architektūra, visame pasaulyje garsios Budapešto viešosios pirtys, nenuilstanti naktinio gyvenimo kultūra ir santykinai žemos kainos. Budapeštas įsikūręs Rytų Europoje, todėl net milijoniniai turistų srautai nepakelia miesto kainų iki Paryžiaus, Vienos ar Romos aukštumų.

Budapeštas susideda iš dviejų miestų. Kairiojoje srauniojo Dunojaus pusėje įsikūrė Peštas. O ant kitame upės krante esančių kalvų – Buda. Pilį, gražiausias apžvalgos aikštelės ir prabangių nuosavų namų kvartalus rasite Budoje. Tuo tarpu šalies parlamentą, vyriausybę ir tradicinį senamiestį su miestiečių kvartalais – Pešte. Dviem miesto pusėms vienai nuo kitos atsiskirti neleidžia devyni tiltai.

Budapešto centras – nemažas, tačiau pasivaikščiojimai po įvairiaspalvį senamiestį nevargina. Lygus Pešto landšaftas – dovana dviratininkams. Todėl net iš tolimų, į Justiniškes ar Šilainius panašių, miegamųjų rajonų nesuvargus per pusvalandį galima pasiekti miesto centrą. Keturios metro linijos, keliolika tramvajaus juostų ir bene šimtas autobusų maršrutų suteikia ne tokią varginančią ir ne itin brangią alternatyvą greitai brautis per miestą viešuoju transportu.

Žiemos Budapešte – nešaltos ir trumpos, tačiau nuo upės kylanti drėgmė nesuteikia daug progų mėgautis vengriškomis žiemomis. Vis dėl to pirmi pavasario saulės spinduliai greitai nuo Viduržemio jūros atgena pietietišką šilumą. Medžiai ir vejos miesto parkuose ir skveruose greitai pasidabina žaliai.

Budapešte gausu žaliųjų erdvių, todėl vos atšilus dauguma miestiečių per pietų pertraukas ir po darbų traukia su draugais į parkus. Vienas populiariausių miesto parkų įsikūręs Margit saloje, kurią supa Dunojaus tėkmė. Savaitgaliais minios Budapešto gyventojų į krepšius deda sutemptus sumuštinius, vyno butelius, pledus, knygas, kortas ir trauka pailsėti į Margit sąlą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!