– Kuo Kopenhaga yra ypatingas miestas? Kodėl tau čia gera gyventi?

– Man čia išties be galo gera gyventi dėl daugybės priežasčių. Kopenhaga nėra tipinis turistinis miestas. Ją reikia patirti – kai šilta, valgyti priešpiečius kojas nuleidus į Christianshavno kanalą, atvėsus užsukti į jaukius restoranus ar muziejus.

Turėdama laiko, mėgstu naujai atrasti šį miestą. Kopenhagoje daug kavinių ir restoranų pačiose netikėčiausiose vietose, dauguma jų įsikūrę ne miesto centre. Mėgstu pusryčiauti kur nors mieste arba pabėgti iš biuro ir dirbti mėgstamoje kavinėje. Kopenhaga man suteikia kūrybiškumo, minčių laisvės ir pasitikėjimo.

Auginu du vaikus, o vaikai Danijoje yra labai svarbi visuomenės dalis. Jų lavinimui, kūrybiškumui ir laisvei ugdyti skiriama itin daug dėmesio. Toks požiūris į mažuosius – tai dar viena priežastis, kodėl man čia gera gyventi. Be galo mėgstu su vyresnėle lankytis muziejų rengiamose dirbtuvėse vaikams, spektakliuose, o ji pati nė už ką nepraleistų nė dienos nenuėjusi į darželį, nes ir ten vaikams skiriama daug dėmesio, suteikiama laisvė kūrybai, jie daug žaidžia arba apsiauna spalvotus aulinius batus ir šokinėja po balas!

– Kur mėgsti eiti pasivaikščioti su vaikais arba viena?

– Kopenhagoje labai daug parkų. Frederiksbergo parkas – mano mėgstamiausias, jis kažkuo primena Niujorko Centrinį parką. Jo ežerėliuose galima paplaukioti valtelėmis, greta parko yra Kopenhagos zoologijos sodas. Bet užvis labiausiai mėgstu iš naujo atrasti skirtingus miesto rajonus ir apylinkes. Pavyzdžiui, užklydęs į Kopenhagos mėsininkų rajoną (Kødbyen) tikrai atrasi kokią nors įdomią kavinukę ar meno galeriją. Čia dažnai rengiami Danijos dizainerių drabužių ar baldų vienos dienos išpardavimai. Šiame rajone – daugybė puikių kavinių, restoranų, naktinių klubų. Mano mėgstamiausios vietos – restoranas „Mother“, kavinė „Pate Pate“, dviračių parduotuvė / galerija „Butchers & Bicycles“.

– Kur dažniausiai susitinki su draugais išgerti skanios kavos?

– Danų kalboje yra vienas ypatingas žodis, kurį vargiai rastum kurioje nors kitoje, tai – „hygge“, jis atspindi jausmą, kurį patiriame jaukiai sėdėdami su draugais kavinėje, puodelio kavos ir kelių marcipaninių saldainių skonį arba malonumą sėdėti apsigobus vilnoniu pledu žvakių šviesoje. Tad susitikimai su draugais ir pasisėdėjimai kavinėse atspindi tikrąjį Kopenhagos jaukumą. Mėgstu kavines, nutolusias nuo miesto centro. Dažniausiai jose gali rasti ne tik puikios kavos, bet ir pasigrožėti išskirtiniu interjeru. Pavyzdžiui, kavinėje „Kaf Bar 9“ kiekviena kėdė yra skirtingo dizaino, visos jos sukurtos garsių Danijos dizainerių – net puodelis paprasto ekspreso, sėdint ant legendinės kėdės „Eames“, atrodo ypatingo skonio... Na, o mano mėgstamiausios kavinės yra jau minėtoji „Kaf Bar 9“, „Granola“, „Nordisk Brødhus“, „Ofelia“, „Toldbåden“ ir Torvehallerneֺ’o turgaus kavinaitės.

– Kur einate vakarieniauti su vyru?

– Mieste vakarieniaujame nedažnai. Danijoje svarbios šeimos vakarienės namuose ar su draugais. Čia ypač vertinama šeima ir buvimas su brangiausiais žmonėmis. Be to, vakarieniauti miesto restoranuose gana brangu. Nepaisant to, teisingai išsirinkus restoraną, maisto kokybė ir skonis dažnai pranoksta ir pačią didžiausią kainą.

Nepamirštama buvo „Michelin“ gido įvertintame restorane „Relæ“. Vargu ar kas įsivaizduoja, kad tokiame garsiame restorane galėtum sėdėti ant medinio suolelio petys į petį su kitais svečiais prie baltomis staltiesėmis neužtiesto stalo... „Relæ“ nustebino savo paprastumu ir precizišku gėrimų derinimu prie kiekvieno patiekalo.

Kopenhagoje daug restoranų ir vyninių kasdieniškoms vakarienėms su draugais. Keletas paprastesnių mano mėgstamų restoranų: „Paleo“, „Bibendum“, „Toldbåden“, „Mother“, „Høst“, „Madklubben“.

– O kur paprastai ieškai įdomesnių drabužių?

– Kopenhagoje labai populiarūs vadinamieji fleece market turgūs. Kokioje nors didelėje erdvėje susirenka daugybė miesto stileivų ir pardavinėja, keičiasi savo jau nedėvimais drabužiais. Tokiuose turguose nesunkiai galima rasti originalių ir gana nebrangių garsių dizainerių drabužių.

Taip pat mėgstu apsipirkinėti mažose drabužių parduotuvėse toliau nuo miesto šurmulio. Tai – Frederiksbergo, Vesterbro, Østerbro rajonai. Mano mėgstami danų mados vardai ir parduotuvės: „Moss CPH“, „Sofie Schnoor“, „Wood Wood“, „Marlene Birger“, „Designers Remix“, „Jane Koening“, „Acne“, „Adax“, „Samsø Samsø“, „Won Hundred“.

Specialios drabužių linijos kuriamos ir vaikams. Vaikiškos mados kūrėjai daug dėmesio skiria drabužių kokybei, funkcionalumui ir itin mėgsta žemiškas spalvas. Čia retai pamatysi rėkiančią rožinę ar „Mikimauzo“ paveikslėlį. Mėgstamiausi mano vaikiškos mados ženklai: „Joha“, „Mini A Ture“, „Molo“, „Ej sikke Lej“, „Ferm Living“.

– Ar mėgsti užsukti į dizaino parduotuves? Ką rekomenduotum aplankyti?

– Įkvėpimo keliauju į „HAY House“, „Illums Bolighus“, „Bahne“. Tačiau visiems besidomintiesiems danišku dizainu pirmiausia vertėtų apsilankyti Kopenhagos dizaino muziejuje. Jame galima rasti visų garsiausių Danijos baldų kūrėjų, juvelyrų, drabužių dizainerių darbų.

Alternatyvų brangiems dizainerių darbams galima rasti masiškesnėse, bet tikrai ne mažiau įkvepiančiose baldų ir interjero dizaino parduotuvėse, kaip „ILVA“, „BoConcept“, „IDE møbler“. Mano mėgstami daniško dizaino vardai: „Muuto“, „ByNord“, „Broste Copenhagen“, „Normann Copenhagen“, „HAY“, „Kahler“, „Lyngby ceramics“.

– Kokiuose viešbučiuose rekomenduotum apsistoti svečiams?

– Verta pagyventi „STAY Copenhagen“ – dėl puikaus dizaino, „Hotel Gudsmeden“ – dėl jaukumo ir nuostabaus ekologiško maisto, patiekiamo moliniuose induose, ir „Hotel Fy & Bi“ – dėl jau minėto „hygge“ jausmo, kurį galima patirti toliau nuo miesto centro ir šurmulio, greta kino studijos „Nordisk Film“ įsikūrusiame viešbutyje

– Ko, be išvardytų vietų, nepamatyti Kopenhagoje būtų didžiausia nuodėmė?

– Atvykus į Kopenhagą, tiesiog būtina aplankyti bent vieną muziejų. „Louisiana“ ir „Arken“ yra mano labai mėgstami modernaus meno muziejai. Čia ne tik rengiamos puikios parodos, bet ir organizuojamos meno dirbtuvės suaugusiesiems ir vaikams, per jas gali pats sukurti meno kūrinį tuo metu muziejuje eksponuojamos parodos tematika. Vienos labiausiai įsiminusių dirbtuvių buvo skirtos Andy Warholo kūrybai, įkvėpti parodos kūrėme grafikos darbus ant metalo plokščių.

Verta užsukti ir į muziejų kavines. Tai ir ypatinga aplinka, ir skoningai patiekiami priešpiečiai, ir puiki kava su pyragaičiais. Štai ir dabar taip užsimaniau kavos su migdoliniu pyragaičiu iš muziejaus „Arken“ kavinės!

Besidomintieji muzika galėtų apsilankyti koncertų rūmuose „Vega“. Čia bene kasdien rengiami žymių ir kylančių muzikos pasaulio atlikėjų koncertai. Čia pirmą kartą išgirdau švedų atlikėjos Lykke Li muziką, klausiausi danų dainininkės Fallulah koncerto.

O bendrai nė karto gyvenime neaplankyti Kopenhagos būtų tikra nuodėmė! Be galo myliu šį miestą ir kviečiu visus jį patirti ir pamilti.

Daugiau istorijų ir nuotraukų – žurnale „Lamų slėnis“/www.lamuslenis.lt